Utskrift fra rbkweb.no

Maratonovergangen: Prøvespillerne
Skrevet av Thomas Myren, 13. juni 2015, 15:49

Liverpool hadde hatt talentspeider på Ullevaal, og bare tre dager etter cupfinalen i 1992 innledet Stig Inge Bjørnebye et treningsopphold i England.

Foto: Thomas Karlsen
mer: Maratonovergangen | Prøvespillerne | Bomben | Dommen

- Jeg trives utmerket. Alt har gått bra her i Liverpool. Men jeg går ikke rundt her borte og er livredd for ikke å få kontrakt. Fra prøvespill til status som Liverpool-spiller er en lang vei, trodde landslagsbacken.

- Derfor har jeg et veldig avslappet forhold til det jeg opplever her. Jeg koser meg og trener som om det skulle være Rosenborg.

Også Alex Ferguson hadde vært i Oslo. Manchester United hadde fattige 14 mål på de 13 første seriekampene, og treneren fattet interesse for Totto Dahlum, som på vakkert vis hadde volleysparket Rosenborg i ledelsen mot Lillestrøm.

- Jeg er på jakt etter en goalgetter, og Dahlum er et godt alternativ. Han går rett på mål og har et meget godt skudd, skrøt Ferguson, som også hyllet resten av de ferske norgesmesterne:

- Et meget sterkt lag med seks-syv spillere som kunne gjort det godt i engelsk superliga. Dahlum og Bjørnebye holder høy klasse. Men de er ikke alene: Gøran Sørloth, Kåre Ingebrigtsen, Øyvind Leonhardsen og Karl-Petter Løken er alle spillere med flotte kvaliteter.

Dahlum var imidlertid skeptisk til å prøvespille:

- Jeg er redd for å bli stemplet som en som reiser rundt og viser seg frem. Det hadde vært mye enklere om det hadde vært som i Stig Inges tilfelle. Der ønsker virkelig hele klubben at han skal komme, og det er bare opp til ham selv om han vil skrive under, analyserte sørlendingen.

- I mitt tilfelle er vel ikke noen i Manchester United hundre prosent sikre på at det er meg de trenger. Alle spillerne vil tenke at her kommer det en som skal ta fra dem jobben, og jeg vil nok bli møtt med en kald skulder.

Likevel tok han turen over Nordsjøen:

- Det er bare en måte å overbevise dem om at jeg er bra nok. Og det er å være tøff, kreativ og score masse på trening, slo Totto fast.

- Jeg bestemmer meg kanskje i slutten av denne uken. Men ideelt sett skulle jeg hatt nordmannen her i én måned for å teste ham skikkelig, kommenterte Ferguson.

Klubbrekord
Samtidig hadde lagkameraten overbevist noen mil lenger vest:

- Jeg er virkelig imponert over det Stig Inge Bjørnebye har prestert de gangene jeg har sett ham. Nå har han vært på et ti dager langt besøk hos oss på Anfield, og det har gjort meg enda mer sikker på at han er den rette mann for oss, fortalte Liverpool-trener Graeme Souness.

Et offisielt bud tikket inn på Brakka. Formann Anders Binde og direktør Arne Dokken reiste til Manchester, der de tenkte å slå to fluer i en smekk: Avklare om Dahlum fikk kontrakt med United, men ikke minst forhandle med Liverpool om Bjørnebye.

- Med sine 22 landskamper kommer det til å gå greit å få oppholds- og arbeidstillatelse, trodde Dokken, vel vitende om at Southampton-drømmen til Ola By Rise tre år tidligere hadde gått i knas fordi den sterke engelske spillerforeninga ikke hadde tilrådd innvilgelse av de nødvendige papirene.

Etter forhandlinger i to dager gikk salg av Stig Inge Bjørnebye i orden 11. november. Med en oppgitt prislapp på 440 000 pund eller 4,6 millioner kroner ble han den nest største spillereksporten fra Norge – bare slått av Pål Lydersen, som hadde blitt solgt for 5,5 millioner fra Start til Arsenal året før.

- Jeg har aldri vært så urolig i mitt liv. Men nå føler jeg bare glede, smilte hovedpersonen.

Kongsvinger fikk 40 prosent, slik som fastslått før sesongen.

- Vi angrer ikke på at vi brakte den saken inn for forbundet. Det ville ikke ha tjent norsk fotball om vi hadde akseptert den overgangssummen (som Kongsvinger krevde), hevdet Arne Dokken.

Avtalen inkluderte treningskamper på Anfield 16. mars og på Lerkendal innen to år - der RBK skulle få alle billettinntektene. Trønderske talenter skulle få anledning til å reise over Nordsjøen og trene med Liverpool, mens Rosenborg skulle få låne spillere.

- Men det kommer ikke på tale å låne spillere bare for å styrke laget på kort sikt. Det er vi ikke interesserte i, presiserte Dokken.

Ingebrigtsen fulgte etter
Brann-forsvarer Joachim Björklund ble utpekt som erstatter, og trente med Rosenborg i Nidarøhallen.

- Når en spiller som Jocke blir tilgjengelig på markedet, må vi selvsagt snakke med ham, kommenterte Dokken.

Björklund fikk kontraktstilbud, men agent Rune Hauge skysset ham i stedet til IFK Göteborg etter først å ha forhandlet med Leeds.

Totto Dahlum overbeviste ikke på prøvespillet hos Manchester United, og vendte tilbake til Trondheim. Men så reiste Kåre Ingebrigtsen i all hast for å trene med byrivalen City. RBK ønsket i utgangspunktet ikke å selge flere enn Bjørnebye.

- Derfor må vi vurdere et mulig utspill fra City nøye. Det er ingen automatikk i at vi takker ja til et eventuelt godt tilbud. Vi må tenke på Rosenborg også. Vi kan få hastverk selv, påpekte Arne Dokken.

Igjen var Hauge agent. Han hadde fått kontakter innen fotballen mens han studerte økonomi i Tyskland, og han ble assisterende sportsdirektør i Nürnberg i 1983. Nå hadde for lengst slått seg opp på egen hånd. Denne høsten hadde han også solgt Alf Inge Håland til Nottingham Forest, Henning Berg til Blackburn og Frank Strandli til Leeds. I tillegg hadde Ole Bjørn Sundgot vært på prøvespill i Oldham.

RBK solgte til slutt Ingebrigtsen til Manchester City for fire millioner kroner i januar. I mellomtida var indreløperen på landslagssamling i Kina. Også Bjørnebye var med fordi han fortsatt ventet på å få innvilget arbeidstillatelsen sin.

Kinamat
Norge spilte to uoffisielle kamper mot bylagene til Hongkong og Guangzhou. Et pinlig 1-2-nederlag for sistnevnte ble forsøkt bortforklart med at gjestene var underernærte og slappe. Keeper Einar Rossbach var ifølge rapportene nemlig den eneste av spillerne som turte spise de lokale, kantonesiske delikatessene.

- Maten bjeffer når du tar av lokket på tallerkenen! I fem dager har jeg levd på syltetøy og bananer. Etter ti minutter er jeg like sulten igjen. Kostholdet kan ikke være riktig når vi er her for å trene og spille kamper. Vi får ikke næring nok til å yte maksimalt, konstaterte verdensmannen Kåre Ingebrigtsen.

Like fullt måtte spillerne mobilisere krefter til offisiell landskamp: 1-2-tapet for Kina fikk midtveis i 2. omgang en brå slutt for Stig Inge Bjørnebye, som sklitaklet og ble truffet av like under øret av motstanderkneet. Han ble liggende bevisstløs på banen med hjernerystelse.

- Da jeg våknet opp, skjønte jeg ingenting. Det var fjernt for meg at jeg spilte fotball. Så oppdaget jeg at jeg ikke hadde kontroll over meg selv. Jeg ble redd, fortalte forsvarsspilleren, som likevel så det positive i situasjonen:

- Det passer egentlig bra med to uker hvile. Kroppen har gitt meg klare signaler i det siste om at det er stopp.

I all hast
Liverpool hadde derimot hastverk: David Burrows hadde nemlig pådratt seg en langvarig kneskade, og behovet for ny venstreback var ytterligere forsterket.

- Bittert, men slik er fotballen. Jeg tror nok Stig Inge er mest skuffet. Jeg håper han er raskt på beina og klar for Liverpool. Vi trenger ham nå, slo Graeme Souness fast.

Bjørnebye reiste uansett til England, der han fikk friskmelding og arbeidstillatelse omtrent samtidig.

- Finn frem lisensen og send den på telefaks straks! Pengene får dere. Med renter - bedre enn noen bank kan tilby. Men da må dere reagere lynraskt, beordret Souness til Arne Dokken.

RBK stolte på kjøperen. Fem minutter før fristens utløp, 18. desember klokka 12, hadde det engelske fotballforbundet mottatt lisensen og godkjent overgangen.

- Normal prosedyre er pengene før lisensen. I dette tilfellet så vi gjennom fingrene. Vi har en meget god skriftlig avtale med Liverpool. I tillegg er vi lovet 24 prosent renter på overgangssummen. Vi stoler på en så profesjonell klubb som Liverpool, kommenterte Dokken.

Dagen etter debuterte Bjørnebye mot Coventry, som ikke hadde vunnet på elleve kamper. Liverpool tapte 1-5 – det verste serieresultatet på 16 år.

- Det er ikke gøy å tape så stort, men synes ikke jeg har noe å skamme meg over. Det var godt å høre at sjefen er enig, syntes Stig Inge Bjørnebye.

nyheter
forum