Utskrift fra rbkweb.no

Skotsk storseier
Skrevet av Thomas Myren, 13. august 2023, 18:31

Forrige Rosenborg-besøk i Edinburgh endte med rekordtap og skulle dessuten bli siste opptreden i Europa på hele tolv år.


TRAVEL ARBEIDSDAG: Midtstopperne Kåre Rønnes og Bjørn Rime fikk kjørt seg.
Foto: Knut Jenssen

I den første gullalderen spilte RBK europacup fem sesonger på rad i 1968-72. Seriesølv i 1973 sørget for UEFA-cup påfølgende høst.

Hibernian ble motstander i 1. runde. Tidlig i 2. omgang ledet skottene 3-0 på Lerkendal. Odd Iversen pyntet kraftig på resultatet med to mål, og drømmen om avansement var gjenopplivet før returmøtet to uker senere.

- Jeg tror på en jevn kamp og anser at våre muligheter er store, uttalte trener Tor Røste Fossen på Værnes før avreise.

Og etter et drøyt kvarter i Edinburgh ordnet Iversen borteledelse, da han skrudde i mål et frispark fra 25 meter. Plutselig var RBK bare ei scoring unna ledelse sammenlagt!

Men Hibernian knuste effektivt alt håp med tre mål på fire minutter. 3-1 etter 22 minutter ble til 5-1 ved pause. Den siste halvtimen pyntet vertene ytterligere på resultatet, som ble pinlige 9-1.

- Dette var forferdelig. Det er slik det går når proffer lykkes i alt. Kjapt kombinasjonsspill, som skottene vartet opp med i dag, er meget vanskelig å stoppe. Men jeg skal være den første til å innrømme at vår markering i forsvar var under enhver kritikk. Skottene fikk altfor lett spill i denne kampen, erkjente formann Tor Kleveland.

- Det var ikke noen taktisk lur kamp av oss. Vi skulle prøve å stoppe dem på midtlinja sjøl om de var mye hurtigere enn oss. Men vi ledet 1-0 etter at Odd hadde scoret. Hadde vi bare trukket oss tilbake til 16-meteren etterpå … Men vi skulle stå høyt oppe, og det var ikke det lureste, konstaterte lagkeptein Kåre Rønnes mange år senere.

«Trondheimslaget har hatt en svært dårlig sesong - sammenlignet med de seks tidligere i 1. divisjon, og matchen i Skottland var den endelige bekreftelsen på at dette laget ikke har mer å gi. Utskiftning må til, og det er på det rene at en slik utskiftning av mannskap og trener vil komme», skrev Adresseavisen, som fikk viljen sin i og med at Jan Christiansen og nevnte Rønnes tok over som trenere.

1-9-tapet til Rosenborg var dessverre ikke enestående for norske lag i europacupene i 1974. Alle fire deltakerne ble slått ut i 1. runde:

Strømsgodset tapte hele 0-11 i Liverpool og sammenlagt 0-12 i cupvinnercupen, mens Viking røyk 2-6 for Ararat Jerevan i serievinnercupen. Start tapte sammenlagt 1-7 mot Djurgården i UEFA-cupen.

«Summen for norske klubblag i løpet av åtte kamper blir null seire, null poeng og 6-37 i målforskjell. Det må være historiske sifre som vi håper ikke blir slått i fremtidige cuper.

Tanken om å trekke seg fra slike cuper er kanskje fremmed hos klubbledere og landslagssjefen, men en må begynne å lure hva godt norsk fotball har av å få disse baksmellene år etter år», skrev VG.

Det spesielle for RBK sin del var altså at den forrige kampen i Edinburgh fram til 1986 ble stående som den hittil siste i e-cup, liksom bare for å gni inn tapet enda mer.

Med tanke på tabellsituasjonen i øyeblikket og minimalt forsprang etter hjemmekampen kan også returmøtet med Hearts på torsdag bli den siste europacupkampen på flere år. Men forhåpentligvis gjentar ikke historien seg.

Kilder:
Adresseavisen, VG, rsssf.no, Transfermarkt, rbk.no og rbkweb.no

nyheter
forum