- Må styre kampene med eget angrepsspill
Skrevet av Thomas Myren, 6. juni 2020, 14:00
Eirik Horneland vet hva Rosenborg må forbedre i år.
Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto
- Vi må være angrepsdyktige nok til at vi scorer mye mål. Du må klare å styre kampene med eget angrepsspill og ha god nok balanse, sånn at du slipper å bli kontret i senk. Jeg syns vi ble for mye kontret i senk i fjor. Vi må bli dyktigere på å ha bedre balanse, sånn at vi klarer å stå på motstanderen sin banehalvdel og gjenta angrepene oftere, innleder treneren til rbkweb.no.
- Også vil vi se et lag som er dyktig til å spille på andre- og tredjebevegelse. Gode årganger av Rosenborg spiller mye på andre- og tredjebevegelse i samtidige bevegelser, sånn at det ikke blir for mye på førstebevegelsen – så sant vi ikke skaper direkte gjennombrudd der.
- Hvilke steg har dere tatt?
- Vi scorer mye mer mål. Vi angriper med større variasjon og har vært dyktigere i treningskampene. Så får vi se om vi klarer å dytte det over i tellende kamper. Det er veldig stor forskjell på det laget som spilte for Rosenborg i vinter kontra det som spilte i fjor vinter – både i prestasjoner og resultater. Laget er mye mer klart nå enn det det var i fjor.
- Har dere også endret på hvordan dere trener?
- Nå trener vi med mye større fokus og mye større tilstedeværelse. Det er mye av de samme tingene som terpes, men vi kan terpe mye mer og mye lenger. For gruppa er mye mer mottakelig for læringsøkter. Det er veldig stor forskjell. I fjor var det ikke godt nok treningsfokus. Du kunne ikke i fjor trene på den måten som vi har gjort i vinter. Det hadde vært helt umulig.
- Hvordan har trykket vært på treningene?
- Det har vært bra fokus og konsentrasjon. Vi har gjort mye mengde med kvalitet. Vi har trent etter mange av de gamle Rosenborg-prinsippene. Treningsinnholdet har vært veldig rigget opp mot det som Rosenborg er kjent for: I de beste periodene har Rosenborg alltid hatt lag som er godt trente og som klarer å spille med kvalitet i høyt tempo og med mange og lange nok bevegelser uten ball.
- Hvordan skal du overbevise supporterne om at det var riktig av styret å utløse opsjonen om forlengelse av kontrakten din?
- Sånn som vi ser det, gjør vi de rette tingene. Jeg tror vi har kommet langt i forhold til å restrukturere Rosenborg. Det er vanskelig å si det når du tok to gull i 2018 og bronse i 2019, men det var mye surr og styr rundt Rosenborg fra sommeren 2018 av. Det var ikke ting som gikk på skinner.
- Det var en del jobb i å få ryddet opp igjen for å få klubben i riktig retning. Jeg kan ikke gjøre annet enn å jobbe. Så får vi se om vi vinner nok kamper og spiller god nok fotball til at vi klarer å overbevise alle som følger Rosenborg.
- En stor tabbe av oss
- Du føler altså at stemninga er annerledes enn da du kom?
- Stemninga kan ikke sammenlignes! Vi har gjort de grepene som vi skulle. Det var komplisert i fjor vinter. Det var
rettssak og Bendtner som
satt i husarrest i Danmark. Det var så mange forskjellige ting som ikke var på plass. Det var vanskelig å komme over det.
- I tiltredelsestalen din slo du fast at RBK skulle spille 4-3-3. Hvorfor snudde dere likevel midtbanen tidlig i sesongoppkjøringa i fjor?
- Vi manglet både Trondsen og Lundemo i store deler av perioden, og vi så derfor ingen klare alternativer til å inneha den sentrale rollen. Derfor gikk vi over til å kjøre med to dype og én foran. Det var en stor tabbe av oss, som vi gjerne skulle vært foruten. I RBK må man ta vare på arven med én sentral midtbanespiller og to aktive indreløpere. Det ble en dyrebar erfaring for oss, dessverre.
- Mer stabilitet i formasjon og laguttak var nøkkelen utover sommeren?
- Da vi gikk tilbake til én sentralt, satte spillet seg sakte, men sikkert. Den beste fotballen som vi spilte i fjor, var vel i juni, juli og august. Da syns jeg vi var skikkelig gode. Vi skal ikke glemme at vi spilte Champions League-playoff og var kompetitive i Europa-kvaliken. Vi var òg veldig solide i hjemlig serie i den perioden. Den fotballen som vi spilte da, kan vi virkelig stå for.
STANG UT: Vegar Eggen Hedenstad var millimeter unna å utligne sammenlagt mot Dinamo Zagreb i siste hinder før Champions League.Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto
- Vi fikk spillere i form, og vi spilte stort sett med det samme laget hele veien, da vi var gode. Vi fikk litt mer trøbbel igjen etter kvaliken. Konradsen ble skadet, og det ble større slitasje på troppen.
- Likevel var den største utfordringa i fjor de ti første kampene. Om du tar vekk de ti første kampene, var vi det klart nest beste laget i Norge. Vi hadde en veldig fin sommer, mens høsten ble for variabel.
- Hva manglet utover høsten?
- Da tror vi måtte betale litt for at det begynte å bli tøft for oss med mange kamper. Vi hadde òg lite å gå på i serien i og med at vi hadde ødelagt så mye i de ti første matchene. Vi måtte betale for at vi hadde spilt ekstremt mye kamper utover sommeren og at vi hadde vært ekstremt mye på reise.
- Også normalt sett får Rosenborg en liten «down» i oktober og november etter tøft kampprogram om somrene. Men når man ikke hadde «bufret» godt nok opp om våren, ble det en større utfordring enn hvis man hadde «bufret» godt nok opp med poeng.
- Formsvikten handlet altså litt om manglende motivasjon siden det var umulig å ta gull?
- Ja. Jeg følte ikke det sånn sett, men den lille, ekstra inspirasjonen manglet kanskje. Det ble veldig mye uavgjort. Vi klarte ikke å bikke kampene den riktige veien og slapp inn for mye mål. Hele veien sleit vi med de ti første kampene.
- Mental prøvelse
- Hvordan blir det å starte serien uten tilskuere i år?
- Det er klart at det er en mental prøvelse. Spesielt kontinuitetsbærerne i Rosenborg er vant til å spille foran mye folk i tellende kamper. De er godt meriterte, så vi får sørge for å trigge dem nok til at de klarer å være kompetitive i kampene. Det blir en forskjell.
- Hvordan var det å måtte utsette seriestarten på grunn av koronavirusutbruddet og være uten normal fotballaktivitet i to måneder?
- Det var spesielt, men jeg syns klubben, spillere og støtteapparatet har taklet det på en veldig bra måte. Jeg føler at vi har kommet godt ut av det. Vi har bygd videre på det som vi startet på og er veldig samlet som klubb og som lag. Jeg håper at det vi kan dra med oss videre det som vi gjorde i de to månedene.
- Hvordan var hverdagen din som trener?
- Det var forskjellige perioder: Vi startet med å avlyse en treningsleir og stenge Brakka. Vi laget nye rutiner for trening, der vi møtte direkte på banen. Vi var egentlig i forkant av samfunnet. Så kom resten av samfunnet etter. Da alle andre kom etter, stengte man plutselig for fellestrening. Vi gikk over til gruppetrening, før det ble mer organiserte treninger.
- Vi har vært opptatte av å ha mye kommunikasjon med spillerne. De skal være godt orienterte, føle seg godt ivaretatte og ha trygghet i situasjonen. Vi har brukt mye tid på å legge opp gode økter, sånn at vi har ivaretatt mest mulig av den fysiske formen og motivasjonen i hverdagen, sånn at vi stiller sterkest mulig når det åpner igjen.
- Er dere likevel kamprustne i øyeblikket?
- Ja, men det tror jeg at de fleste lagene er. Det vil vi også være i starten av sesongen. Jeg tror de fleste trenger å spille seg litt i gang igjen. Derfor er det ekstremt viktig å være solide fra start. Vi må klare å plukke trepoengere og bygge selvtillit og kvalitet i spillet utfra det.