Utskrift fra rbkweb.no

Rekordinntekter på 304 millioner
Skrevet av Thomas Myren, 8. februar 2018, 12:00

Rosenborg markerte 100 år med en økonomisk fest.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

Rosenborg med rekordinntekter (30.11.17)

Regnskap 2017
Rosenborg Ballklub
Driftsinntekter:
292,8 (230,1)
Driftsresultat:
41,0 (34,0)
Resultat før skatt:
41,1 (33,2)

(mill. kr, 2016 i parentes.)

Hele regnskapet
Rosenborg-konsernet
Rosenborg Ballklub
Rosenborg Sport AS
Lerkendal stadion AS
Abrahallen AS 67 %

Driftsinntekter:
304,4 (241,3)
Driftsresultat:
53,7 (44,8)
Resultat før skatt:
48,5 (38,1)
Majoritetens resultatandel:
47,2 (35,5)

(mill. kr, 2016 i parentes.)
Prognosene i fjor høst tilsa at jubilanten ville sette ny omsetningsrekord. Regnskapet viser inntekter på imponerende 304 millioner kroner, noe som ga et overskudd på 49 millioner.

Den gamle rekorden var 272 millioner i 2007, noe som riktig nok tilsvarer 339 millioner 2017-kroner. Størst overskudd i historien er fortsatt 56 millioner i 2012.

Rosenborg budsjetterte i fjor med å gå i balanse med inntekter på 167 millioner, men allerede før årsmøtet i februar var det klart at det kom til å bli fint overskudd etter en rekke spillersalg:

Holmar Eyjolfsson ble solgt til Maccabi Haifa, Adam Larsen Kwarasey til Brøndby, Christian Gytkjær til 1860 München og Jonas Svensson til Alkmaar. I sommer fulgte Fredrik Midtsjø etter til samme klubb, mens Elba Rashani dro til Odd. Totalt innbrakte salgene 58 millioner fratrukket gjenværende kontraktsverdier og videresalgsandeler til tidligere klubber.

De to bragdkampene mot Ajax gjorde at TV- og premiepenger fra UEFA steg til 60 millioner. Etter fine tilskuertall i kvalifiseringa fortsatte dessuten publikum å strømme til Lerkendal utover høsten.

«Årets deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League trakk i snitt 17 648 tilskuere pr. hjemmekamp - og ga totalt billettinntekter på 9,5 mill. kr. Sammenlignet med forrige gang klubben var i gruppespill i Europa (2015) er dette en økning i tilskuersnittet på over 2600 og 1,8 mill. kr. mere i billettinntekter», påpeker styret i årsberetninga.

Bonuser for seriemesterskap og europaliga bidro dessuten til at sponsorinntektene ble 80 millioner mot budsjetterte 66.

«Resultatutviklingen fra våre avtaler i bedriftsmarkedet er stabil, og ikke minst veldig høy sammenlignet med våre konkurrenter. VIP-konseptene har i 2017 hatt en veldig god økning, og inngangen på 2018 viser at dette er en trend som fortsetter», røper den valgte Rosenborg-ledelsen, som fortsetter:

«Klubbens inntekter har i 2017 totalt sett hatt en betydelig økning. Det har vært økning i partnerinntekter, i billettinntekter, i TV-inntekter, og fra spillersalg og spill i Europa. Det har vært jobbet godt og effektivt i organisasjonen for å håndtere de økte inntektene. Med økte inntekter og sportslig suksess opplever klubben til dels «dansen rundt gullkalven». Det er et av styrets prioriterte fokusområder å sørge for at vi ikke legger på oss unødvendige kostnader eller mister vårt sportslige fokus.»

«Vi har valgt å foreta til dels tunge investeringer i spillere, og sitter igjen med erfaringen av at dette har vært fornuftige investeringer. Styret valgte også å etablere en handlingsregel for hvor mye vi kan bruke på sportslige investeringer. Dette er med på å gi oss gode kjøreregler.»

Totalt betalte Rosenborg hele 75 millioner kroner for nye spillere inkludert signeringsbonuser i fjor. Samuel Adegbenro, Anders Trondsen og Nicklas Bendtner utgjorde mesteparten av investeringene, som blir avskrevet over kontraktslengdene. Avskrivningskostnadene på spillere ble i fjor derfor hele 28 millioner.

Dessuten ble lønnskostnadene veldig høye med alle bonusene til spillerne for sportslig suksess og kontraktsinngåelser: 131 millioner i stedet for planlagte 82. Totalt endte driftskostnadene på 252 millioner mot 163 i budsjettet.

En viktig milepæl i jubileumsåret var 18. september, da medlemmene på et ekstraordinært årsmøte besluttet å kjøpe alle aksjene i Lerkendal stadion. RBK eide i forkant 61,5 prosent av hjemmebanen.

«Dette har vært en prosess som har gått over flere år, men det var først i 2017 at vi - av flere grunner - følte oss trygge på at vi kunne få det gjennomført. Eierskapet har en lav risiko i seg og gir oss full kontroll på den langsiktige utviklingen, og vil styrke klubben og konsernets handlekraft», analyserer styret.

Konsernet hadde ved nyttår eiendeler på 537 millioner kroner, der egenkapitalen utgjorde 256 millioner.

nyheter
forum