English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Pål-André Helland

Pål-André Helland
foto: Studio-G
FAKTA
Fullt navn Pål-André Helland
Født 04.01.1990
Fødested Orkanger
Høyde / vekt 187 cm / 82 kg
KARRIERE
Posisjon Midtbane og angrep
Draktnummer 10
Andre klubber KIL/Hemne, Ranheim, Byåsen, Hødd, Lillestrøm
I RBK perioden 2013-2020
Overgangssum ukjent
Landslag A-, G19-, G18-, G17- og G15-kamper


Helland debuterte i treningskampen mot Bodø/Glimt i januar 2008. Han fortsatte å imponere som kaptein for RBK2 og var samme høst hospitant i A-stallen. I januar 2009 ble han formelt forfemmet.

- Han er en spennende spiller med ekstreme ferdigheter. Han har en fantastisk venstrefot, som er i europatoppen både i forhold til pasninger og skudd. Han har også et godt fotballhode, skrøt Erik Hoftun.

Helland fikk sin offisielle debut som innbytter i en NM-kamp på Gjøvik. De første minuttene i serien fikk han borte mot Aalesund. I august ble han lånt ut til Ranheim, som kjempet om opprykk til 1. divisjon.

Lånet ble forlenget ut hele 2010, men etter opprykket mistet han all tillit fra Per Joar Hansen. Etter bare to seriekamper på benken og én omgang i cupen valgte Helland å avbryte utlånet allerede i mai. Han ble først spilleklar for RBK igjen da overgangsvinduet åpnet 1. august.

Noen korte overtidsminutter mot Molde var alt Helland fikk spille før han i januar 2011 bestemte seg på å gjøre et nytt forsøk i Ranheim. Igjen ble utlånet mislykket. I august gikk ferden til Byåsen. Gode prestasjoner i 2. divisjon gjorde at Hødd tilbød prøvespill og kontrakt.

2012 ble en stor opptur. Helland bidro sterkt til at Hødd spilte seg fram til cupfinale, der Tromsø ble slått på straffespark. Interesse fra andre klubber gjorde at han ikke forlenget kontrakten med sunnmøringene.

I juni 2013 var ringen sluttet, da han skrev avtale med RBK om overgang ved nyttår. Noen uker senere valgte Rosenborg å kjøpe ham fri for å kunne bruke ham allerede samme høst.

Til tross for viktige mål som innbytter var han langt unna laget til Perry fram til sommeren 2014. Nyansatte Kåre Ingebrigtsen ga umiddelbar tillit, og innen kort tid etablerte Helland seg som høyreving. Belønninga var forlenget kontrakt sjøl om han hadde over to år igjen av den gamle.

Allerede samme høst ble han tatt ut på landslaget, sjøl om debuten først kom et halvår senere. I mellomtida hadde Rosenborg tatt et langt steg mot det første seriemesterskapet på fem år. Helland briljerte med 25 mål og en rekke målgivende pasninger på 38 kamper. Populariteten ble ikke mindre av at han var svært så jovial og snakkesalig utenfor banen og dermed framsto som den nye Mini.

Pokalsamlinga ble stadig større de påfølgende sesongene. Helland bidro sjøl med blant annet hat-trick i cupfinalen mot Kongsvinger i 2016. Han ble etter hvert den mest meritterte blant aktive spillere i Norge.

Samtidig var han veldig skadeplaget. Det ble spekulert i at forskjellig beinlengde bidro negativt. Fram til 2019 var fikk han likevel alltid tilbake plassen på laget etter skadeoppholdene. En tung vår gjorde at gullrekka til RBK ble brutt, mens David Akintola ble foretrukket som høyreving.

Påfølgende vinter ønsket Helland å bytte klubb, men RBK avslo bud fra Norrköping og ga i stedet ny kontrakt. Nyinnkjøpte Carlo Holse ble likevel nytt førstevalg.

Vinteren 2021 var nyansatte Åge Hareide var bekymret over skadehistorikken til Helland, som fikk beskjed om at han ikke ville bli satset på. Han måtte trene alternativt fram til det hele endte i overgang til Lillestrøm.

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb