Utskrift fra rbkweb.no

- Dette er framtida!
Skrevet av Thomas Myren, 29. mai 2006, 18:27

I dag var det offisiell åpning av det mye omtalte testlaboratoriet på Lerkendal. Per-Mathias Høgmo brukte anledninga til å fyre løs mot kritikerne.


TATT I BRUK: Langrennssprinter Tor Arne Hetland testet oksygenopptaket sitt bak ryggen på Per-Mathias Høgmo.
Foto: Thomas Myren

Høgmo skal vite, ikke tro (31.03.06)
Olympiatoppen delfinansierer treningslaben (20.12.05)
Treningslab ferdig til våren (21.09.05)

- Vi har i vinter brukt veldig store ressurser på å bygge opp støttefunksjoner rundt laget. Dette er langsiktig arbeid, og derfor er det litt leit stadig å måtte høre tullete utsagn som «ansett en ekstra trener, da!» når vi taper kamper, kommenterte Høgmo på eget initiativ.

- Dette er jo uansett ingenting i forhold til hva andre klubber holder på med. I Milano har de jo en lab på størrelse med stadionet vårt, og en middels stor Premier League-klubb som Blackburn har dobbelt så stort støtteapparat, bemerker RBK-treneren.

Samarbeid med Olympiatoppen
Det nye senteret har flyttet inn i splitter nye lokaler på baksida av hovedtribunen på Lerkendal. I tillegg til byggekostnader på i underkant av ti millioner kroner, er testutstyr for én million kroner kjøpt inn. Svein Arne Pettersen og Frode Vågen har fått ansvaret for å drive laben. Førstnevnte vil få lønna betalt fra Olympiatoppen, som håper å få noe igjen av samarbeidet med RBK.

- Vi har bestemt oss for å øke engasjementet vårt inn mot lagspill. Samarbeidet med Rosenborg blir en arena for å skaffe oss erfaring, og ikke minst utnytte kompetansen som ligger i fagmiljøet her i Trondheim, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Dette innebærer at andre kjente navn i idrettsbyen ved Nidelva vil kunne dra nytte av fasilitetene. I dag var vinteridrettsutøvere som Tor Arne Hetland, Lars Bystøl og Tommy Ingebrigtsen alle innom og testet formen. I likhet med RBK-spillerne vil de blant annet kunne mål oksygenopptak, melkesyrenivå, spenst, styrke, balanse, hurtighet og blodverdier. Det er samtidig planer om å få plass mentale tester ledet av idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard.

- Må være i forkant
- De fysiologiske resultatene innen fotballen øker stadig, og derfor er det viktig å være i forkant. Det er ofte for mye synsing, mener Høgmo.

Han konstaterer at den fysiske formen til laget har blitt merkbart bedre i løpet av de siste månedene; spillerne holder kampene ut til forskjell fra i fjor. At de sportslige resultatene uteblir er en annen sak...

- I norsk fotball er det fortsatt størst utviklingspotensiale innen ferdighetselementet, men det er viktig å se på det hele mennesket. Toppidrett består tross alt av både en naturvitenskapelig og målbar del og en filosofisk og kreativ del. A-stallen er nå veldig godt trent, og det er en god start, mener Rosenborg-treneren.

Dårlig skadeforbygging?
En viktig del av arbeidet på testlaben blir å forebygge skader. Hittil i sesongen kan det virke som om RBK har oversett betydninga av dette: Miika Koppinen og Daniel Braaten har begge blitt sendt på banen halvskadet, mens Thorstein Helstad gikk rundt i flere dager med ødelagt menisk. Samtidig har Yssouf Kone fått hele mai spolert på grunn av en lårstrekk.

- For å begynne i den andre enden: Flere av de eldre spillerne som sleit med belastningsskader i fjor, har unngått det i år. Samtidig vil det være en del tilfeldigheter. Meniskskadene til Miika og Thorstein er akutte ting som man aldri kan gardere seg mot. Når det gjelder Daniel, så er han veldig utsatt for strekk. Han sliter med en form for ufarlig krampe, men har problemer med å frigjøre seg. Det er en slags mental greie, avslutter Per-Mathias Høgmo, som håper å ha alle de fire klare til kamp når høstsesongen begynner.

nyheter
forum