English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2018
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Har laget film om Erling Næss
Skrevet av Thomas Myren, 21. september 2017, 07:38

Historien til 100-årsjubilant Rosenborg blir fortalt på en alternativ måte i ny dokumentarfilm.Fredag 13. oktober har «Et eventyr i svart og hvitt» premiere på Cinemateket i Olavshallen. Filmen tar for seg historien til Erling Næss, som spilte på RBK-midtbanen fra 1968 til 1978. Senere ble 70-åringen populær programleder i Rosenborg-kanalen, som hadde faste sendetider som lokal-TV i Trondheim. Han er også mannen bak flere klubbsanger.

Hele tida sleit Næss med ettervirkningene av en stygg ankelskade i debutsesongen. For fire år siden valgte han å kreve erstatning av RBK.

- Den første jobben min etter skolen var praksis hos Motlys, som laget dokumentarfilm om Roar Strand. Jeg gjorde researchintervjuer, men det jeg brukte mest tid på, var å kikke gjennom arkivet til Rosenborg-kanalen, forteller regissør Sven Arild Storberget til rbkweb.no.

- Jeg noterte meg programlederen og ble etter hvert veldig fascinert og glad i ham. For det var så utrolig mye rart og fint. Det var veldig mye som ikke kom med i Roar Strand-filmen, men hele historien om folkelige Rosenborg, som hele Norge ble så glad i, lå i materialet.

- Jeg hadde veldig lyst til å lage dokumentar om Erling Næss og Rosenborg-kanalen. Men det ble bare liggende til jeg fikk en mail fra deg i 2013, hvor du hadde link til en sak om at «Erling Næss skal i forliksrådet». Du skal ha mye av æren sånn sett. Jeg hadde sikkert ikke fått det med meg hvis ikke.

- Det gikk noen måneder, og så dro jeg opp til Trondheim og gjorde de første opptakene. I tillegg til at han hadde saken gående, skulle han spille inn plate. Kontrasten mellom å kjempe en kamp mot klubben i sitt hjerte og samtidig gå i studio og synge «Rosenborg e laget mitt», er interessant. Det han kjemper mot, er på en måte det som holder ham oppe. Det var motiverende å følge ham videre.

- Det blir samtidig en måte å fortelle Rosenborg-historien på?

- Da jeg hørte at han hadde vært på cupfinalen i 60, og at det fins levende film av den lille pjokken Erling Næss, kunne jeg fortelle historien om Rosenborg gjennom én person. Men det sier noe mer enn bare én manns historie og en fotballklubb: Det sier noe om samfunnet, og det gjør det ekstra interessant.

- Hvordan blir det å vise filmen for publikum?

- Jeg gleder meg til det, men det blir litt skummelt òg. Jeg har jobbet veldig mye med dette, for jeg mener det er en viktig historie å fortelle. En institusjon som Rosenborg har veldig mye makt og mye ressurser. Makten kan balanseres litt gjennom at han får hjelp til å fortelle sin historie. Han fortjener å få den fortalt – i mer enn én notis i Adresseavisen, hvor at det sto «Ingen enighet mellom Rosenborg og Erling Næss». Han fortjener det, for han har lagt ned utrolig mye innsats – fordi han elsker Rosenborg, slår Storberget fast.

I desember kommer dessuten jubileumsfilmen «Mer enn et fotballag», som tar for seg klubbhistorien på mer tradisjonelt vis.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Har laget film om Erling Næss» i forumet! Diskutér «Har laget film om Erling Næss» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2018 RBKweb