Utskrift fra rbkweb.no

- Tjenestefeil å ikke tro på gull
Skrevet av Thomas Myren, 12. november 2010, 00:32

Jan Jönsson mister flere nøkkelspillere allerede før han tar over som Rosenborg-trener. Det innvirker likevel ikke på ambisjonene foran debutsesongen.


Foto: Thomas Karlsen

Dorsin spent på Jönsson (07.11.10)
Jönsson i Japan (27.07.10)

Jan Anders Jönsson

Født: 24.05.1960
Fødested: Halmstad, Sverige

Spillerkarriere: Trönninge (-1977), Halmstad (1978-91), Sanfrecce Hiroshima (1992-93) og Vissel Kobe (1995-96)
Spillermeritter: svensk seriemester 1979

Trenerkarriere: Sanfrecce Hiroshima (assistent 1992-94), Vissel Kobe (assistent 1995-97), Ljungskile (1998-00), Landskrona (2001-04), Stabæk (2005-10) og Rosenborg (2011-)
Trenermeritter: norsk seriemester 2008
- Det skal bli spennende, smiler Jönsson til rbkweb.no halvannen måned før han offisielt tiltrer.

Vadim Demidov og Roar Strand er borte når han tar over, det samme er trolig også Steffen Iversen. Anthony Annan, Mikael Lustig og Per Ciljan Skjelbred er blant de spillerne som må forlenge kontraktene dersom de ikke allerede i januar skal bli lagt ut for salg.

Kort sagt kan 2011 bli et skjebneår. Likevel tror Jönsson på et tredje gull av tre mulige i det ferske tiåret.

- Det er nesten tjenestefeil å ikke ville noe annet. Det noe å streve etter når klubben sitter på tronen. Man vil bli sittende der og utvikle det man holder på, slår 50-åringen fast.

Nye mennesker og nye utfordringer
Etter at Stabæk rundet av serien med 0-1-tap i Molde kan han nå begynne å konsentrere seg om sin nye jobb. Jönsson er forberedt på en ny trenerhverdag - med større press fra omgivelsene enn i Bærum.

- Det blir det sikkert. Det er forskjeller mellom ulike klubber og ulike geografiske områder. Trøndelag er ikke helt det samme som det området i Norge jeg kommer fra, sjøl om det er mye som er likt også. Men det er forskjellene, møtene med nye mennesker og nye utfordringer som gjør fotballivet spennede, syns "Janne".

Allerede før Erik Hamrén ble svensk landslagssjef, ble det kjent at hans erstatter trolig ville bli svensk. Like over nyttår var ansettelsen i realiteten klar, men ingen ville snakke. Først 26. juli kom den formelle bekreftelsen.

- Hvordan var det å måtte holde tett?

- Man er så fokusert på jobben og neste kamp, at det ikke var så farlig med det, føler jeg. Jeg har hatt en spillergruppe og en klubb som har vært tydelige i saken, så det har vært helt OK.

- Hva med tida etter bekreftelsen?

- Vi har hatt mye å jobbe med og henge fingrene i. Vi har jaget poeng, og fokusert og konsentrert oss om det. Så det har gått bra, syns Jönsson.

Avstandsforhold
Som rbkweb.no kunne avsløre i oktober, fortsetter Trond Henriksen som hjelpetrener. Spørsmålet er om det blir noen frafall blant resten av støtteappratet representert ved keepertrener Jørn Jamtfall, fysisk trener Geir Håvard Hjelde, medisinsk koordinator Haakon Schwabe, psykolog Martin Langagergaard og kostholdsrådgiver Henning Svendsen.

- Det er så mye som er bra og klokt, og som står for kontiniutet. Mange av dem blir værende, er alt Jönsson vil si så langt. Avgjørelsene blir offentliggjort i løpet av noen uker.

Det er også uklart hvor aktiv og synlig han sjøl vil være den gjenstående måneden av sesongen. Treningsleirene i Belgia og Kroatia vil kunne være passende anledninger for å bli bedre kjent med spillerne og kanskje prate med hver enkelt.

- Jeg følger jo laget på litt avstand med ekstra interesse på de to spennende kampene som er igjen, kommenterer Jönsson.

Torsdag kveld ledet han laget sammensatt av eliteseriespillere i hyllestkampen til Roar Strand.

- Det var veldig bra og veldig gledende å få være med sånn som det ble. Det var en fin innramming, og jeg syns begge lagene spilte en god kamp. Det var kjekt for Roar å lage to mål.

- Hvordan vil du huske ham som spiller?

- Han er en av de få motstandere jeg har berømmet. Enten man vinner eller taper mot ham, er han en hedersmann. Så det er en bra fotballspiller og et fint menneske i fotballspilleren, avslutter Jan Jönsson.

nyheter
forum