Utskrift fra rbkweb.no

E-cupinntekter i budsjettet
Skrevet av Thomas Myren, 18. februar 2010, 08:05

Rosenborg regner med å halvere rekordunderskuddet fra 44 til 22 millioner kroner i 2010. I bakgrunnen lurer en europeisk gullskatt.


Foto: Thomas Myren

Budsjetterer med spillersalg (12.01.10)

Rosenborg Ballklub 2010
Driftsinntekter:
208,4 (197,4)
Driftsresultat:
-22,1 (-44,4)
Resultat før skatt:
-22,1 (-44,0)

(mill. kr, 2009 i parentes.)

Hele budsjettet
Totalt koster det 231 millioner kroner å forsøke å forsvare seriemesterskapet. Inntektene er forventet å bli 208 millioner.

RBK har nærmest hatt en "æreskodeks" om aldri å budsjettere med inntekter fra europacupene. Dette har i klartekst innebært inntekter fra kamper i gruppespill. Men ettersom UEFA nå har innført store utbetalinger allerede i siste kvalifiseringsrunde til Champions League, har Rosenborg valgt å gjøre om på sedvanen.

- Vi har satt som forutsetning at vi spiller 2., 3. og 4. runde - playoff. Poenget er at om vi vinner 3. runde er vi uansett med i gruppespillet i Europa League, begrunner økonomi- og finanssjef Roar Munkvold overfor rbkweb.no.

Mens UEFA-bonusen for å komme seg gjennom to av tre kvalifiseringsrunder er 2,1 millioner euro, har RBK valgt å budsjettere med ti millioner kroner.

- Man kan ikke disskere vårt beløp mot betalingssummene fra UEFA. Det vi har gjort, er at vi har saldert hele e-cupbudsjettet med hva vi får inn fra TV- og premiepenger og hva vi må betale for bortereiser og hjemmearrangement. Bunnlinja er åtte millioner, forklarer Munkvold.

Dersom Rosenborg ryker ut i den avgjørende kvalikrunden, venter altså gruppespill i europaligaen med ytterligere 900 000 euro i premiepenger fra UEFA. I tillegg kommer TV- og billettinntekter. Mesterliga betyr som vanlig rundt 130 millioner kroner alt i alt.

Ti prosent flere tilskuere
Når det gjelder resten av budsjettet, er det egentlig ikke så store forskjeller fra 2009, men utviklinga er positiv. Sponsor- og VIP-inntektene øker for eksempel fra 70 til 80 millioner kroner.

- Det er allerede solgt avtaler på over regnskapsbeløpet i 2009, så vi er på god vei til å nå tallet. Konseptet er helt nytt, der man kan plukke innhold som passer til bedriften. Nå kan bedriftene si at i stedet for annonsering på rbk.no vil vi betale for å være med på bortetur. Produktet er mer tilpasset det kundene ønsker, mener Munkvold.

I fjor ble det en kraftig bom på tilskuerbudsjettet. RBK forsøker seg i år med 40 millioner fra serien, 4 mill. fra e-cup og 1 mill. fra NM. Gitt en snittpris på 150 kroner i serien, betyr dette et budsjett på 17 867 tilskuere i snitt.

- Vår egen kalkyle tilsier et litt høyere snitt uten at vi vil si nøyaktig. Ut i fra forhåndssalg gjennom sesongkort ser vi likevel at vi kan være i nærheten av en snittpris på 150 kroner gitt 40 millioner i totalinntekt. Men vi vet aldri hva snittprisen blir med tanke på løssalget.

- Vi er bevisst på ikke å si at vi budsjetter med for eksempel 18 000, 19 000 eller 20 000 tilskuere. Vi budsjetterer med 40 mill.

- Er det mer forsiktighet etter bommen i fjor?

- Da budsjetterte vi med 44 og havnet på 35,5. Med en gang budsjettet ble lagt fram, ble vi utfordret på dette. Jeg innrømmet at det var den posten som vi var mest usikre på. De som vil kan komme på årsmøtet å si "Hva var det vi sa?" - og få rett i det. Men vi må iblant sette oss noen mål, sjøl om det var ganske hårete. I år budsjetterer vi med ti prosent opp i forhold til det reelle tallet i fjor pluss litt mer, konstaterer Roar Munkvold.

Treg betaling av overgangssummer
I tillegg til Ankaragücü-overgangen til Marek Sapara skjuler kompensasjonen fra det svenske fotballforbundet for ansettelsen av Erik Hamrén seg bak spillersalg for 17,3 millioner.

- Salget av Marek hjalp betydelig på denne posten. Hamrén-avtalen er en ekstraordinær inntekt som vi også legger inn her, forklarer Munkvold.

Annen salgsinntekt og andre inntekter er til sammen satt til 37 millioner mot 27 i fjor. Dette dreier seg først og fremst om supporterutstyr og kiosksalg på stadion. Kioskdrift er nå bestemt satt bort til eksterne, men avtalene var ikke ferdige da budsjettet ble spikret. Derfor vil inntekter og kostnader synke i takt mens "bunnlinja" forblir den samme.

Uansett er andre driftskostnader allerede tenkt halvert fra 15 til sju millioner etter ekstraordinære kostnader i fjor knyttet til tap på spillersalg, nytt billettsystem og nedleggelse av testlab.

Etter det store underskuddet i fjor begynte RBK januar med bare 14 mill. i banken, der avsatt skattetrekk utgjør hele 9 mill.

- Startpunkt for likviditet er dårligere i år enn i fjor. En ting er budsjettet vi legger fram på årsmøtet, men internt styrer vi etter et ukentlig likviditetsbudsjett, kommenterer Munkvold.

I tillegg til inntekter fra sponsorer og sesongkort ga salget av Sapara kjærkomne kontanter, men hele overgangssummen lar vente på seg.

- Når man selger spillere i dag, så får du litt nå og litt da. Vi får ikke alt med en gang. Vi har for eksempel fortsatt 11 millioner til gode hos Rennes for Alexander Tettey. De pengene kommer først i juli, avslutter Munkvold.

nyheter
forum