English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Fin innpakning, men...
Skrevet av Thomas Myren, 2. juli 2008, 14:25

Den nye TV-avtalen gir TV2 konkurranse uten at forbrukerne blir skadelidende. Men hva tjener Rosenborg?Detaljene rundt avtalen er ikke kjent, men skissene tyder på noe sånt:

Lørdag kl. 16(?): NRK
Søndag kl. 18: Lyse - 5 kamper
Søndag kl. 20: TV2 (Lyse)
Mandag kl. 19: TV2 Zebra

Tippeliga-magasin: TV2 søndag kl. 22(?)
NM: NRK
Adecco-liga: NRK
Landskamper: TV2

Hele pakka skal ha økt til 1,4 milliarder kroner. Om man tar vekk honoraret til Rune Hauge på 100 mill. er den nye avtalen verdt 500 mill. mer for NFF og klubbene - en flott økning!

En stor betalpakke
TV2 har absolutt bidratt til mye mer oppmerksomhet rundt norsk fotball, og de har ikke minst laget gode løsninger både på TV og nett med enkle betalpakker. Halvannen hundrelapp i måneden er en svært levelig pris for gode TV-produksjoner av samtlige kamper i hver serierunde.

Jeg var derfor skeptisk til at NFF kanskje ville åpne for forskjellige betalpakker, noe som ville gjøre hverdagen både dyrere og vanskeligere for oss betalingsvillige fotballforbrukere. Å måtte betale flere abonnementer for å få med seg alle kampene til favorittlaget hadde ikke vært ideelt, for å si det enkelt.

Nå som Lyse har fått alle betalrettighetene - både TV, web og IP-TV, er jeg fornøyd. Betalkundene får én part å forholde seg til samtidig som alle "gratispassasjerne" trolig kan glede seg over kamper hver dag i serierunden.

Forbehold
Jeg velger å tolke avtalen slik at Internett-avtalen til Lyse gir de lov til å sende også seriekampene lørdag og mandag samt cupen og landskamper. Hvis ikke blir det en likevel en endring for surferne, som muligens må betale NRK for å se for eksempel Tynset - Rosenborg i 1. runde av NM.

Håper ikke Canal Digital er en dårlig taper, og setter seg på bakbeina om Lyse vil distribuere betalkampene via dem. Det kan i så fall bli trøblete for oss med kabel-TV, som bor der Canal Digital har monopol. Da må vi i så fall nøye oss med web-TV. Er i den forbindelse spent på om Lyse får til en like strømlinjeformet portal som det live.tv2.no har blitt. Skulle gjerne fortsatt ha fått sett gratis videoklipp av mål og sjanser underveis i kampene.

Da disse praktiske detaljene fortsatt er helt i det blå, er det egentlig litt tidlig å felle dom. Om det skulle vise seg at webpakken til Lyse er ufullstendig, hadde jeg med flere foretrukket et videre kundeforhold til tv2.no.

Jeg er med andre ord veldig opptatt av at vi som forbrukere ikke skal bli skadelidende av at rettighetene blir delt opp. Det er noe Konkurransetilsynet har satt i andre rekke, men som NFF tilsynelatende har tatt med i betraktningene. En stor betalpakke er dessuten mer attraktiv for leverandørene, og dermed blir det mer penger til fotballen.

Negativt fokus
Når det gjelder selve dekninga av kampene skal TV2 ha skryt for å ha satt av godt med tid disse tre årene. Tidligere skulle både TV2 og NRK gjøre seg ferdige med samtlige høydepunkter og mål mellom 19:45 og 20:00 på søndagene - lenge før vi på stadion hadde kommet oss hjem. Nå er det i stedet satt av tid til fyldige høydepunkter og analyser både før og etter kampene - deriblant magasinet 22:15. Dette er noe den ivrige titter setter stor pris på.

Ikke minst er det et enormt framskritt å ha gått videre fra én kamp på TV2 eller NRK søndag klokka 20 og betalkamper på Canal+ søn- og mandager til visning av samtlige 182 oppgjør.

Dessverre syns jeg TV2 særlig i år har misbrukt mulighetene fotballavtalen har gitt dem. Fra å ha hatt et kritisk søkelys på situasjoner i kampene, har det blitt et veldig negativt fokus. Etter en god start i 2006 har TV2 utviklet seg til å bli altfor opptatt av å "gnåle" om enkeltepisoder i dagesvis. De har tydeligvis en oppfatning om at kontroversielle situasjoner og negativ omtale er det som selger. Enkeltpersoner - både dommere, trenere og spillere - er de som får svi.

Jeg ønsker meg derfor mer fokus på de gode prestasjoner og alt det andre positive som skjer i kampene. Under EM syns jeg TV2 verdsatte dette. Hvorfor ikke tenke likedan i forbindelse med de norske kampene?

Derfor ønsker jeg konkurransen fra NRK og Lyse velkommen. De skal likevel satse både tid og krefter for å få til et like bra produkt som den tidligere monopolisten. Fotballopplevelsen på NRK var tidvis begredelig fram til de i 2005 måtte gi fra seg rettighetene. Arne Scheie er ærlig talt ikke den samme gamle (feiler til og med på fakta), og sammendrag fra NM i orientering hører ikke hjemme i pausene på fotballkamper. Er derimot fornøyd med "Bakrommet", som har blitt en favoritt på TV. Om NRK legger opp til noe lignende også rundt tippekampene sine, kan det bli både hyggelig og interessant å følge med.

Hva tjener Rosenborg?
Den inneværende milliardavtalen er verdt rundt 12-15 mill. i året for RBK - avhengig av tabellplassering. Av årlige 200 millioner til eliteserien og 1. divisjon forsvinner 40 millioner til utviklingsarbeid og administrasjon i regi av NFF.

Deretter skal klubbene i 1. divisjon ha 20 prosent. Dermed sitter klubbene i eliteserien ikke igjen med mer enn drøye 130 millioner - eller 62 prosent av totalsummen.

Det er allerede bestemt at de 16 toppklubbene fra og med neste år skal få 68 prosent av inntektene fra salg av TV-rettigheter til seriekampene. Hvor stor denne summen blir, er fortsatt ukjent - da totalbeløpet ikke er offentliggjort.

Forhåpentligvis kan RBK i en normal sesong passere 20 millioner kroner. Likevel utgjør TV-inntektene til Rosenborg bare en tiendedel av den totale omsetninga. Det er en svært liten andel i forhold til de europeiske storklubbene, som har 30-40 prosent av inntektene fra salg av TV-rettigheter.

Italia skiller seg kraftig ut, der Milan, Inter, Roma med flere får rundt 66 prosent av inntektene sine fra TV-selskapene. Der blir småklubbene sittende igjen med mindre andeler, mens de største klubbene får desidet mest - blant annet fordi de selger rettighetene på egen hånd.

Det er dette Skutle har i bakhodet når han krever at RBK skal få "en mer rettmessig del" av de norske TV-inntektene.

Hva syns du om den nye TV-avtalen? Si din mening i forumet!


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Fin innpakning, men...» i forumet! Diskutér «Kommentar: Fin innpakning, men...» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb