English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Vurderer å trekke 4. divisjonslaget
Skrevet av Thomas Myren, 30. oktober 2013, 07:05

RBK3 kan bli nedlagt og erstattet av et guttelag etter nedrykket.


Foto: Thomas Myren

- Vi hadde som mål å forbli i 3. divisjon, men jeg la merke til at Tiller-treneren sa i avisa at det nok var den tøffeste avdelinga vi har hatt (i Trøndelag). Rosenborg har slitt også de siste årene med å prestere godt nok i 3. divisjon tidlig på sesongen. Forskjellen i år er at vi ikke klarte å komme oss opp. Det har vært en markert forskjell på hvordan prestasjonen samlet sett har vært i forhold til de to foregående årene, innleder utviklingsleder Tore Grønning til rbkweb.no.

RBK3 vant bare tre av 26 kamper, og endte på jumboplass i avdeling 10 - hele 22 poeng unna fornyet kontrakt.

- Vi er litt usikker på om kvaliteten i alle alderskullene er på samme nivå som vi har hatt de siste årene, at det er litt mer kvalitative utfordringer nå. Men i vesentlig grad har 3. divisjonsserien blitt veldig sterk. Om vi skal gå litt i detalj: Kolstad, Sverresborg og Tangmoen var i den andre avdelinga som spilte i Øst-Norge. Hvis de hadde vært i vår avdeling og byttet med tre andre lag, tror jeg det kunne ha gått annerledes for oss, sier Grønning.

- Men vi rykker ned, og det har gjort at det har blitt diskusjon rundt RBK3 som kamparena. Vi diskuterer om vi skal ha 4. divisjonslag eller et nytt lag i gutteserien. Hittil har vi bare hatt guttelag i cupspill, skal vi også ha det i seriespill?

Vurderer 14-åringer
- Konsekvensen av det blir at vi i så fall må redusere spillerantallet i G19-gruppa og forskyve ned på G16-gruppa, slik at det blir litt flere yngre spillere der. Enten blir det flere 15- og 16-åringer eller så kan de fremste 14-åringene gå inn i gruppa.

- De fleste klubbene i Norge har lag fra spillerne er 13 år. Vi har lag fra de er 15 år. Om fire-fem 14-åringer skal bli involvert, blir det ei forandring. Vi har stått fast ved det over tid, og har fortsatt ingen planer om å etablere et småguttelag i Rosenborg, men et guttelag i seriespill kan være aktuelt.

- Totalt blir det omtrent samme spillerantall som i dag, men vi fordeler det sånn at det blir færre 17-, 18- og 19-åringer. Men vi er altså ikke ferdig med resonnementet. Det er mange sider rundt dette.

- Men dere heller mot å trekke 4. divisjonslaget?

- Jeg syns ikke vi kan være helt bastante på det. For vi kan si at det ville ha vært veldig interessant med kamparena i 4. divisjon med tanke på det langt større individuelle fokuset vi skal ha. Fordi det er ganske stor forskjell på 2. og 4. divisjon. Du vil kanskje få ut mer av ditt potensial og repertoar ferdighetsmessig når motstanden blir svakere.

- Enkeltspillere har blitt "drept" i 3. divisjon, og trenerne har måttet organisere laget i 4-5-1 for å demme opp defensivt. Vi har måttet være opptatte av kollektive tanker langt mer. Fordi du har ikke som individualist hatt mulighet til å få ut det du skal som 16- og 17-åring mot voksne spillere i den tøffe 3. divisjonsserien.

- Det kan være at du i 4. divisjon får fram spillertypene mye mer i disse aldersklassene, slik at de kan ta neste steg. Det kan derfor være interessant å få med seg ett år i 4. divisjon for så å se hvordan vurderinga da er.

- Men skulle vi forbli i 4. divisjon (i 2015), skulle det kanskje bli mer naturlig å etablere et guttelag. Vi mangler kanskje noen erfaringer, som vi må gjette på.

- Historisk i Norge
Heller ikke RBK2 imponerte resultatmessig, og endte rett over nedrykkstreken i avdeling 4. Men avstanden ned til Strindheim var komfortable sju poeng.

- Når det gjelder vårt andrelag i 2. divisjon har vi som primær målsetting å forbli på denne kamparenaen, og har klart dette. I forhold til regelverket kan vi bruke tre spillere over 22 år, men A-stallen til Rosenborg har blitt på færre spillere. Det er bare "parogtjue" spillere inkludert to som langtidsskadde. Det har vært gjort prioriteringer om å være med på hver trening for å holde gruppa samlet og ha gode treningsøkter. Derfor har man ikke i like stor grad som før prioritert å ha spillere tilgjengelige for kamp i 2. divisjon, forklarer Tore Grønning.

- Det har gjort at det har blitt en fantastisk arena å boltre seg på for våre juniorspillere. Så lenge man klarer å beholde plassen, så handler det om å utvikle spillere. Dess flere som får sjansen til å spille, så er det jo til det beste for både den individuelle spilleren og klubben. Det har styrket oss inn mot junior-NM. Det er en robust gjeng med 2. divisjonserfaring som spilte cupfinale.

2-3-tapet for Fyllingsdalen på lørdag var skuffende, men like fullt har prestasjonen over tid vært god.

- For juniorlaget er det veldig spesielt med tre finaler på rad. Vi har også fire finaler på fem år. Det er historisk i Norge. Det forteller litt om at vi hevder oss nasjonalt, kommenterer Grønning.


Foto: Marius Dahl

Og for halvannet uke siden vant guttelaget sin cupfinale mot Stabæk etter ekstraomganger.

- Det er veldig spesielt å være i finaler på alle tre nivåene i klubben. For utviklingsavdelinga sin del har det vært to finaler for guttelaget på tre år: Vi vant borte mot Mjølner i 2011 og hadde Stabæk nå. Vi har også vært i to semifinaler siden 2009, konstaterer han.

- Guttelaget har også lyktes godt i juniorserien i Trøndelag med 1. plass i vår og 2. plass i høst.

- Vi har heller ikke der noen andre målsetting enn å forbli i divisjonen, men tabellen ser veldig fin ut. Spillergruppa består av 15- og 16-åringer som spiller gutte-NM, og de har hevdet seg godt både i fjor og i år. Det viser at vi har en god arena - også for spillerne som hevder seg der.

- 17- og 18-åringene som ikke er blant de fremste som spiller 2. divisjon, har det mye tøffere i 3. divisjon enn 15- og 16-åringene som spiller juniorfotball. Men det er tøffere å spille juniorserien på høsten enn på våren. Vi har litt yngre lag på høsten i serien.

- Sjøl om det skulle bli et nytt guttelag vil de beste 15-åringene fortsatte spille i juniorserien?

- Ja. Det blir litt flere spillere i gruppa - inkludert fire-fem 14-åringer, hvis det viser at det beste tilbudet de kan ha, er å være hos oss og ikke i klubben de eventuelt tas i fra. Vi må se nøye på dette i tilfellet vi går ned til 14 år.

Håper på e-cup igjen
- Vi har også hevdet oss svært godt internasjonalt, både gjennom NextGen-series og i andre turneringer. Vi er veldig godt fornøyde med lagsprestasjonene.

- Vi ønsker å være på en internasjonal arena i sterkere grad. Derfor er vi veldig lei oss for at NextGen-series midlertidig er avlyst. Vi har nylig fått en tilbakemelding fra dem om at de jobber hardt med å få det på plass igjen neste høst. Det har vært helt fantastisk å være med. Det har vist seg i to år at Rosenborg er helt i toppen i Europa.

- Blir det inntil videre deltakelser i andre, kortere turneringer neste år?

- Vi har noen tanker om hvor bra det er å spille i disse “happeningene" - turneringer som går over ei helg med fem kamper på 2 x 30 minutter. Er det dette som er det viktigste? Eller bør vi dra til for eksempel England og spille mot akademilagene til Arsenal og andre?

- NextGen var fantastisk med én kamp hver tredje uke, slik som i Champions League for seniorene. Så det er der vi først og fremst ønsker å være. Det handler også om ressursbruk.

- Samtidig kan dere krysse fingrene for seriemesterskap og Champions League for A-laget?

- Ja, da vet du hva som skjer: Da er UEFA Youth League en mulighet for oss - om A-laget går til gruppespill.

- Dere har også hevdet dere i hjemlige turneringer.

- Når det gjelder turneringene som Norsk Toppfotball arrangerer for G19 og G16, så har vi vært helt i toppen over tid. I G16 har vi to semifinaler mens vi vant for to år siden. G19 har de to siste årene vært i finale og tapt i straffekonk for Vålerenga. Det bekrefter igjen at vi på alle måter er godt med.

- Må legge enda mer vekt på å fram enerne
- Det bør gi oss sjøltillit i forhold til å få fram spillere etter hvert. Når lagsprestasjonene er der over hele fjøla - utenom i 3. divisjon, har vi et godt aldersbestemt nivå. At vi rykket ned fra 3. divisjon får ikke veldig stor betydning - det hadde vært verre om vi hadde rykket ned fra 2. divisjon.

- Vi er i toppen i Norge, og ut i fra dette må vi finne spirene til enerne. Vi må legge enda mer vekt på å fram enerne. Det har vært noen "caser" som vi har vært godt fornøyde med, men vi er utålmodige: Vi ønsker flere innslag av våre egne - trønderspillere primært - i A-stallen og på A-laget.

- Det er et tøft løp for en Rosenborg-juniorspiller å klare dette, men det er primærmålet og noe vi blir målt på. Det syns vi er spennende. Vi skal styrke den individuelle oppfølgninga av spillerne gjennom blant annet ansettelsen av Hugo Pereira.

- Tanken er at typene som skiller seg ut, og som har det største potensialet, skal få mer enn nok påvirkning på sin situasjon og sitt eget behov for å ta neste steg.

- Er det innenfor dette feltet dere ser størst forbedringspotensial?

- Det har med ressurstilgjengelighet å gjøre. Nå styrker vi utviklingsavdelinga på bemanningssida. Det er et signal vi har fått helt fra styret og ledelsen, at det er et forsterket satsningsområde i klubben. Det håper vi å kunne se neste år.

- Hvilke føringer legger A-laget for hvordan G19- og G16-spillerne trener og spiller?

- Det har blitt klarere føringer på A-laget i år i forhold til 4-3-3 og artig og angrepsvillig fotball - det å gå tilbake til røttene. Det snakker vi om og handler etter også i utviklingsavdelinga. Det har blitt mer fokusert på rolleferdigheter.

- Nå henger tingene tydeligere sammen - ikke bare i permen og i dokumentet. Sportsplanen og spillestilsdokumentet reflekterer det arbeidet vi skal gjøre med større individuelt fokus.

- Hvor bra er kommunikasjonen mellom de tre "leirene"?

- Vi er en veldig samlet "leir" i utviklingsavdelinga - der er det samme språk hele veien. Når vi snakker Rosenborg, er det et veldig stort steg opp på A-laget. Vi må respektere at det er en klar forskjell. Men vi ser i spillerlogistikkstrategien, som styret har vedtatt, at det fins åpninger: Det skal være tre hospitanter fra G19-spillerne og fire unge "innhoppere" i A-stallen. Det er mange spillere som kan se seg sjøl i dette løpet. Planen åpner muligheter, konkluderer Tore Grønning.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Vurderer å trekke 4. divisjonslaget» i forumet! Diskutér «Vurderer å trekke 4. divisjonslaget» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb