English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Marek Sapara

Marek Sapara
foto: Studio-G
FAKTA
Fullt navn Marek Sapara
Kallenavn Sapi
Født 31.07.1982
Fødested Kosice, Slovakia
Høyde / vekt 176 cm / 67 kg
KARRIERE
Posisjon Midtbane
Draktnummer 27
Andre klubber 1.FC Kosice, VSS Kosice, Ruzomberok, Krasna nad Hornadom, Ankaragücü
I RBK perioden 2006-2010
Overgangssum 13 000 000 kr
Landslag A- og U21-kamper


Sapara fikk sitt store gjennombrudd sesongen 2005/06, da han som kaptein ledet Ruzomberok (tysk: Rosenberg) til et sensasjonelt dobbeltmesterskap i Slovakia.

RBK fikk tidlig øynene opp midtbanespilleren, og etter ett år med kartlegging, ble Marek Sapara kjøpt for 10 millioner kroner (økte til 13 mill. etter et visst antall kamper) i august 2006. Landslagsmannen ble dermed den dyreste utenlandske spilleren i norsk fotball.

- Han virker veldig spilleklok ut fra det han gjør på fotballbanen. Han har stor fotballforståelse, og er flink til å variere spillet med korte og lange pasninger. Han har stor bevegelse, og gjør seg hele tida spillbar. Han er samtidig god med begge bein, og tok alle dødballene til Ruzomberok - både frispark og cornere. Han er i det hele tatt en type vi har letet lenge etter, skrøt Trond Henriksen.

På forhånd var "Sapi" utpekt som en arvtaker i rollen sentralt på midtbanen, men den første høsten spilte han indreløper med stort hell. De mange målgivende innleggene til formsterke Steffen Iversen fikk mye av æren for at laget gjennomførte en solid innspurt som ga seriemesterskap nummer 20. Sapara viste dessuten fram sin gode frisparkfot både i seriefinalen mot Brann og i den påfølgende gullfesten mot Viking.

I 2007 prøvde Sapara seg i forskjellige posisjoner på midtbanen. Forsøket som defensivt anker var mislykket, men han fant seg godt til rette i en framskutt rolle, da man på seinhøsten la om til 4-4-2. En vond ankel plaget slovaken gjennom hele sesongen, men likevel besørget han imponerende 21 målpoeng i serien: sju mål og 14 målgivende pasninger.

Til tross for at Rosenborg i 2008 kopierte den traurige femteplassen i serien, hadde Sapara nok en god sesong og begynte å gjøre den nye rollen til sin egen. Dessuten begynte han å etablere seg på landslaget, som holdt stø kurs mot VM i Sør-Afrika.

2009 ble preget av nye plager i høyre ankel - Sapara mistet gullinnspurten - samt overgangsprat. I januar avslo RBK et Besiktas-bud på 30 millioner til stor skuffelse hos spilleren. Andre klubber viste interesse, og det gikk så langt at Rosenborg bestemte seg for ikke å bruke ham i kvalifiseringa til europaligaen ettersom han bare kan delta i Europa for én klubb hver sesong. Det ble aldri noen overgang, og RBK fikk i stedet kritikk for avgjørelsen som muligens bidro til at Qarabag ble for sterke over to kamper.

Marek Sapara svarte med ikke å ville forlenge kontrakten med Rosenborg, som dermed ikke kunne si nei da Ankaragücü bød 18 millioner kroner like før det internasjonale overgangsvinduet stengte i januar 2010.

Sapara scoret 29 mål 109 obligatoriske kamper for Rosenborg, derav 77/19 i serien.

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb