Gruppefinalen
Skrevet av Thomas Myren, 25. desember 2014, 15:01
Hele verden rettet øynene mot Trondheim 28. november 2007.MAREK SAPARA: Imponerte i sine nye, framskutte rolle den høsten.Foto: Thomas Karlsen
Rosenborg sto med sju poeng etter fire kamper, og kunne
overta ledelsen i gruppe B med seier. Og seier var det mange som trodde på.
- Det handler litt om form. Mange av guttene har blitt bare bedre og bedre utover høsten. Sånt varierer litt i løpet av en hel sesong, hvor sterkt laget er. Sånn sett vurderer jeg laget vårt som atskillig sterkere enn da vi var på Stamford Bridge, sa Trond Henriksen.
Det lovet særdeles godt med tanke på at prestasjonene i åpningskampen i London kombinert med et volleyspark fra Miika Koppinen hadde
holdt til 1-1.
Det sensasjonelle uavgjortresultatet mot laget uten tap på 60 strake hjemmekamper innledet det største mannefallet i et gruppespill i Champions League noen sinne: José Mourinho fikk sparken dagen etter kampen mot Rosenborg.
MIIKA KOPPINEN: Sjokkerte Chelsea med ledermålet sitt i London.Foto: Thomas Myren
Knut Tørum hadde som vikar ledet RBK til seriemesterskap etter åtte strake seiere i en intens toppstrid året før, men sleit med å følge opp etter å ha tatt over permanent for Per-Mathias Høgmo. På seinsommeren ble Odd ble
for sterke i NM før Brann hevnet seg med seier i det som var en
skjebnekamp for det fattige gullhåpet.
Flaks
Treneravgangen ble likevel utsatt takket være suksess på og utenfor banen i Europa. Allerede kvelden før den knusende
7-1-hjemmeseieren og sammenlagt 10-2 over Astana i 2. kvalifiseringsrunde visste RBK at lille Tampere ville bli
siste hinder for et tiende gruppespillet.
Etter dalende resultater var Rosenborg useedet i trekninga, og sto i fare for å møte lag som Liverpool, Arsenal, Valencia, Sevilla, Ajax, Werder Bremen eller Lazio. Den 16. og siste mulige trekninga var vinneren av dobbeltoppgjøret Levski Sofia - Tampere. Flaksen slo til, og drømmetrekninga var et faktum.
Og det skulle bli enda bedre: Finnene overrasket hele Europa ved å slå de bulgarske seriemesterne 1-0 i begge oppgjørene.
Det største problemet i 3. runde ble dermed å få skrudd på flomlyset på Lerkendal i
returkampen. Først 55 minutter forsinket kom transportetappen i gang. 21:40 blir trolig stående som tidenes seineste avspark. 5-0 ble totalen.
Dyktighet
Uavhengig av motstand overbeviste Yssouf Koné stort. Etter at skader hadde ødelagt de to første vårsesongene i Trondheim ønsket RBK å
leie ham ut til Odd. Men ivorianeren nektet og slo i stedet til da Daniel Braaten ble solgt til Bolton. Ni mål på åtte kamper i august 2007 la grunnlaget for imponerende ni mål på elleve seriekamper og åtte mål på ti kamper i Champions League!
Etter bortepoenget mot Chelsea skuffet RBK imidlertid med
0-2-nederlag for Schalke. Valencia hadde derimot hatt sin beste seriestart i historien med 6-0-2, og lå bare poenget bak Real Madrid. Gjestene hadde dessuten vunnet samtlige seks bortekamper i serie og Champions League før ankomst Norge.
Men utenom et visst spansk press på slutten hadde Rosenborg full kontroll på banespillet, og presset Valencia til å gi fra seg corner etter corner. Og for en gangs skyld i e-cup var RBK dødelig effektive med
to kjappe mål etter rundt én time spilt: Koné sendte stadion til himmels før Vidar Riseth doblet og avgjorde.
VIDAR RISETH: Avgjorde hjemmekampen mot Valencia med hodet.Foto: Thomas Karlsen
Den første hjemmeseieren i Champions League siden 2-0 over Celtic i 2001 var et faktum! Og fordi flere av de historiske triumfene – slik som i Milano og Dortmund – kom på bortebane, var seieren dessuten en av de gjeveste på Lerkendal.
Trenerne
Dagen etter kom bekreftelsen på det Tørum visste på forhånd: Kampen var hans
siste som trener.
- Jeg har vært en liten del av Rosenborg-historien, og er veldig glad for det. Rosenborg blir derimot en stor del av min historie, slo bergenseren fast.
Valencia sleit med å komme seg etter sjokket, og påfølgende 0-3 for Sevilla og 1-5 for Real Madrid i serien kostet Quique Sanchez Flores plassen ytterst på innbytterbenken.
Derfor var to nye trenere som ledet hvert sitt lag i returkampen to uker senere: En tidligere forsvarsbauta som var mest kjent for sin evne til å sparke ballen hardt i mål, og en tidligere forsvarsbauta som var mest kjent for sin evne til å sparke ned motstanderspillere. Ronald Koeman og Trond Henriksen.
- Jeg er like glad hver gang Rosenborg vinner uansett om jeg er hovedtrener eller assistenttrener. Det viktigste er at vi i svart og hvitt vinner, sa "Rambo" etter 3-0-seieren i
debuten mot Lyn.
Spionen
Først
i etterkant avslørte Nils Arne Eggen sin viktige rolle før hjemmekampen mot Valencia:
- Jeg hadde en finger med i spillet sjøl om jeg ikke var her fast: Jeg kom hjem fra Spania, der jeg hadde sett dem. Valencia hadde omtrent halve det spanske landslaget, og da kunne vi ikke snakke om alle navnene. I stedet måtte vi snakke om å gi dem problemer, forklarte trenerlegenden.
Sammen med Rune Bratseth, sønnen Knut Torbjørn og Henriksen bestemte han å forandre formasjonen til 4-4-2.
- Mange spør: Hvorfor vil du ikke spille gammeldags 4-3-3? Det går ikke lenger. Det er ingen som gjør det lenger! Det har med utviklinga i fotballen å gjøre: Man forflytter seg så fort at du skal ha veldig gode vinger for å få dem med i spillet, utbroderte Eggen.
Løsninga ble derfor en smal diamantformasjon med Alexander Tettey som anker med Marek Sapara foran seg og Per Ciljan Skjelbred og Abdou Razack Traoré som indreløpere.
Miraklet på Mestella
Taktikken ga altså suksess på Lerkendal. I Spania ble det enda bedre:
- Dette er det beste gjennom historien av Rosenborg. Jeg har aldri sett et Rosenborg-lag som har spilt så bra fotball noen gang. Vi spilte rett og slett rundt dem i perioder, smilte Vidar Riseth.
Yssouf Koné var farlig, og skulle ha satt to innlegg i mål. På den ene sjansen skulle han dessuten hatt straffespark etter å ha blitt revet ned i skuddøyeblikket.
Heldigvis var Steffen Iversen mer presis på 62-årsdagen til pappa Odd: Ei flott vending med påfølgende lurt skudd og ei heading før og etter pause sørget for bragden.
VG-kommentator Truls Dæhli var begeistret:
«Rosenborgs 2-0 på fryktede Mestalla topper alt. Og igjen: Ikke bare fordi Rosenborg vant, men måten Rosenborg vant på.
Det første varselet på en ekstraordinær fotballkveld kom etter 25 minutter, da offisiell kampstatistikk avslørte fordel Rosenborg i prosentvis ballbesittelse med 54-46.
Det var ikke bare utypisk for norske lag i Europa. Det var ekstremt utypisk. Og jeg tror neppe det har skjedd før på dette nivået.
For det tilhører de absolutte unntakene at norske klubblag fører kamper i den første halvtimen på bortebane. Og det har definitivt aldri skjedd mot et spansk topplag.»
Hysteriet
Kvartfinalen mot Juventus ti år tidligere forble den største kampen spilt på Lerkendal, men oppmerksomheten rundt det påfølgende møtet med Chelsea kunne nok måle seg.
Internett hadde gjort verden mindre, og en hel verden kunne plutselig
følge oppgjøret tett – ikke bare lese resultatet i avisa dagen etter. Aviser og TV-stasjoner fra hele Europa kom til Trondheim for å lage forhåndsreportasjer. Britiske Sky Sports fulgte opp:
- På nyhetskanalen sin skal de ha live-innslag fra Lerkendal hver time fra klokka 12 på kampdagen. I tillegg sender de naturligvis kampen, opplyste presseansvarlig Harald Pedersen i Rosenborg.
Giganten ESPN kunne ikke være dårligere, og bestemme seg for å vise gruppefinalen både på sin nordamerikanske, brasilianske, meksikanske, søramerikanske, karibiske, asiatiske og australske utgave. Anslagsvis 100 millioner husstander i hele verden kunne dermed se kampen!
150 journalister – deriblant 50 engelske – samt mange titalls fotografer dekket kampen. Både disse og tilreisende supportere hadde utfordringer:
- Det er store problemer å skaffe hotellrom. Folk ringer til Rosenborg for å spørre om vi kan hjelpe dem, men det er ikke enkelt når de nærmeste ledige rommene er på Røros og Oppdal! smilte Pedersen.
59 prosent sjanse
Eskil Åsmul, som hadde levert mange av de berømte prosentberegningene til Drillo, var med på å bygge oppunder troen på hjemmelaget:
Sannsynligheten for å gå videre i Champions League var 59 prosent, mens 38 prosent av utfallene ville gi 3. plass og UEFA-cup. Kort sagt var det 97 prosent sjanse for videre spill i Europa!
Det i seg sjøl var imponerende med tanke på at lagene i gruppe B var de med høyest snittplassering på UEFA-rankinga.
- Vi er stolte av det vi har gjort, og ønsker naturligvis å gjøre det enda bedre. Det er veldig viktig for oss å vise at vi duger, at laget er gode til å spille fotball. Det har vi bevist i de internasjonale kampene til forskjell fra i serieavslutninga, kommenterte Trond Henriksen.
- I Tippeligaen vet alle de andre lagene alt om Rosenborg og spillestilen vår. I Champions League er det litt annerledes fordi de andre ser på Rosenborg som en liten klubb - og det er jo sant. Det er godt for oss ikke å være favoritter, syntes Marek Sapara.
Dessverre maktet hjemmelaget aldri å følge opp de store forhåpningene.
BJØRN TORE KVARME: Endte som statist da Didier Drogba doblet ledelsen.Foto: Thomas Karlsen
- I stedet for å ta kommandoen fra start, ble vi stående å kikke på engelskmennene spille ball. Spesielt ille var det når Drogba fikk ballen. Det virket nesten som om ingen tok sjansen på å takle ham. Dermed gikk det som det måtte gå; han scoret to mål og avgjorde det hele før pause, konstaterte Henriksen.
Det tredje målet var likevel merkeligst: Traoré slo hjul mens Dorsin løftet foten da frisparket fra Alex passerte muren.
Rosenborg maktet heller aldri å reise seg i 2. omgang, og Joe Cole sørget for det største hjemmetapet i europacup:
0-4.
- Vi har fortsatt muligheten til å gå videre fra gruppespillet i Champions Leauge, og med kveldens uavgjort mellom Valencia og Schalke er vi nå klare for UEFA-cupen. Slett ikke verst det, men langt fra nok til å få fram smilet etter en elendig forestilling på eget gress, innrømmet treneren.
Juleavslutninga i Tyskland endte med
1-3-tap. Det foreløpig siste eventyret i Champions League var ute.
Kilder: RBKweb, TV3 og VG