English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2018
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
- Hamréns korte opphold i klubben var avgjørende
Skrevet av Thomas Myren, 15. februar 2017, 17:08

I anledning 100-årsjubileet blir også den nyere historien til Rosenborg gransket. Erik Hamrén blir trukket fram.


Foto: Thomas Karlsen, Karlsen Foto

- Med mer tid kan man jobbe med hvordan man skal vinne kamper (22.06.16)

I midten av april gir klubben ut jubileumsboka med arbeidstittelen «100 år med RBK».

- Boka er en selvstendig oppfølging av «Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007», forteller Geir Svardal, som har forfattet begge bøkene.

- I denne boka lar jeg Erik Hamrén-perioden være et episk punkt i fortellingen. Jeg tror betydningen av Hamréns korte opphold i klubben var avgjørende på mange måter. Han gjenvant klubbens selvrespekt og bilde av seg selv, på et tidspunkt da klubbens humankapital nærmest var smuldret bort, analyserer Svardal.

- La gå at det ikke var like feiende festlig hele tida med Hamrén, men han vant og vant og han vant. Han så bra ut, han oppførte seg eksemplarisk - og han brakte inn en attityd i laget. Han tvang sentrale spillere som hadde fått regjere som de ville, til å ta ansvar for noe større enn seg selv.

- Sånn sett kan 2009 komme til å stå som et av de viktigste årene i Rosenborg-historien. Rett og slett, tror forfatteren.

- Angstbitersk stemning
Boka er den tredje Svardal har skrevet om klubben. «I Rosenborgs hus» kom i 1997, så rekka er pen og pyntelig med ny bok i hvert jubileumsår.

- Rosenborgs totale dominans tok slutt så det holdt i min forrige bok, selv om den ebbet ut med seriegull i 2006. Stemningen jeg fornemmet og delvis beskrev fra Brakka den gang, forsterkes i denne boka – fordi den kan ses og analyseres på avstand. Personkonfliktene, den angstbiterske stemningen og fiendebildet som ble tegnet, håper jeg kommer fram i min skildring av denne perioden, kommenterer Svardal.

- Verdier forvitret, penger fordampet - alt dette er et faktum. Men samtidig hadde klubben kraft nok til aldri å være i nærheten av å bli slått ut. Noen sier at RBK er blitt gjenreist de siste årene, og de har jo på sett og vis rett – samtidig som man må huske at det aldri var behov for å rydde opp i en ruinhaug heller. Sportslig kommer ingen annen klubb i Norge i nærheten av denne sifferrekken i serien i de ti siste årene: 5-5-1-1-3-3-2-2-1-1.

- Klubbsjelene hadde begynt å gi opp
Svardal drister seg i den forbindelse til å rangere de viktigste årene i klubbhistorien: 1978, 1960, 1988, 1967 og så kanskje 2009 - med følgende begrunnelser:

- 1978, det avgjørende året, var da Rosenborg rykket opp på første forsøk og innredet Brakka ved hjelp av tusener av dugnadstimer og endelig fikk en fast adress, en fast bopel.

- 1960 var da døra ble slått inn i aller siste liten. For hadde ikke RBK vunnet cupmesterskapet da, kunne Rosenborg fort blitt en helt ordinær trondheimsklubb. Sjansene for at Nidelv eller Falken eller Kvik - for eksempel - kunne ha erobret tronen, ville vært like stor.

- 1988 var da Nils Arne kom tilbake for godt og innledet alt som deretter skulle komme.

- 1967 var da klubben endelig rykket opp - og attpåtil vant, på et tidspunkt da mange, også blant klubbsjelene, hadde begynt å gi opp.


2007: Nils Arne Eggen hadde mye på hjertet til Geir Svardal da forrige jubileumsbok ble lansert.
Foto: Thomas Myren

Svardal syns det blir for tidlig å slå fast hva hjemkomsten til Kåre Ingebrigtsen har betydd.

- Han har ikke feilet på ett punkt ennå, om vi ser bort fra Europa-klusset, men først om fem, ti eller 15 år vet vi nøyaktig hvor viktig denne perioden var. Han kan rykke opp og fram, og sånn sett kan 2015 i viktighet komme til å passere 2009 om en stund. Men at Erik Hamrén var viktig for en klubb i utakt med seg selv, kan vi fastslå allerede nå. Eller; det gjør i hvert fall jeg.

Upubliserte bilder
Forfatteren mener altså at den nye boka står seg godt på egne bein, sjøl om noen deler nok ligner på jubileumsberetninga for ti år siden:

- Noe er komprimert fra forrige bok, mens andre partier er blitt mer vektlagt siden forrige gang. En del nytt historisk materiale har gjort det relevant å endre noe fra de første årene, selv om hovedtolkningen av det som skjedde i tiden fram mot gjennombruddet i 1960 selvsagt består. Det er ikke kommet til mange nye muntlige kilder i denne perioden, for å si det slik.

- I arbeidet med den forrige boka intervjuet jeg bortimot 50 personer med nær tilknytning til klubbens første år. Mange av disse har naturlig nok falt fra siden sist. I sum har jeg møtt og samtalt med godt over 200 sentrale rosenborgere gjennom dette prosjektet.

- Og billedmaterialet er langt på vei helt nytt hele veien gjennom. Kim Nygård har vært billedredaktør. Han er fotograf i Adresseavisen og leder av Trondheim Dokumentarfestival. Sammen med veteranfotograf Kjell A. Olsen har han saumfart arkivene og funnet mye upublisert materiale som presenteres i denne boka - spesielt mange blinkskudd fra 60-, 70- og 80-tallet som ikke har vært vist før.

- Adresseavisen og Rosenborg planlegger for øvrig å gjøre en felles fotoutstilling i løpet av 2017, som er jubileumsår for begge disse viktige trønderske institusjonene; Adressa fyller 250 år, røper Svardal, som til daglig sjøl arbeider som journalist i avisa.

Det første jubileumsarrangementet blir allerede tirsdag 28. mars, når Studentersamfundet inviterer til gratis Excenteraften.

- Jeg har sagt ja til å snakke litt om klubbens historie der, og kommer til å ha med meg Bent Skammelsrud og/eller Christer Basma. Men boka er ikke klar ennå når vi besøker Samfundet, avslutter Geir Svardal.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Hamréns korte opphold i klubben var avgjørende» i forumet! Diskutér «- Hamréns korte opphold i klubben var avgjørende» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2018 RBKweb