Utskrift fra rbkweb.no

Malmö vil lære av RBK
Skrevet av Thomas Myren, 18. mars 2005, 14:01

Rosenborg bidrar med erfaringene sine fra byggingen av Nye Lerkendal nå som Royal League-motstander Malmö skal modernisere hjemmebanen sin.


VEKK MED LØPEBANENE: Malmö stadion skal bli en rent fotballarena.

Situasjonen i Malmö er identisk med den som var i Trondheim for noen år siden: Byens fotballstolthet spiller på en kommunal friidrettsarena. Dette ønsker MFF å forandre på, og klubben planlegger nå å fjerne løpebanene rundt gressmatta samt bygge nye tribuner.

Deltok i møte
I den forbindelse ble kommunaldirektør for kultur og miljø i Trondheim kommune, Gerhard Dalen, invitert nedover til Sør-Sverige hvor han fredag for ei uke siden deltok i et møte med MFF og Malmös kommun.

- De ønsket primært å få vite hvordan Lerkendal-utbyggingen kunne skje så raskt, hvordan prosessen ble til, hvem som var med og hvordan man løste friidrettens problem, forteller Dalen til rbkweb.com.

Privatiseringen av Lerkendal
I samarbeid med Trondheim kommune greide RBK å få til smidige løsninger da Nye Lerkendal ble en virkelighet rundt årtusenskiftet. I desember 1998 vedtok formannskapet i Trondheim at den kommunale idrettsplassen skulle bygges om til et rent fotballstadion, og etter noen år med utredninger kom byggearbeidet i gang ved juletider i 2000.

I mellomtida hadde RBK sammen med Trondheim kommune opprettet et aksjeselskap som skulle bli eier av anlegget samt stå for utbyggingen. Kommunen fikk utbetalt 20 millioner kroner kontant ved etableringen av Lerkendal stadion AS. Ved stiftelsen hadde selskapet en aksjekapital på 90 mill. kr. fordelt med 42,5 mill. på RBK, 12,5 mill. på kommunen og 35 mill. på investorer (Fokus Bank, Gjensidige, Siemens, Eiendomsspar, I.K. Lykke, KLP og Reinertsen). RBK har senere kjøpt seg opp til 56 prosent eierskap mens kommunen nå eier 11 prosent.

Friidretten ble flyttet
Trondheim kommune mottok altså til sammen 32,5 millioner kroner som ble øremerket for bruk til nytt friidrettsanlegg. Politikerne bestemte seg for å modernisere gamle Trondheim stadion på Øya.

Men utbyggingen der ville ta tid, og kommunen måtte komme opp med en midlertidig løsning til friidrettsfolket som sto uten arena for trening og konkurranser. Derfor ble Dalgård idrettsanlegg, hjemmebanen til Byåsen i 2. divisjon, utbygd for 7,4 millioner kroner; nye løpebaner og flomlysanlegg.

I fjor sommer sto den renoverte anlegget på Øya til slutt ferdig med nye løpebaner, ny gressbane, nye flomlysmaster og nytt arrangements- og servicebygg. Utbyggingen kostet totalt 32,6 millioner kroner. Med andre ord var ikke pengene fra Lerkendal nok, og Trondheim kommune måtte sjøl sprøyte inn penger samtidig som Norsk Tipping bidro med 5,5 millioner kroner i spillemidler.

Til sammenligning kostet byggingen av Nye Lerkendal totalt 335 millioner kroner, inkludert Adidas-tribunen som ble bygd i 1996.

Nå vil altså både klubb og kommune i Malmö ta lærdom av stadionutbyggingen i Trondheim. Les mer om dette i Sydsvenska Dagbladet: Lerkendal kan bli modellen för Malmö stadion

Lerkendal før og nå:


Bilde fra 1993, tre år før Adidas-tribunen ble bygd.


Nye Lerkendal stadion (foto: Jan Olav Jenssen, Medialab)

nyheter
forum