Utskrift fra rbkweb.no

Angrer ikke
Skrevet av Thomas Myren, 4. september 2011, 15:14

Flørten med Transylvania ble en kostbar affære for Rosenborg. Mikael Dorsin står fortsatt inne for valget han gjorde, da han stakk gratis i 2007.


SISTE AKT: Mikael Dorsin og Rosenborg leket seg med Valencia høsten 2007.
Foto: Thomas Karlsen

- Vi diskuterte om jeg ville forlenge, men vi begynte for seint å forhandle seriøst. Jeg vil ikke si hva jeg fikk i de første tilbudene. Da vi begynte forhandlingene hadde jeg et halvår igjen. Jeg er vant til at man har to kontraktsforhandlinger før det begynner å bli seriøst.

- Når man får et tilbud om forlenge som er dårligere enn hva man har, så tar man det ikke seriøst. Da vi skulle begynne å forhandle seriøst, var det for seint.

- Man kan ikke bare komme med: "Vi kan tenke oss å forlenge. Du får noe sånn som dette. Kan du tenke på saken?" Man tenkte på saken, men de kom aldri tilbake til meg. De spurte aldri om jeg hadde tenkt meg ferdig.

- Som jeg følte det da, ville Rosenborg knapt forlenge: "Vil de ikke? Hva venter de med? Tror de at jeg vil underskrive uansett? Hva er det som hender?"

- Så spilte jeg noen gode kamper, men det hendte ikke så mye da heller. Etter Chelsea-kampen var jeg Bosman-spiller, og mange andre klubber var framme med kontraktsforslag.

- Skyldtes ubesluttsomheten at Knut Torbjørn Eggen nettopp hadde erstattet Rune Bratseth som sportsdirektør?

- Jeg vil ikke skylde på personer, men det var sånn jeg opplevde det. Det hendte liksom ingenting. Det er ikke min oppgave å presse fram et tilbud sjøl. Vi pratet bare litt kort om det: Hvor mange år? Hva med det økonomiske?

- Er det riktig at spillere med utgående kontrakt beholder plassen på laget?

- Som kaptein vil jeg alltid at det beste laget skal ut på banen, altså at de beste spillerne får spille. Klubben henter også sjøl Bosman-spillere. Så lenge at man gjør sitt beste, og er bedre enn en annen som sitter på kontrakt, så skal man spille. Er man ikke bedre, men like bra, syns jeg at han med kontrakt skal spille.


Foto: Thomas Karlsen
- Men ser man på det hele som et langsiktig prosjekt, kan man satse en annen spiller, som er ung og som man vil skal spille seg inn på laget. Da får man akseptere det. Samtidig er ikke kontrakten utgått når det gjenstår et halvår.

- Men lærdommen fra din opplevelse er at avklaring bør komme allerede før den siste sesongen?

- Det er alltid bra når det er klart på forhånd hva man vil. Det kan være vanskelig i visse tilfeller, men ikke i tre tilfeller med faste spillere som i 2007: Både jeg, Miika og Lars burde kanskje ha forlenget. Vi var faste og spilte alle kamper.

- Jeg forstår at klubben forsøker, men iblant kommer de for seint og iblant holder man på, men at spilleren vil vente. Visst må man ta en beslutning, men dette er vanskelig. Man må se på hvor god han er: Hjelper det at vi setter ham ut av laget? Visst får han ikke spille på et halvt år, men hva hjelper det klubben om man taper kamper? Det er vanskelig.

Korrupsjon
- Var det mange reelle alternativer da du dro til Cluj?

- Ja, men jeg kan ikke nevne klubber - det blir feil. Det var klubber litt over alt. Det var veldig mange tilbud etter Champions League. Jeg kommer aldri til å angre på det jeg gjorde. Men man kan jo tenke på at "Faen, hadde jeg lyktes der i stedet, hadde jeg kunnet spille i den og den ligaen".

- Hvorfor ble det flytting til Transylvania?

- Økonomisk var det en helt annen verden enn i Rosenborg og mange andre klubber. En fotballspiller vil alltid bli bedre, men når man får et godt tilbud, tror alle at man har gått etter pengene. Og det stemmer jo litt. Samtidig ledet Cluj ligaen og var garantert Champions League-plass. Jeg besøkte klubben før jeg skrev under, og tenkte: "Faen, går det dårlig, er jeg i alle fall økonomisk sikret." Det var en "once in a lifetime"-sjanse.

- Du ble sitert på at du ville tjene fire ganger så mye i Cluj?

- Jeg vil ikke prate penger, men det var veldig bra. Jeg husker ikke eksakt hva jeg tjente i Rosenborg i 2007, men det var bra i Cluj med tanke på mitt nivå som spiller.

- Gikk det bra, kunne man dessuten vise seg fram i Champions League igjen og kanskje bli het blant større klubber. Man har jo ambisjoner, og vil alltid spille i de beste ligaene. Og samtidig tjene penger, og spare opp slik at man vet at man er trygg når man legger opp. Det syns jeg ikke man skal stikke under stol.

- Det føltes samtidig som et eventyr, og man skal være åpen for det: Ikke være redd for å teste. Cluj var jo et jævlig bra fotballag, og det var ikke dét som var problemet. Problemet er at de har store problemer med korrupsjon. Det er en annen kultur, som er vanskelig å forstå. Jeg trenger ikke å dra inn hele samfunnet, det rekker med fotballkulturen.

- Hva var den største forskjellen?

- Det var alt snakket. Man visste ikke om kampen var vunnet på forhånd eller om det man gjorde betydde noe. Det var masse rykter om kjøpte dommere og kjøpte spillere. Det handlet liksom aldri om "for en fantastisk kamp".

- Det blir ikke den samme gleden. Vi ledet stort, men det ble ganske tett da vi til slutt vant serien. Jeg har sånn sett vunnet både i Sverige, Norge og Romania - og det er det ikke så mange som har gjort.


Foto: Thomas Karlsen

- Du ble vraket etter noen måneder. Ble du rettferdig behandlet?

- I begynnelsen følte jeg det, men det… Jeg har sagt at jeg vil vente litt med å fortelle ettersom de skylder meg penger: De betalte ikke lønninger og bonuser på slutten. Kravet er til behandling i FIFA, og jeg vil vente og se hvordan det går der. Det er masse jeg kan prate om, men jeg vil ikke gi dem noe i media, som de kan bruke i mot meg.

- Ødela det kritiske intervjuet i Adresseavisen før EM i 2008 for videre Cluj-karriere?

- Blant annet. Men da ønsket de allerede at jeg skulle gå til en annen klubb, og da ville de sette meg til veggs med alt mulig.

Returen
- FK Moskva var høyaktuell som ny klubb den sommeren?

- Ja, jeg var i Moskva, men jeg ville vente fordi jeg hadde andre alternativer også.

- Derfor ventet du helt til 29. august med å velge Rosenborg?

- Det var noen andre klubber som var interesserte, men jeg trente med RBK og visste ikke helt. Det var noen klubber jeg pratet med helt på slutten, som var veldig bra på papiret.

- Hvorfor ble det RBK til slutt?

- "Faen, jeg har hatt det bra her," var en naturlig tanke da jeg kom tilbake. Det er her jeg har følt at jeg har spilt bra, vært lykkelig og god. Jeg har følt meg veldig bra og har trivdes.

- Jeg pratet også veldig mye med Erik Hamrén - han betydde mye. Jeg var med på noen bra treninger, og kjente at trenerne og klubben virkelig ville ha meg.

- Gjorde opplevelsene i Cluj at du var skeptisk til å velge noe mer eksotisk?

- Kanskje. Moskva tilbød nesten like gode økonomiske betingelser som i Romania, men jeg følte altså at jeg ville vente. Jeg hadde også familie å tenke på.

- Hva tenker om at RBK både brukte seks millioner på Roy Miller og i tillegg måtte betale for å hente deg tilbake, etter at du sjøl hadde forsvunnet gratis?

- Det er trist at det ble sånn. Men jeg kan ikke gå rundt og tenke på det. Det er ikke min oppgave å skjøtte økonomien. Det er klart at jeg kan forstå at folk kan reagerer - det hadde jeg kanskje gjort sjøl også.

- Men samtidig har vi vunnet to mesterskap etter at jeg kom tilbake. Jeg sier ikke at det skyldes meg, men jeg er delaktig. En del av investeringene er å kjøpe spillere som gjør det så bra at man vinner serien, slik at man kan spille i Europa og få inn penger.

- Hvor mye måtte Rosenborg betale for å få deg tilbake? Det ryktes om seks millioner...?

- Jeg vet ikke. Du får spørre Erik (Hoftun) om det. Jeg ble formelt kjøpt, men overgangen til Yssouf (Koné) spilte inn. Det ble mer et bytte. Jeg vet ikke om det ble noe mellomlegg. Jeg brydde meg ikke så mye akkurat da.

- Fikk du sluttpakke fra Cluj?

- Nei.

- Kompenserte derimot RBK deg for at du avsluttet den lukrative kontrakten med Cluj?

- Nei.

nyheter
forum