English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: RBKweb fyller 10 år!
Skrevet av Thomas Myren, 12. januar 2009, 12:50

12. januar 1999 ble RBKweb lagt ut på Internett. Nå er første desennium vel overstått!


NYFØDT: Slik så RBKweb ut 12. januar 1999.

Den gang som nå er drivkraften å være et supporterbasert komplement til det offisielle Rosenborg-nettstedet. Takket være Terje Riksaasen kom RBK på nett allerede i 1992, som en av de aller første fotballklubbene i verden. Satsinga fortsatte utover tiåret, men rundt årtusenskiftet var rbk.no av svært varierende kvalitet. Fotball247 med Mini av spissen var best på nett når det gjaldt RBK. Klubben ønsket å slå tilbake, men valgte overraskende å la sin nye samarbeidspartner Adresseavisen overta all drift av sitt eget nettsted.

Ettersom rbk.no og adressa.no dermed hadde akkurat samme artikler, ble RBKweb eneste reelle alternativ på daglige nyheter. Så kan det diskuteres hvor godt muligheten ble tatt vare på.

Fram til 2003 var det nemlig svært få "egne" artikler på RBKweb. De fleste var basert på andre nyhetskilder, og slengbemerkninger om "tekst-TV på nett" var berettigede.

Det var flere forklaringer. Først og fremst ville ikke Rosenborg gi presseakkreditering under kampene til andre enn medlemmer i Norsk Journalistlag. Ikke før i 2004 valgte RBK å lempe på dette kravet. Inntil da var oppmøte på treninger eller Brakka på hverdager i praksis eneste mulighet til å få egne kommentarer til aktuelle saker. Som skoleelev og senere soldat var det vanskelig å finne anledning til dette. Kruttet måtte spares til få, men store intervjuer med blant andre Nils Arne Eggen og Åge Hareide.

I stedet måtte jeg fokusere på andre kvaliteter. Bygginga av Nye Lerkendal ble fulgt tett, og både bildegalleriene og de tekstlige oppdateringene ble svært populære. Da åpninga skulle markeres av RBK, ble bildene mine benyttet på trykk i eget bilag til Adresseavisen.

Det viktigste var likevel å få meninger i fokus. Et debattforum (versjon 1) ble tidlig opprettet, men aktiviteten var laber fram til august 2002, da Brøndby og RBK skulle hamle opp i kvalifiseringa til Champions League. Da ble skrivekløa på begge sider av Skagerrak så stor at hele serveren kræsjet. (Versjon 2 og versjon 3 av forumet.)

Det nåværende forumet ble således åpnet 6. september 2002. Etter jevn økning eksploderte aktiviteten i "den svarte uka" i juni 2005 med tap mot Brann, Vålerenga og Hønefoss. Skaren av fortvilte supportere gjorde at besøket på RBKweb ble fordoblet, og aktiviteten på forumet ble mangedoblet. Utviklinga har vært eksponentiell, og med 261 337 innlegg er forumet på RBKweb det klart mest populære blant svart-hvite sjeler.

På mange måter skjøt RBKweb fart da gullalderen var over for RBK. Det 13. seriemesterskapet var det første som ble dekket med masseproduksjon av egne artikler. Seriefinalen mot Vålerenga endte med tap, men det skyldtes ikke RBKweb: På forhånd hadde RBKweb avslørt at NFF rotet med kortstokken, og fått vingen spilleklar! Om ikke hukommelsen svikter, er dette fortsatt den mest konkrete håndsrekninga til Rosenborg.

Artikkelforfatter Åsmund Sjøberg hadde noen måneder i forveien spurt om å få bli med, og har siden vært til stor hjelp: Det var hektisk inne i garderoben etter kampene, og vanskelig å få gjort alle intervjuene på egen hånd. Etter at Per-Mathias Høgmo i august 2005 flyttet intervjusonen ut til inngangspartiet i hovedtribunen har forholdene tidvis blitt enda mer kaotiske.

RBKweb begynte for alvor å etablere seg som en populær kilde til både nyheter og debatt. Besøkstallene fra tidlige tider er mangelfulle, men utviklinga i antall besøk per måned har vært fin siden 2002:Antall unike besøkende har blitt registrert kun i noen år:For meg er det flott å se at arbeidet mitt ble satt pris på. RBKweb er min måte å dyrke Rosenborg-interessen min på. Hvor mye tid og krefter jeg bruker/kan bruke på å oppdatere, varierer gjennom året, men så langt har viljen i alle fall alltid vært til stede.

RBKweb vil aldri kunne konkurrere med mengden stoff rbk.no og Adresseavisen produserer. rbk.no har mål om fem artikler om dagen, og lykkes godt i å dekke emner og saker andre ikke har kapasitet til. Artikler og video fra RBK2-kamper og bortimot samtlige treningsøkter dekker behovet for de mest ivrige. Jeg ble i 2004 sitert på følgende i Adresseavisen:

- Jeg vil finne det som avisene ikke får med seg, de små nyhetene. Folk er interesserte i småting som skjer i klubben, og de fleste klubbene er lite flinke til nettopp dette, sier Myren.

Jeg har ikke forandret mening, og rbk.no har nå blitt dyktige. RBKweb vil i stedet fokusere på de større nyhetene, naturligvis ispedd før- og etterprat i forbindelse med kampene. Også "de større linjene" med lengre reportasjeaktige artikler med både bakgrunnsmateriale og framtidsutsikter vil fortsatt være prioritert.

Forhåpentligvis kan RBKweb være et godt supplement i minst ti år til!

PS! Grundig gjennomgang av de første fem årene.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: RBKweb fyller 10 år!» i forumet! Diskutér «Kommentar: RBKweb fyller 10 år!» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb