English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2022
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Skal analysere hverdagen
Skrevet av Thomas Myren, 30. mars 2010, 16:05

Forsøkene med å kartlegge kampene i detalj har vært vellykket. Nå skal Rosenborg også få vite med sikkerhet hvor godt spillerne trener.


ANALYSESJEFEN: Svein Maalen får heretter enda større materiale å undersøke.

Foto: Thomas Myren

Endelig er ballen på plass (05.03.09)
Vinner på bedre totalpakke? (04.04.08)

Målinger av hver spiller:
- Distanse
- Distanse med høye hastigheter (henholdsvis over 19,8 km/t og 25,2 km/t)
- Distanse lange løp (over 19,8 km/t i over 2 sekunder)
- Energi brukt (hastighet på bevegelser i alle retninger over tid; tilsvarer nesten effekt)

I kamp blir i tillegg dette målt:
- Tid med ball (snitt per ballinnehav)
- Én berøring (andel av totalt antall ballinnehav)
- Antall pasninger
- Pasningstid (snitt per pasning)
- Pasningspotensial (muligheter, forsøk og vellykkede forsøk på å slå ballen framover i banen; gjennombruddshissighet)
I samarbeid med Trondheims-firmaet Radionor og Olympiatoppen har RBK utviklet systemet ZXY som ved hjelp av radiobrikker følger spillerne rundt om på banen.

- Fram til nå har vi testet spillerne innimellom med for eksempel løpstester for å se hvordan vi har trent den siste perioden. Men slike tester kan vi ikke ha hver dag - bare kanskje annenhver måned. Med et slikt system tester vi i realiteten hver dag. Dermed unngår vi plutselig å oppdage at en spiller har trent for dårlig, forklarer Rosenborgs videoanalytiker Svein Maalen til rbkweb.no.

- Vi får målt bevegelsene helt konkret. På trening ser trenerne om det er bra nok intensivitet hos alle spillerne. Det er klart at sjøl om man er verdens beste trener, har man ikke sjangs til å se om alle spillerne i troppen er på det nivået de skal være til enhver tid, fortsetter han.

- Man kan si at man har vanlige pulsbelter som kan avsløre sånt, men puls er ikke god nok verdi på arbeidet i fotball. Det koster mye mer å springe rundt som ei katt slik som Anthony Annan enn hva det ser ut som på pulsen. Gjennom å måle bevegelsene mer nøyaktig, kan vi se hvor mye krefter det koster.

- Dermed kan vi også se om vi trener godt gjennom ei hel uke. At vi ikke trener for hardt, sånn at vi er ute av form til helga når kampen kommer fordi vi er for slitne, eller at vi trener for "slackt", at vi ikke har god nok kvalitet. Vi kan se på hver enkelt spiller over tid, slår Maalen fast.


SENSOR OG BRUKERGRENSESNITT: RBK-trenerne kan følge med fra ute på feltet.

ZXY-systemet er fra før i bruk på selve Lerkendal stadion, der RBK kartla samtlige kamper i fjor. Allerede drar klubben stor nytte av tallmaterialet.

- Vi måler akselerasjon, som er veldig interessant: Hvor mye trykk er det i hvert fraskyv og i hver eneste vending? Annan er som sagt som ei katt ute på banen, og det koster mye krefter som ikke kan måles i antall meter løpt.

- Akselerometeret er unikt ettersom det gir data på det som faktisk utgjør arbeidet i fotball. Det er ikke sånn i fotball at man nødvendigvis skal springe tre mil, slik som langrennsløperne trener. Det er bevegelsene fram og tilbake i små områder som koster - man blir tom i løpet av en 90 minutters kamp.

Radioantenner er allerede installert rundt kunstgressbanen ved Brakka. For å kunne bli "sporet" må spillerne ha på seg et midjebelte med innkapslet radiobrikke.

- Vi prøver å lage et verktøy der den trenerne kan få opp data på mobiltelefon, for eksempel iPhone, underveis i treningene. De kan gå inn og vurdere om ting er bra eller om kanskje to spillere har vært dårlige. Så kan man allerede der og da gå bort og snakke med dem: "Ta i litt mer." Sånt legger trenerne også delvis merke til i dag, men dette gir muligheter til å være helt konkret.

- En stor fordel med vårt system er at vi trenger ingen ingeniør eller en horde med folk til å sitte og trykke på taster for å få data. Dette er et helautomatisk system - ting gjør seg av seg sjøl, avslutter Svein Maalen.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Skal analysere hverdagen» i forumet! Diskutér «Skal analysere hverdagen» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2022 RBKweb