English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Bjørn Hansen er død
Skrevet av Thomas Myren, 25. april 2018, 17:26

Den tidligere Rosenborg-treneren sovnet stille inn i dag.

Bjørn Hansen

Født: 15.01.1939, Trondheim
Død: 25.04.2018, Trondheim
Klubber som spiller:
Kvik, Sandefjord og Oppdal
Klubber som trener:
Oppdal, Kvik, Stjørdals-Blink, Strindheim, Flatås, Rosenborg, G15-landslaget, G16-landslaget, G17-landslaget, G18-landslaget, G19-landslaget, U21-landslaget og
A-landslaget.
Les mer
Han døde 79 år gammel ved St. Olavs hospital etter å ha vært kreftsyk i mange år.

- Jeg må innrømme at jeg var litt forberedt på at det kunne skje, selv om jeg snakket med ham i forrige uke. Han har jo slitt litt med sykdom opp gjennom årene, men han har alltid kommet tilbake. Så jeg tenkte jo at det kunne skje igjen, men slik gikk det altså ikke, konstaterer Nils Arne Eggen overfor VG.

- Han var en meget klok fotballmann. Vi andre har fått storparten av æren, men han var en veldig viktig medtrener, både for meg og senere for Drillo på landslaget. Han var egentlig veldig beskjeden, men sto mer på barrikadene etter hvert som han fikk mer erfaring.

- Han hadde veldig mange sterke sider, men jeg må kan kanskje trekke frem hans jobb med enkeltspillere. Han kunne stå en halv dag for å jobbe med innleggsfoten til Jan Derek (Sørensen), for å nevne et eksempel.

Bjørn Hansen var en av få Rosenborg-veteraner som sjøl aldri hadde spilt fotball for klubben. Han hørte nemlig til naborivalen Kvik og spilte mot RBK på 60-tallet.

- Det var artig å kvalifisere seg med moderklubben Kvik, da vi rykket opp i den nest høyeste divisjonen i Norge og holdte oss der i et par år. Jeg spilte også på Trondheim bylag, som stort sett bestod av Rosenborg-spillere og et par utenfra. Jeg tror faktisk jeg var på høyde med mange av spillerne fra RBK, har han fortalt.

Han fikk også med seg to kamper i hovedserien for Sandefjord Ballklubb i 1965.

- Det å få spille i datidens Tippeliga med Sandefjord er nok høydepunktet i karrieren min. Jeg fikk spille sammen med Thorbjørn Svenssen. Han har 104 landskamper, og er den største spilleren Norge har fostret - i alle fall målt etter antall landskamper. Han var faktisk 43 år gammel da jeg spilte sammen med ham i 1965. Han var godt voksen, mens jeg var noe yngre.

I likhet med Eggen var han utdannet lærer og arbeidet i skoleverket. Etter å ha trent lag som Stjørdals-Blink og Strindheim ble Hansen i 1984 ansatt som hovedtrener på Lerkendal.

Debutsesongen endte med 6. plass i serien og kvartfinale i cupen, noe som var helt greit i disse magre RBK-årene. 1985 skulle derimot bli det store comebacket for Rosenborg med heftig gullfeiring etter den dramatiske seriefinalen mot Lillestrøm på et smekkfull njemmebane.

Men akkurat det fikk Bjørn Hansen bare med seg som tilskuer. Han valgte å si opp trenerjobben 21. august, til tross for at RBK lå på sølvplass og knivet med LSK.

- Jeg så stor kapasitet i laget, men jeg syntes ikke jeg fikk med meg alle spillerne. Skulle vi ha noen mulighet til å vinne seriemesterskapet, var det viktig at samtlige spillere tok ansvar. Det var mange spillere som tok ansvar, men det var noen som hang etter, har Hansen forklart.

- Det er det tyngste jeg har vært med på innen idretten. Jeg angrer ikke på det jeg tok initiativ til den gangen, men det var litt trasig i etterkant. Det var tøft, men det gikk over.

Etter den triste avskjeden ble det noen år uten arbeid for RBK, men Eggen hentet ham tilbake foran 1988-sesongen, som ble begynnelsen på gullalderen.

Med unntak for en pause i 90 og 91 var Hansen og Eggen fast trenerduo på Lerkendal fram til og med 96. De to utfylte hverandre perfekt. Hissige Eggen tok seg av angrepsspillet og kjeftinga, mens rolige og avbalanserte Hansen brukte tid på å bygge opp et vaklende forsvar.

Deretter konsentrerte Bjørn Hansen seg om stillinga som assistenttrener på A-landslaget i to år. Etter å ha takket av sammen med Drillo etter VM-sluttspillet sommeren 1998, tok han over som U21-landslagssjef. Han kombinerte jobben med en stilling som spillerutvikler i RBK.


ELEV OG LÆRER: Øyvind Storflor og Bjørn Hansen mot Ranheim i 2005.

Foto: Thomas Myren

Høsten 2003 bestemte Bjørn Hansen seg for å trappe ned. Allerede i 1997 hadde han blitt operert etter et hjerteinfarkt, og lillejulaften 2002 fikk han diagnosen kreft. Han kjempet seg gjennom begge sykdommene, men følte altså at tida var inne for å si stopp.

Derfor var det overraskende at han allerede ett år senere sa ja til å bli medkonsulent sammen med Eggen under ledelse av Per Joar Hansen og Rune Skarsfjord. Eggen trakk seg tidlig vekk, men Bjørn fungerte som spillerutvikler gjennom hele vårsesongen 2005 inntil han i august ble forfremmet til assistenttrener under Per-Mathias Høgmo.

Etter en treg start fikk det nykomponerte trenerparet etter hvert RBK-skuta på rett kjøl igjen, reddet plassen i eliteserien og kvalifiserte seg for Champions League. Da følte Hansen tida var inne for å pensjonere seg.

Like fullt fortsatte han å ta på seg mindre oppdrag - blant annet som "speider" for å analysere motstanderlag og for Olympiatoppen. Han var også samtalepartner for Kåre Ingebrigtsen både i Bodø/Glimt og Rosenborg og tilstedeværende på treninger og kamper helt til det siste.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Bjørn Hansen er død» i forumet! Diskutér «Bjørn Hansen er død» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb