English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Det endelige slaget
Skrevet av Thomas Myren, 20. oktober 2006, 23:41

Trondheim og Bergen har knivet siden middelalderen. Nå skal ære og heder igjen bli fordelt mellom de to maktsentrene.Det første store slaget sto allerede i 1217, da kong Håkon Håkonsson kontroversielt flyttet hovedstaden i Norge fra Nidaros til Bjørgvin. Bergenserne hadde den gang som nå vanskelig for å håndtere slike framganger, og for å unngå for store nasjonale skader måtte makten bare et par tiår senere bli overført til en nøytral tredjepart i østlandsområdet.

Hele fiskerlandsbyen var dessverre allerede smittet av den umiskjennelige stormannsgalskapen, og ikke engang en pandemi femti år senere fikk knekken på den. I stedet har den fått vokst seg større og større.

I mellomtida satt Trondheim fortsatt med den reelle makta i landet gjennom erkebispesetet, og den forsvant først da en av de mange bergensvennlige tyskerne moderniserte det gjeldende livssynet.

Dermed sto de to byene mer eller mindre igjen uten makt, og rivaliseringa måtte foregå på andre områder. Mens den bergenske overklassen valgte å satse på småskalaproduksjon av komponister og annen kulturell elite, fokuserte sindige trondhjemmere på det de store massene viste engasjement og interesse for, nemlig idrett.

Allerede i 1916 sto byen som arrangør av cupfinalen (senere også i 1924 og 1934), og året etter ble Sportsklubben Odd stiftet. Dette var riktignok til å begynne med en liten, ubetydelig forening, men lokale rivaler som Kvik, Brage og Freidig hevdet seg helt i toppen av norsk fotball.

Samtidig har lista over trønderske olympiamestere med tida vokst seg lang, og du finner verdensstjerner rundt alle hjørner når du spaserer i Midtbyen. Det skal sies at Bergen har fått fram en håndfull talenter, men av naturlovmessige årsaker er dette innen idretter som foregår innendørs, og hvem bryr seg om sånt?

Søndag skal gnålet fra Bergen stilne - i alle fall fram til seriestart i 2007.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Det endelige slaget» i forumet! Diskutér «Kommentar: Det endelige slaget» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb