English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Den første landslagshelten
Skrevet av Thomas Myren, 9. oktober 2016, 18:57

John Krogh er på mange måter en glemt Rosenborg-måljeger.- Han spilte for oss på småguttelaget, og så skulle vi spille guttefinale mot Brage. Vi visste at vi hadde en mulighet om John kom, men så kom han ikke. Han hadde reist ut med skoleskipet. Han spilte litt på juniorlaget etterpå, men så gikk han til Freidig fordi søskenbarnet Per Ileby fikk ham over. Jeg vet ikke om de skaffet ham jobb, eller hva de gjorde, undrer Kåre Rønnes.

Lagkapteinen ble uansett gjenforent med Krogh da Rosenborg trengte erstatter til Paul Fornes etter et stygt beinbrudd. Den hjemvendte midtspissen slo til med hele 16 mål på 16 seriekamper i 1962. Krogh bidro også stort med fem mål på seks kamper i norgesmesterskapet - deriblant begge målene i 2-1-seieren over Brann i kvartfinalen.

"Begge scoringene hans kom etter sterk personlig innsats, og med sin bevegelighet og gjennombruddskraft betyr han et faremoment for et hvilket som helst forsvar her hjemme", skrøt VG.

Bergenserne revansjerte seg i serien tre uker senere: Det ydmykende 1-4-tapet i siste hjemmekamp ga Rosenborg-nedrykk, mens Brann kunne feire sitt aller første seriemesterskap. RBK var det beste av hele åtte lag som rykket ned. Den sammenslåtte hovedserien skulle spisses kraftig etter en mellomsesong, og bli døpt om til 1. divisjon.

Også i cupen ble det bare nesten: I semifinalen mot Vard Haugesund utliknet John Krogh til 2-2 og sørget for ekstraomganger, men det ble 2-3-tap på Lerkendal.

- Både Eldar Hansen og John Krogh spilte, men sjøl om ballen lå på målstripa klarte de å sette ballen utenfor! Det var også utrolig dårlig vær, og vi var dårlig skodd med bare gummiknotter, husker Kåre Rønnes.

21 mål i gjennombruddssesongen lot seg uansett høre. Allerede i juni hadde Krogh blitt belønnet med debut på landslaget - som andre Rosenborg-spiller i historien etter nevnte Hansen, som noterte seg for sin eneste kamp og sitt eneste mål mot i 2-5-tap for Sovjetunionen året før.


Vant i lufta mot Kvik i 1963.
Også den første landskampen til John Krogh ble en nedtur med 0-2-tap for Sverige på Ullevaal i EM-kvalifiseringa. Etter serieslutt ventet returmøtet i Malmö. Med høyreslegga sjokkerte Krogh svenskene, som uka før hadde knust Danmark hele 6-1:

- Jeg dempet innlegget, fant ingen som jeg kunne sentre til i farten - og så smelte jeg til. Jeg har aldri fått slik smell på ballen, truffet så riktig og kontant. Det var en scoring som jeg vil huske lenge, smilte Rosenborg-stjernen.

- Jeg har ikke sett maken til den scoringen. Det er sjelden at noen presterer noe slikt. Du verden - jeg kan ikke huske at jeg har fått et slikt skudd bak meg i min karriere. Jeg får håpe at jeg ikke får mareritt nå etterpå - hvis jeg skulle drømme om John Kroghs scoring, kommenterte Sverige-keeper Arne Arvidsson.

Utligninga til hjemmelaget skulle ha vært annullert for hands, men det endte 1-1. Til tross for spill i 2. divisjon fikk John Krogh beholde plassen på landslaget året etter. 13 mål på tolv seriekamper og fem mål på tre cupkamper bidro naturligvis positivt i den forstand.

I juni ventet privatlandskamp mot Skottland i Bergen. NRK forsøkte seg med uvant TV-overføring, og fotballinteresserte i hele landet fikk oppleve en ny sensasjon: De skotske proffene klarerte et frispark rett ut til John Krogh, som fra 14 meter dempet og skjøt fedrelandet til 4-3-seier.

"Krogh er på vei til å bli en senterløper av virkelig internasjonalt format. Han er hurtigere enn før, styrke og skuddferdighet har han i overflod", skrøt VG-kommentator Gunnar Kroge.

- Det var jo ei knallscoring. Men like etter kampen flyttet han til Sverige, konstaterer Kåre Rønnes.

Högadal var klubben som kapret John Krogh, som altså rakk å lage 39 mål på 44 kamper for Rosenborg. Den lille klubben fra Karlshamn hadde rykket ned etter én sesong i Allsvenskan, og håpet var naturligvis at den norske storscoreren mot god betaling skulle skyte dem opp igjen.

Slik skulle det ikke gå. Krogh skadet kneet og la opp allerede som 26-åring høsten 1964. Högadal rykket ned til 3. divisjon året etter, og har aldri vært i nærheten av toppfotballen siden.

Kilder: VG og rbkweb.no


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Den første landslagshelten» i forumet! Diskutér «Den første landslagshelten» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb