English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER

Fin framtid med Fridtjof - del I
Skrevet av Thomas Myren, onsdag 3. september 2003

Profil: Åge Fridtjof Hareide

Det ble ikke Champions League i høst, men Åge Hareide henger ikke med hodet av den grunn. Nå gleder Rosenborg-treneren seg til cupfinale på Ullevaal.

Etter en regntung trening på treningsbanen rett bak Brakka med hele sju spillere borte på landslagsoppdrag, er Åge Hareide klar til å bli intervjuet av rbkweb.com.

I april i fjor ble det offentliggjort at sunnmøringen skulle ta over etter Nils Arne Eggen. 1. januar spente Hareide på seg skiene, og hoppet etter Wirkola. Åtte måneder senere er det liten tvil om at han kom seg helskinnet gjennom svevet.

- Det har vært en veldig fin tid på alle mulige måter. Vi har levert veldig mye bra fotball så langt. Jeg tror vi har spilt 42 kamper i år, og 40 av dem har vi ikke tapt. Så vi kan ikke ha gjort så mye galt, smiler Fridtjof.

- Men vi har selvsagt tapt to fotballkamper, og særlig det siste tapet mot Deportivo var surt. Men vi lærer av det også.

Etter åtte sesonger på rad med Champions League-spill ble rekka som kjent brutt etter 0-1-tapet i Spania.

- Vi skulle gjerne ha hatt seks kamper i Champions League med tøff motstand, vi. Dette ville ha gitt verdifull matching for laget. Men nå blir det UEFA-cup i stedet. Vi satser på å nå 3. runde som spilles i februar, slik at vi kan gå og glede oss til det etter sesongslutt. På denne måten får vi også kortet ned vinterpausen.VELKOMMEN: Trener Hareide møter rbkweb.com på trappa.
Foto: Thomas Myren
- Har tida i RBK blitt slik du trodde den skulle bli?

- Hva skal jeg si? Det har i alle fall vært slik som jeg hadde håpet det skulle være, sier Åge Hareide, som har 50-årsdag den 23. september.

Mange syntes det unektelig virket litt pussig ut at Hareide fikk jobb som Rosenborg-trener samme dag som han sa opp jobben i Brøndby. Selv hevder han at det var tilfeldig.

- Det var faktisk meningen at jeg skulle ta en lengre ferie fra fotballen. Imidlertid hadde Rune Bratseth ringt meg noen dager tidligere, og spurt om jeg var interessert i å ta over etter Nils, noe som jeg var. Og den dagen jeg sluttet i Brøndby, fikk jeg plutselig jobben i Rosenborg.

Hareide nølte ikke et sekund da han ble tilbudt stillingen som hovedtrener i Rosenborg BK. Han hadde ingen betenkeligheter.

- Nei, absolutt ikke. De siste 10 årene har Rosenborg vist en fantastisk kontiniutet og kvalitet, og det var noe som lokket meg. Samtidig er jeg som trener modellert etter Nils sitt fotballsyn.

- Ja, hvordan vil du beskrive treneren Åge Hareide?

- Omgjengelig overfor spillerne. Min offensive modell er nesten helt lik Nils sin, men det er en forskjell: Jeg er nok mer beregnelig i oppbygningen av angrep.

Det var egentlig helt tilfeldig at Hareide ble fotballtrener.

- Ja, det var mer eller mindre tilfeldig. Jeg er jo utdannet revisor, og jobbet som det ved siden av å være spiller. Men så fikk Molde problemer, og jeg tok over som trener. Senere har jeg tatt trenerutdanning og kurs, sier han.

Åge Hareide har ledet både Helsingborg og Brøndby til seriegull i henholdsvis Sverige og Danmark. Han er ikke i tvil om at han har tatt med seg impulser og idéer fra utlandet til Lerkendal.

- Ja, definitivt. Samtidig lærte jeg mye som Englands-proff. Du lærer noe hele tida, og det synes jeg det er viktig å være obs på. Man må være våken for ny kunnskap.

Hareide ble ansatt i RBK allerede i august i fjor, slik at han kunne følge laget på nært hold i månedene før han skulle ta over.

- Det var mest et ønske fra klubben. Jeg observerte det Nils gjorde på treninger og under kamp. Jeg gjorde meg også bedre kjent med Nils, og hans oppfatninger. Han var veldig opptatt av at jeg problemfritt skulle klare å ta over laget. Det var hyggelig å oppleve. Andre trenere ville gjerne ha vært mer bryske og mindre omgjengelige overfor erstatterne sine.SUKSESSDUO: Samarbeidet mellom Hareide og Ola By (t.h.) har fungert utmerket.

Foto: Thomas Myren

På forhånd var det snakk om at Hareide ville gi Bjørn Hansen en mer sentral rolle i trenerteamet. Slik gikk det ikke.

- Ja, det ble litt vanskelig. Ola har alltid vært mye involvert, og jeg ville forsøke å bruke Bjørn og hans kunnskaper mer, men så ble han syk (fikk kreftdiagnose på lillejulaften i fjor). Det gikk altså ikke som planlagt, sier Åge Hareide.

Bjørn Hansen kom seg heldigvis gjennom krefthelvetet, men har signalisert at han gir seg i Rosenborg etter denne sesongen. Nå vil Hareide hente inn en ny medhjelper.

- Vi holder på å restrukturere trenerkorpset vårt, både når det gjelder A-laget og RBK2/juniorlaget. Vi vil gjerne få med en mann som kan analysere kamper for begge lag. Kanskje trenger også talentutviklingsbiten kompetanse. Samtidig er det aktuelt å gi Bent Skammelsrud mer ansvar, dersom han selv ønsker det.

fortsett >>>

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb