English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
EM-utbygging koster 800 mill.
Skrevet av Thomas Myren, 2. september 2009, 15:37

Å midlertidig utvide Lerkendal stadion til bruk under EM i 2016 vil koste over dobbelt så mye som det nåværende stadionanlegget i sin tid kostet å bygge.


31 700 SETER: Ekstra etasje på tre av fire tribuner. Sett fra nordøst.

Illustrasjon: Populous

Vil ikke ha bare provisoria (26.08.09)

I analyserapporten Norges Fotballforbund i dag overleverte til regjeringa, blir det slått fast at estimatet basert på skisser er en kostnad på 643 millioner kroner for midlertidig å utvide fra 21 600 til 31 700 seter.

Imidlertid skal man regne med usikkerhet, og da blir prisen enda høyere: Med lav usikkerhet (20 prosent) blir prislappen 771 millioner og med høy usikkerhet (25 prosent) 804 millioner.

Til sammenligning kostet utbygginga i 1996-2002 335 millioner kroner.

- Det er ikke dyrere å bygge midlertidig enn permanent, men det er dyrt å rive. At du bygger opp for å bruke det bare en gang betyr at det blir en engangskostnad. Det er ikke en kjempeløsning, men vi har en stadion som tar 22 000 og for å klare kravet må vi opp i over 30 000. Men vi har ikke behov for 30 000, slår Nils Skutle fast overfor rbkweb.no.

Mens Viking og Lillestrøm tenker å bygge både permanente og midlertidige løsninger ønsker RBK altså bare provisoria.

- Viking skal bygge opp til 30 000, men skal ta ned igjen til 22 000 så de beholder litt av det sjøl. Vi kan ikke straffes for at vi har bygd 22 000 tidligere, mener Skutle.

Planen er at Staten dermed tar hele regninga.

- Søknaden i dag handler om statsstøtte. Først må det avgjøres, det skjer vel før jul en gang. Jeg er ikke helt sikker på datoen. Det må på plass først før vi kan jobbe videre med prosjektet og sende det med søknaden til UEFA, forteller Skutle.

I rapporten blir det slått fast at Rosenborg ønsker å bygge midlertidige etasjer på de tre nyeste tribunene mens Adidas-tribunen vil få nytt, stolpefritt tak i henhold til kravene. De fire hjørnene mellom tribunene vil forbli åpne.

«Rosenborg ønsker å benytte såkalte SPS-terrasser (Sandwich Plate System) til de demonterbare seksjonene av Lerkendal. Dette innebærer prefabrikkerte terrasser for å lage sittetribuner. De er produsert i stål, og er designet for å matche internasjonale arenaer og byggestandarder med tanke på strukturell styrke og sikkerhet, publikumskomfort og sittestøtte,» heter det i rapporten.

- I grove trekk har vi det klart hvordan vi vil gjøre det. UEFA vil nok ha det mer detaljert om et halvt år, men nå er det statsstøtten det handler om, konstaterer Nils Skutle.

Totalt søker Norges Fotballforbund om 6,9 milliarder kroner i statsstøtte. I tillegg er det tenkt at klubbene og forbund skal bidra med 1,6 milliarder sjøl. Bygging av nytt nasjonalanlegg i Oslo er alene anslått til å koste nærmere 5 milliarder.

Såfremt lovnad om offentlig finansering blir gitt, vil den skandinaviske søknaden bli sendt til UEFA 15. februar neste år. 27. mai faller dommen. De tre andre søkerne er Italia, Frankrike og Tyrkia.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «EM-utbygging koster 800 mill.» i forumet! Diskutér «EM-utbygging koster 800 mill.» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb