English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Høgmo skal vite, ikke tro
Skrevet av Thomas Myren, 31. mars 2006, 13:53

I forbindelse med oppstarten av det nye testlaboratoriet på Lerkendal intensiverer Rosenborg arbeidet med å kartlegge spillerne ned til minste detalj.


NY TESTLAB: Det nye utstyret er under montering.

Foto: Thomas Myren

Olympiatoppen delfinansierer treningslaben (20.12.05)
- Har blitt fysisk dårligere (14.10.05)
Treningslab ferdig til våren (21.09.05)

- Testlaben vil gi oss trygghet i form av at vi kan være proaktive når det gjelder skadeforbygging. Vi håper også å kunne drive forskning. Bare se på karbon-leggbeskytteren til Per Ciljan Skjelbred. Vi vil være først ute med slikt, sier Per-Mathias Høgmo til rbkweb.com.

Det nye vitenskaplige senteret i hovedtribunen har offisiell åpning først 4. mai, men Rosenborg har allerede tatt sjumilssteg på dette området etter at Høgmo tok over i august i fjor. Spesielt har det vært fokus på forebygging av skader.

Forebygger skader
- Vi har vært veldig nøye, og har kjørt faste tester. På bakgrunn av disse målingene har spillerne fått individuelle treningsprogram. Resultatet ser vi allerede; vi har ingen spillerne ute med belastningsskader, slår Høgmo fast.

Spillerne har gjennomgått til dels omfattende tester.

- Vi har tatt blodprøver, utholdenhetstester, kostholdstester og jevnlig målt vekt. Vi begynner å få veldig god kontroll, sier RBK-treneren fornøyd.

Samarbeider med Olymiaptoppen
Svein Arne Pettersen og Frode Vågen har blitt ansatt ved den nye testlaben. Førstnevnte vil få lønna betalt fra Olympiatoppen.

- Olympiatoppen er en samspillspartner for oss i form av at de sitter på kompetanse og bidrar økonomisk. De blir en diskusjonspartner, samtidig som de som kan skape et miljø med også andre idretter. Det blir en vinn-vinn-situasjon.

- Samtidig er fotball fotball, og derfor understreker jeg at våre viktigste impulser kommer fra de beste klubbene i Europa og verden. Men på en del mentale og fysiologiske områder med tilhørende støttefunksjoner er det naturlig at vi utvikler ting her i Trøndelag sammen med Olympiatoppen og andre lokale aktører, mener Høgmo.


BLODPRØVER: Testlaben har avansert utstyr for analysering og oppbevaring.
Foto: Thomas Myren

På 90-tallet samarbeidet RBK med Jan Helgerud og Jan Hoff, to av verdens fremste eksperter på idrettsfysiologi. Høgmo er åpen for tankene til de to NTNU-forskerne.

- Vi har allerede god kunnskap om metodene de anbefaler ettersom Siri Marte Hollekim har gått deres skole. De er veldig gode på et smalt felt, og vi bruker allerede noen av prinsippene deres, forteller Rosenborg-treneren.

Frihet under ansvar
I det store og hele handler alt om å skape toppidrettsutøvere ut av en gjeng spillere som så seint som i fjor ble stemplet som "mosjonister". Likevel er det langt igjen til "asketer" som Ole Einar Bjørndalen med kolleger.

- Jeg en liberal person. Vi må ikke bli så rigide at vi glemmer mennesket. Spillerne må trives og ha frihet under ansvar. Det gjelder både søvn, alkohol og kosthold. Likevel må de leve slik at de presterer godt i hver kamp. På det området er vi litt forskjellige, sier Høgmo, som tidligere i vinter kommanderte spillerne til felles frokost på Brakka hver morgen.

- Det var noen spørsmål til å begynne med, men det har vist seg å være en suksess. Vi har etter hvert sluppet litt opp, og gjort det frivillig, men likevel ser vi at de fleste av spillerne er glade for å komme hit og få nybakt brød.

- Hva tjener RBK på dette?

- I første rekke kommer det sosiale aspektet. Vi møtes, har en koselig frokost sammen og får en rolig inngang mot trening. Samtidig er det en kvalitetssikring av kostholdet - spillerne får i seg rett mat, sier Høgmo.

Gjennom å sette to og to spillerne sammen i grupper skal de kvalitetssikre hverandre.

- Det å få spillerne til parvis å diskutere fag, hvordan de skal opptre sammen og hvordan de kan utvikle hverandre, er bevisstgjøring. Og det er bra, avslutter Per-Mathias Høgmo.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Høgmo skal vite, ikke tro» i forumet! Diskutér «Høgmo skal vite, ikke tro» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb