Utskrift fra rbkweb.no

Eggens siste kupp
Skrevet av Thomas Myren, 26. november 2008, 11:46

Til tross for sviktende resultater og treneravgang slo Rosenborg til og banket Valencia i fjor. Nils Arne Eggen hadde en viktig finger med i spillet.


I SKAMMEKROKEN: Santiago Canizares fortviler mens RBK jubler for 2-0-målet.
Foto: Thomas Karlsen

Håper på fransk hjelp (25.11.08)
- Stopperbyttene ødelegger (25.11.08)
Kommentar: Status quo (24.11.08)

Valencia CF

Meritter: 6 seriegull, 7 cupgull, UEFA-cup 2003/04, cupvinnercup 1979/80
Trener: Unai Emery
Plassering 07/08: 10. plass, vant cupen
UEFA-cupen 08/09:
Maritimo - Valencia 0-1
Valencia - Maritimo 2-1

Valencia - FCK 1-1

Offisiell hjemmeside
UEFA-fakta
- Vi var bedre enn dem, og var vel mer offensive enn hva de trodde vi skulle være. De ble nok litt overrasket over måten vi spilte på, og vi lyktes godt med taktikken, smiler Trond Henriksen til rbkweb.no.

Opptakten foran hjemmekampen var dramatisk. Etter 1-4-tapet på Lillestrøm hadde Knut Tørum allerede i praksis takket for seg, sjøl om han ledet laget en siste kamp.

- Det var litt turbulens i klubben, og vi var sugen på å vise oss fram fra vår absolutt beste side. Heller ikke når man spiller mot Valencia, har man lyst til å være dårligere enn motstanderen, kommenterer Alexander Tettey.

La om til 4-4-2
Inn fra høyre kom Nils Arne Eggen, som hadde studert Valencia på vegne av trenerne.

«Med ny taktikk og rollemønster kreert av Rune B., forsterka av Trond H. og Knut Torbjørn, konkretisert av en spionerende Valencia-observatør fra Spania og etter hvert akseptert av Tørum, ble avgjørelsen en vektig letningsfaktor for spillerne som utløste en enorm offensiv energi,» skrev Eggen i sin spalte i «I Trondheim» for et år siden.

Den nye taktikken innebar omlegging fra 4-3-3 til 4-4-2. En vraket Steffen Iversen fikk plass på topp sammen med Yssouf Koné, mens Bjørn Tore Kvarme overraskende ble gjenforent med Vidar Riseth i forsvaret.


GODT FORNØYDE: Eggen i lystig passiar med Kåre Ingebrigtsen etter seieren.
Foto: Thomas Karlsen

«Da laget gikk på banen mot Valencia onsdag 24. oktober, visste spillerne sjølsagt om Tørums avgang. De hadde jo sjøl vært med på beslutninga. Den offensive energien ga laget kraft nok til å fortelle Valencia gjennom handling helt fra starten i sedvanlig Rosenborgstil: På Lerkendal er det vi som bestemmer, uansett hvor god motstanderen tror de er,» utdyper Eggen.

Høydepunkt
2-0-seier på hjemmebane ble en flott avslutning for gulltrener Tørum, som overlot roret til Henriksen. Spillemessig ble returmøtet på Mestalla atskillige hakk bedre, og tidvis var prestasjonene til RBK i verdensklasse: Effektivt pasningsspill på direkten, gode oppspill på markert mann og matchvinnerredninger fra Lars Hirschfeld. Hadde Koné hatt sin sedvanlige målteft, ville det endt 0-5 i stedet for 0-2.

Et klart høydepunkt under tida med Trond Henriksen som sjef.

- Ja, det er vel ikke noe tvil om det? Å vinne borte mot Valencia gjør man ikke hver dag. Samtidig spilte vi veldig god fotball, mimrer «Rambo».

Uten å ta vekk noe av æren, virket ikke Valencia-spillerne helt skjerpede - spesielt ikke på Lerkendal.

- Det må du nesten spørre Valencia om, men det kan hende at de ikke tok oss nok på alvor. I alle fall i den første kampen vil jeg tro det var en av årsakene. I den andre kampen hadde de vel all grunn til å ta oss på alvor, men... Jeg tror det ligger litt i at de ikke studerte oss godt nok, og trodde det ville bli en grei kamp, sier Henriksen.

Mer likt enn ulikt
- Du tror Valencia er bedre forberedt denne gang?

- Jeg tror helt sikkert at de vet hva vi er gode for i år, men jeg ble litt skeptisk da jeg så et intervju på TV2 i går, der Albelda skrøt av våre brasilianere og «Beto». Da tenkte jeg at dette går nok greit likevel, gliser Henriksen.

På papiret er forutsetningene før kampen merkelige like med hva de var i fjor.

- Begge lag har egentlig relativt like lagoppstillinger som sist. Stammen på 7-8 spillere er den samme i begge lag. Den største forskjellen er at det nå er lengre tid siden sist vi spilte seriekamp. Kamptreninga man får av å spille seriekamp hver helg er viktig, og i fjor møtte vi Valencia litt tidligere i sesongen. Det er en fordel for dem, sier Trond Henriksen.

Erik Hamrén har studert kampene fra i fjor sammen med assistenten, og peker på en annen faktor:

- Forskjellen i erfaring er kanskje størst. Den gang spilte både «Beto» og Riseth. Nå har vi litt mindre erfarne spillere når det gjelder det å spille ute i Europa. Vi mangler også en riktig målfarlig spiss, som det Koné var. Men likhetene er flere enn ulikhetene, mener svensken.

Alexander Tettey er usikker på om 2007- eller 2008-utgaven av Rosenborg er best.

- Vi har blitt bedre på visse ting, pasningsspill og organisering blant annet. Vi jobber fortsatt med avslutninger og det å score mål, men har fått bedre erfaring i å spille på høyt nivå ute i Europa, sier midtbanegeneralen, og sikter til seg sjøl og sine unge lagkamerater.

Hevntokt
Torsdag er Valencia klare for revansje.

- Vi har sett Valencia både på stadion og på DVD. Jeg kan også mye fra før fordi jeg så de mye i fjor. Jeg syns de ligner mye, sjøl om noe er annerledes, forteller Trond Henriksen.

- Har Eggen vært involvert denne gang?

- Nei, det har han ikke.

Spanjolene sparte mange av stjernene i sin åpningskamp mot FC København, men stiller mer slagkraftig på Lerkendal.

- Jeg tror Valencia er veldig sugen på tre poeng etter at de bare spilte 1-1 hjemme. De kommer for å vinne, og vil angripe. Vi får svare med det samme, og vise at vi har hjemmebane, mener Tettey.

- Vi vet at når Rosenborg har slått Valencia to ganger så kan vi gjøre det igjen, avslutter Erik Hamrén.

nyheter
forum