Utskrift fra rbkweb.no

Det første innvandreridolet
Skrevet av Thomas Myren, 1. august 2009, 22:56

Alexander Tettey er den første Rosenborg-stjernen med innvandrerbakgrunn. Nå håper han at flere følger i hans fotspor.


Foto: Thomas Karlsen

Tettey solgt til Rennes (31.07.09)

- Jeg er ikke helt norsk, men afrikaner som kom til Norge og som gjør det så bra som jeg gjør. Jeg har noen landsmenn fra Ghana som spiller på andrelaget (Osei Kwaku Oviasu og Kofi Ramirez Osei-Tutu), og jeg håper at de tenker at det er mulig, forteller Tettey til rbkweb.no.

- Føler du deg som et forbilde?

- Jeg håper jeg er det.

Trond Henriksen var juniortrener da Tettey kom fra Kolstad:

- Han har vært her i Rosenborg i seks-sju år etter å ha kommet fra Ghana via Bodø og hit. Han har vokst både som spiller og menneske. Han er en flott gutt, som jeg unner alt godt, slår "Rambo" fast.

- Det er artig med sånne som Per og Tettey, som klarer å gå hele veien og gjør at unge spillere vet at det er mulig å gå gradene helt fra guttespiller og opp til A-nivå. Man ha tålmodighet og treningsiver, og i så måte er Tettey et godt forbilde.

Både Tettey og Skjelbred debuterte mot Bodø/Glimt i juni 2004, men deretter tok karrierene til de to kameratene ulike retninger. Mens Lille-Per var et slags vidunderbarn, sleit Tettey med å få være med på benken. I stedet ble det et kort utlån til Skeid sommeren 2005.

29 dager i Oslo
- Jeg tok det pent. Da det ikke var tid og plass nok til å spille seg inn på laget, var det viktig å få erfaring. Som 19-åring var det viktig å dra til Skeid og få spille 1.-divisjonsfotball i en måned. Jeg husker jeg kom tilbake og fikk starte den første kampen mot Göteborg. Da fikk jeg bruke den selvtilliten jeg hadde fått av å spille i Skeid. Jeg tok nivået ganske bra, og jeg tenkte det var bra å ha vært på utlån.

- Deretter ble det Champions League med Per-Mathias (Høgmo) - det var overraskende. Jeg hadde ikke regnet med å få tillit mot Real Madrid. Jeg var også med til Lyon og fikk et par minutter på slutten. Vi fikk UEFA-cup fordi vi kom på tredjeplass i gruppa, og jeg fikk starte mot Zenit St. Petersburg.

- Det var en overraskelse for mange.

- Jeg hadde gjort det bra på trening, og følte meg bra. Men uheldigvis lå vi under ved pause, og Per-Mathias måtte gjøre noe. Da ble jeg tatt av, og mange trodde at det var fordi jeg hadde spilt dårlig. Men jeg syns det ga gode signaler fra Per-Mathias, at han så at jeg begynte å ta nivået, mimrer Tettey.

Handlingens mann
På det tidspunktet hadde Trond Henriksen blitt forfremmet til tredjetrener på førstelaget:

- Det er veldig forskjellig hvordan et talent blir en toppspiller. Vi har flere eksempler på spillere som i stedet for å bygge stein for stein, plutselig er der. Men vi har også spillere som tar nivå for nivå, og som trenger litt lengre tid på å komme på toppnivået som kreves for å spille på Rosenborg. Sånn sett har Tettey tatt en litt annen vei enn Per, sier Henriksen, som er enig i at Skeid-oppholdet var viktig:

- Han fikk prøve seg på voksenfotball der, men vi visste hvor bra Tettey var. Vi syntes derfor det var veldig fornuftig at han kom tilbake slik at han også fikk vist seg fram på lik linje som de andre spillerne som var her da. Han fikk på en måte en ny sjanse samtidig som vi fikk se om han hadde tatt noen steg. Og det viste det seg at han hadde gjort.

- Tettey har egentlig bestandig gjort det bra, men det handler som jeg sier om det siste, lille steget som gjør at han kan aksle Rosenborg-trøya hver eneste helg - og det kan være et trøblete steg å ta. Det er noen som bruker et halvår på det etter at de kommer opp i A-stallen mens andre bruker både fire og fem år. Det er litt ulike veier å gå for å komme på det nivået man vil på.

- Men når det er sagt, nytter det ikke bare å snakke om det, man må handle. Og Tettey er en handlingens mann i så måte. Da tenker jeg på den treningsviljen og den kapasiteten han har opparbeidet seg gjennom det å ville være god, det er det ikke alle sammen som har. Treningstalentet er kjempeviktig om man ønsker å nå de målene man har satt seg, slår Trond Henriksen fast.

Å finne sin rolle
2006 begynte altså lovende med UEFA-cup i februar. Etter noen innhopp i begynnelsen av serien begynte han å nærme seg fast plass. I juli kom gjennombruddet.

- Bortekampen mot Viking gikk veldig fint. Jeg syntes både nivået og utviklinga bare steg og steg. Det var jeg veldig fornøyd med. Hele løpet fram til da var "gull", mener hovedpersonen sjøl.


Foto: Thomas Karlsen

Resten av gullhøsten spilte han venstre indreløper. Året etter byttet han mellom indreløper og sentralt i 4-3-3 før vikartrener Henriksen på seinhøsten la om til 4-4-2. Siden har Tettey vært sentralt i banen.

- Tettey har vært tålmodig. Han spilte vanlig indreløper først, så spilte han litt sentralt og fikk øvd seg i begge rollene. Det siste halvåret har han på en måte funnet sin rolle, og begynt å bli såpass sterk at han presterer på et stabilt høyt nivå hele tida, skryter Henriksen.

- Det var litt fram og tilbake, men det har gjort at jeg kan spille på flere plasser, og det er jeg glad for. Er en plass "tungt bevoktet", kan jeg flytte til en annen plass og komme inn på laget. Slik som rollen min har vært i år, har jeg vært defensiv, men jeg har fått lov til å være en slags indreløper og jeg har brukt erfaringa fra å spille indreløper, forteller Tettey.

Plutselig har også målene begynt å renne inn. På de tolv første seriekampene scoret han imponerende fem mål.

- Vi har ikke hatt en kamp der jeg har vært nødt til å være sykt defensivt og ikke har kunnet gått framover. I alle kampene har vi fått beskjed om å spille som vi alltid gjør, og da har jeg måttet forsøke å komme meg framover, forklarer måljegeren.

Frankrike venter
Nå går altså ferden til Rennes.

- Det er en fin klubb å utvikle seg i, med masse unge spillere. De har vært stabile i ligue 1 i lengre tid, og sikter seg inn mot den viktige tredjeplassen som gir Champions League. Det er en bra klubb å bli en bedre fotballspiller i, tror Alexander Tettey.

Ulike aviser spekulerer i både 36, 40 og 44 millioner kroner i overgangssum. Uansett vil midtbanespilleren vise at han er verdt pengene.

- Jeg skal dit for fortsatt å vise treningsinnsats og vilje til å bli god. Jeg skal stå på, slår han fast.

- Han vet sjøl at han fortsatt har mye å jobbe med, og jeg vet at han kommer til å gjøre det. Han er ikke fornøyd med bare å bli solgt til Rennes, han vil helt sikkert krabbe opp på et enda høyere nivå. Det er jeg overbevist om, sier Trond Henriksen.

Et naturlig neste skritt er å etablere seg på landslaget.

- Når det gjelder landslaget, er det mye det må jobbes med, ikke bare meg, men hele laget sånn sett for at jeg skal fungere optimalt der. Det ser ut som om at de kommer til å bygge et nytt lag, og jeg håper å kunne kjempe meg inn på laget. Laget må forsterkes samtidig at jeg nå som jeg drar til Rennes forhåpentligvis tar steget for å spille fast, avslutter Tettey.

      Serie/mål  Cup/mål  E-cup/mål  RL/mål   Total

2003: - - - - 0/ 0
2004: 1/ 0 - - 3/0 4/ 0
2005: 2/ 0 - 4/0 - 6/ 0
2006: 22/ 1 5/1 - 6/1 33/ 3
2007: 23/ 4 4/1 11/0 - 38/ 5
2008: 24/ 2 2/1 12/0 - 38/ 3
2009: 17/ 5 3/0 4/0 - 24/ 5
Total: 89/12 14/3 31/0 9/1 143/16

nyheter
forum