English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Pelu skaper presedens
Skrevet av Thomas Myren, 11. juni 2008, 09:02

Det ble en kaotisk avslutning på vårsesongen for Rosenborg: John Pelu-situasjonen ble fulgt opp av surt poengtap mot Brann og deretter toppet med cupsmell i Kristiansund.


Foto: Thomas Karlsen

Denne uka har spillerne sommerferie, men det er langt fra stille på Lerkendal. Jakten på spillerforsterkninger er intens og sjokket etter straffekonkurransen på lørdag vedvarer. Cupkampen i Kristiansund var ordentlig sommerslapp, og det viste seg igjen at prestasjonene og resultatene varierer kraftig for det unge RBK-laget.

Det største problemet var mangelen på gode avslutninger. Til tross for gode bevegelser viste Jo Sondre Aas at han fortsatt er veldig uferdig som Rosenborg-spiss, og misbrukte bøttevis av sjanser. Flere ganger bommet han rett og slett på ballen. Til hans forsvar må det naturligvis sies at 18-åringen startet for aller første gang, og at det var flere enn han som mislyktes.

Likevel er det en kjensgjerning at Aas kanskje er for lik Steffen Iversen i spillestil til at de to kan danne et ordentlig slagkraftig spisspar. Rosenborg-ledelsen føler dessuten at Iversen bør ha en mer rutinert makker om suverene Stabæk skal føle seg truet utover høsten. Det er ikke gitt at Yssouf Koné forsvinner allerede i sommer, men om Cluj kommer med et forbedret bud skal det bli vanskelig å holde igjen afrikaneren, som ønsker å spille i Champions League igjen allerede i høst.

Spørsmålet er om RBK kanskje allerede har en erstatter på plass i John Pelu. Svensken har hatt en svært vanskelig start etter overgangen i vinter, men han har med sin store bevegelighet vist prov på at han kan bli en passende spisskollega til Iversen. Dessverre mister han de førstkommende kampene på grunn av sin kraftige lårstrekk.

Flere eksperter mente Pelu var best i 1. divisjon i fjor, men likevel var det få rundt om i landet som visste om den ferske Rosenborg-angriperen før i forrige uke. Mediehysteriet i etterkant av straffesituasjonen mot Viking har vært veldig overdrevent, og klart farget av tidligere påstander om hjemmedømming på Lerkendal.

Overraskende var det likevel at fotballpresident Sondre Kåfjord sammen med sitt styre bestemte seg for å gå rundt vanlige tjenesteveier, og innstille Pelu til utestengelse i to kamper for "upassende opptreden". Doms- og sanksjonsutvalget i Fotballforbundet skulle egentlig ha avgjort saken allerede før helga, men har bedt om utsettelse.

De har muligens innsett det samme som mange Rosenborg-suppportere, nemlig at de vil få et såre strev med lignende saksbehandlinger hver eneste serierunde framover om Pelu blir dømt. En av grunnene er den svært løse regelformuleringa om å straffe spillere som "klart forleder dommeren til å fatte en feil avgjørelse i kampavgjørende situasjoner". Som du ser i kursiv, er det to av ordene jeg reagerer på. Hva er et klart tjuvtriks og hvilke situasjoner er kampavgjørende?

RBK har gjennom et konstruktivt brev sådd kraftig tvil om at fallet til Pelu var tilsiktet. Stillbilder viser at Ragnvald Soma tok tak i arma på Pelu, som dessuten beviselig pådro seg krampe i leggene, da han akselererte inn i straffefeltet.

Minst like vanskelig vil det være å avgjøre hva som er avgjørende for resultatet i en kamp. På stillinga 0-0 like før slutt vil et feilaktig straffesspark kunne avgjøre kampen, men hva på stillinga 3-0? Og hva om vi snur på det hele? Det er mange målvakter som vet å utnytte regelen om "angrip på keeper", og som gjennom å legge seg ned etter å ha feilberegnet feltarbeidet sitt, får annullert mål i mot. Skal disse spillerne bli straffet for å ha forledet dommeren?

Kanskje mest interessant er likevel tanken på at det er ferdighetene til dommeren som er avgjørende. En god dommer gir gult kort for filming, mens en dårlig dommer blir lurt, noe som i etterkant ender med mangedobbel straff til spilleren, som blir utestengt fra flere kamper. Er det rettferdig?

En del av sjarmen med fotball er uansett at dommerne gjør feil, og det er noe både angripere og forsvarere alltid kommer til å utnytte. Videodømming med påfølgende sanksjoner bør fortsatt være forbeholdt grov, voldelig opptreden, ikke overprøving av dommeravgjørelser i ordinære situasjoner.

I tilfellet John Pelu er uansett tvilen rundt eventuelt forsett så stor at han kommer til å bli frikjent når avgjørelsen trolig faller i ettermiddag. Dermed venter vi fortsatt på den første spilleren som blir dømt etter den nye regelen.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Pelu skaper presedens» i forumet! Diskutér «Kommentar: Pelu skaper presedens» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb