Utskrift fra rbkweb.no

Alexander Tettey, assistenttrener

Alexander Tettey
FAKTA
Fullt navn Alexander Banor Tettey
Kallenavn Eddy, Van Tettey
Født 04.04.1986
Fødested Accra, Ghana
Nasjonalitet Norge
KARRIERE SOM TRENER
I RBK siden 2024
Kontrakt til 31.12.2026
Tidl. klubber ingen
Meritter ingen
KARRIERE SOM SPILLER
Posisjon Midtbane
Klubber Skeid, Bodø/Glimt, Kolstad, Rosenborg, Kickers, Rennes, Norwich
Landslag A-, U21-, G19- og G18-kamper
Meritter ingen


Alexander Tettey fikk sin A-lagsdebut som 16-åring i en treningskamp mot GIF Sundsvall i januar 2003, og i september samme år ble han tatt opp i A-stallen. Ikke siden at 17-åringene Ola By Rise, Knut Torbjørn Eggen og Øivind Husby slapp til i kriseåret 1977, hadde det vært en så ung seniorspiller i RBK.

Tettey er født og oppvokst i Ghana, men i 1999 flyttet han og søsteren etter faren, som allerede bodde i Norge. Etter en tid i Bodø, flyttet familien videre til Trondheim, hvor Alexander begynte å spille fotball for Kolstad. Etter å ha imponert i gamleklubben til Harald Brattbakk og Odd Inge Olsen, ble han hentet til juniorlaget til Rosenborg.

Tettey og Per Ciljan Skjelbred fikk begge sin offisielle debut hjemme mot Bodø/Glimt i juni 2004, men deretter tok karrierene to forskjellige retninger. Mens «Lille-Per» ble det store stjerneskuddet i Norge året etter, ble kompisen avspist med to korte innhopp i serien.

I stedet ble han utlånt til Skeid i 1. divisjon, hvor han scoret to mål på fem kamper. Det overbeviste nyansatte Per-Mathias Høgmo om å hente den lovende midtbanespilleren tilbake. Én hel omgang borte mot Real Madrid markerte på mange måter returen til RBK. Tettey vokste enormt på denne tilliten, og etablerte seg som et førstevalg som venstre indreløper gullhøsten 2006.

RBK sleit imidlertid fortsatt med å finne den riktige mannen til den sentrale rollen, og foran den påfølgende sesongen ble Tettey utpekt. Han måtte vike både for Roar Strand og Vidar Riseth i enkelte kamper, men han etablerte seg i rollen gjennom imponerende prestasjoner - ikke minst i de to bragdkampene mot Valencia i Champions League.

I 2008 tok Alexander Tettey nye steg, og med god defensiv hjelp fra Anthony Annan kunne han også bidra mer offensivt. Det resulterte i fem mål på de første tolv seriekampene den påfølgende sesongen.

At Tettey endelig viste seg som en målscorer gjorde at Rennes la hele 40 millioner kroner på bordet og kjøpte midtbanespilleren påfølgende sommer.

Ferden gikk videre til Norwich, som stadig rykket opp og ned fra Premier League. Våren 2021 hadde Tettey signalisert at han skulle legge opp, men Åge Hareide overtalte ham om å utsette karrierepunkt med noen måneder.

Veteranen fikk umiddelbar tillit etter at han ble spilleklar i juni, og på grunn av skadde lagkamerater spilte han jevnlig utover sommeren. På høsten ble kneproblemene større, og han kom ikke på banen de to siste månedene før han la opp.

Etter å arbeidet som akademitrener i to sesonger ble Tettey foran 2024-sesongen forfremmet til tredjetrener bak Alfred Johansson og Jordi Gonzalez.

nyheter
forum