Utskrift fra rbkweb.no

Da Fragleberget ble stiftet
Skrevet av Thomas Myren, 31. desember 2018, 14:54

11. september 1992 organiserte de syngende Rosenborg-supporterne seg.


Alle foto: Stig Johansen

- Stiftelsen var en reaksjon på den offisielle supporterklubben, som var for kjedelig. Det var ikke noe liv der utover «cornerklappen». En del av dem reiste på kamper, men det var ikke noen tradisjonelle supportere med synging slik som i Europa. Det begynte med at vi ville ta tak i det. Vi ble gradvis flere og flere og mer organiserte, forteller Snorre Vikdal.

Han ble valgt til nestleder, mens Stig Johansen ble den først lederen av Fragleberget, som holdt til på Store stå.

- Det hadde startet litt før det. Jeg var ikke med helt fra starten av, jeg var med fra stiftelsen og bidro til den. Vi ble mer organiserte, fikk navn, laget gensere og ordnet flere turer - vi kjøpte oss egen buss til og med. Før det var det ei løs sammenslutning som gradvis ble større, forklarer Vikdal.

- Var dere i tillegg medlemmer av den offisielle supporterklubben?

- Nei, de fleste var nok ikke medlem av supporterklubben. Vi var yngre folk. Jeg var sjøl rundt 20 da jeg ble med, og de fleste var fra 15 til 30.

- Hadde dere dialog med Rosenborg?

- Nei, vi hadde egentlig ikke så mye med dem å gjøre. De var klare over hvem vi var, men vi var uavhengige. Det var ikke noe bråk rundt oss eller tull og tøys utover at det var en del drikking.

- Så de lot oss bare holde på. For spillerne ble begeistret. Vi fikk en god kjemi mellom spillerne og Fragleberget. Det hadde jo endelig blitt litt synging på Lerkendal.- Vi laget ganske mange egne sanger. Vi ville være litt kreative. Det var Klanen til Vålerenga og supporterne til Lillestrøm og Brann som var de tre store - og Molde etter hvert, og vi hadde fått «bad standing» om vi hadde tatt deres sanger og gjort om til våre. Derfor var det litt konkurranse hos oss internt om å være originale og lage egne ting. Hvis vi stjal noen melodier, så gjorde vi det stort sett fra utlandet.

- Vi hadde egne sanger til alle spillerne - ikke bare roping av navnet og «klapp, klapp, klapp». Vi ville være mer kreative enn som så. Jeg tror dette er en ting å gjeninnføre for de spillerne som er best likte. Får de egne sanger, får de en enda bedre tilknytning til Kjernen og yter mer for RBK. Det er i hvert fall et gammelt Fragle-tips, uten at jeg skal si at jeg vet bedre enn dem. Spillerne syntes i hvert fall at det var kult.

- Hvor store var dere på det største?

- Det er jeg litt usikker på. Vi var vel 2-300.

- Dere var av og til så mange samlet også på kamp?

- I hvert fall på de største kampene. Da var det også en del andre som kom. Da våre sanger ble litt mer kjente i Rosenborg-miljøet, så turte flere å komme bort til oss å være med og synge - spesielt på bortekampene. Da hadde de drukket litt - det er sånn trøndere og nordmenn er.

- Kjernen ble stiftet i 1996. Betyr dette at Fragleberget var på sitt største i 1995?

- Vi var vel det. Vi var en gjeng som begynte å flytte. Jeg flyttet sjøl til Vestlandet og fikk ikke dratt på så mange kamper. En del andre flyttet også. I tillegg var det altså noen som ville ha litt annen kultur. De følte at det ble for mye drikking i Fragleberget - og det var det vel i perioder, når man ser på det i etterkant. Det var sikkert noen som syntes det var litt «over the top», men det var aldri noe bråk overfor andre. Det var mest interne artigheter.

- I 96 brøyt altså noen ut. De som syntes det ble for mye rølp, stilte seg lenger bort. Det forsvant flere og flere over. Samtidig ble Fragleberget mindre organisert, og de andre tok over gradvis.

- De siste restene av Fragleberget var igjen i 1997, året før Kjernen og den offisielle supporterklubben slo seg sammen?

- Da var det noen rester igjen, men Kjernen var startet opp. Det var sånn det ble. Og det er bra når man ser hvor store og imponerende Kjernen er i dag, syns Snorre Vikdal.Utvalgte Fragleberget-sanger

Ja, vi elsker Rosenborg.
Og vi hater Molde.
Vi e fragla svart og hvit.
Og vi drekk bare skvip.

Ja, vi elske Ola By.
Og vi håper at Bakke gjør
en tabbe på ny.

Ja, vi driter hvor vi vil.
Og aller helst på Åråsen.

...

Lerkendal, sol og massasje!
Det er hva gutta vil ha.
Lerkendal, sol og massasje!
Ja, det er hva gutta vil ha.

...

Vi e Rosenborgs harde kjerne.
Vi e Rosenborgs Fragleberg.
Vi e litt av en gjeng!
Vi e litt av en gjeng!
Drekk opp alle peng,
sende bønda hjem,
havne i gæli seng.

Vi e litt av gjeng!
Vi e litt av gjeng!
Fragleberget.
Fragleberget e vi.
Vi e det beste berget
Norge noensinne har hørt!

...

Skammelsrud moser ballen i mål!
Hei fa-ra, ballen i mål.
Skammelsrud moser ballen i mål!
Hei fa-ra, fallti riltu, raltu ra.

...

Harald Brattbakk!
Harald Brattbakk!
Harald, Harald Brattbakk!
Ballen han får,
moser den i mål.
Harald, Harald Brattbakk!

...

Erik, Erik-Erik
Erik-Erik
Erik, Erik Hoftun

...

Kom å syng en sang,
leke gjør vi dagen lang.
Vi er godt i gang
på vårt Fragleberg,
på vårt Fragleberg.

nyheter
forum