English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Anthony Annan

Anthony Annan
foto: Studio-G
FAKTA
Fullt navn Anthony Gildas Kofi Annan
Kallenavn Tony
Født 21.07.1986
Fødested Accra, Ghana
Høyde / vekt 171 cm / 77 kg
KARRIERE
Posisjon Midtbane
Draktnummer 4
Andre klubber Super Rainbow, Venomous Vipers, Sekondi Eleven Wise, Sekondi Hasaacas, Accra Hearts of Oak, Start, Stabæk, Adelaide, Schalke
I RBK perioden 2008-2011
Overgangssum 11 000 000 kr
Landslag A- og OL (U23)-kamper


Annan imponerte i oppkjøringa til Start i 2007, men fikk debutsesongen i norsk fotball spolert av kyssesyke. I januar 2008 slo han kraftig tilbake i form av storspill da Ghana tok bronse i afrikamesterskapet. Start hadde i mellomtida rykket ned, og åpnet for salg allerede samme vinter, men valgte til slutt å plassere ham i utstillingsvindu hos Stabæk på lån ut august.

Solide prestasjoner og resultater i Bærum vekket interesse hos mange storklubber, men prøvespill hos Blackburn ga ikke kontrakt. Racing Santander skal derfor ha vært den eneste andre klubben som kom med et reelt bud. Spanjolene trakk imidlertid budet, da Annan spilte UEFA-cup for Stabæk og dermed ikke kunne spille for andre klubber i den turneringa.

Rosenborg fikk dermed tilslaget med sitt bud på elleve millioner kroner, der Start dessuten skulle få 25 prosent av nettoinntektene på et videresalg.

- Vi er veldig godt fornøyd med å ha skaffet oss en så god spiller som Anthony. Vi mener han er en av hovedgrunnene til at Stabæk har gjort det så bra i år, og håper han kan bli en bauta på midtbanen vår fremover, sa Erik Hoftun, da overgangen var klar 31. august.

Den første høsten i RBK ble rett og slett litt oppstykket nettopp fordi Annan ikke kunne spille i UEFA-cupen, og han spilte sånn sett bare annenhver kamp for Rosenborg.

Tendensene til å være et godt kjøp ble bekreftet da Erik Hamrén foran 2009-sesongen la om til en mer defensiv 4-2-3-1-formasjon, der Annan imponerte i tospann med Alexander Tettey og bidro sterkt til seriemesterskapet.

- Han er i mine øyne den beste defensive midtbanespilleren i Skandinavia, og han har også mulighet til å bli en av verdens beste, skrøt Hamrén.

Fordi Tettey ble solgt til Rennes fikk Annan enda større defensivt ansvar, noe som ble forsterket da formasjonen i 2010 først ble lagt om til mer offensive 4-4-2 og deretter til gode, gamle 4-3-3. Nils Arne Eggen forsøkte som vikartrener å få Annan litt lenger fram i banen, og det ble sånn sett en suksess ettersom "Tony" i kvartfinalen mot Start kunne juble for sitt første - og det skulle vise seg; eneste - mål i norsk fotball.

Gjennom hele gullsesongen ble Annan beskyldt av motstanderne for å være for aggressiv, og seriefinalen mot Vålerenga endte i et enormt mediehysteri etter kjekling med André Muri. At samtlige norske medier bare uker senere kåret ham til Årets spiller var derimot ei flott oppreising.

Året hadde begynt delvis skuffende for Annan, som mistet gruppespillet og kvartfinalen i afrikamesterskapet på grunn av en lårskade. Men han var blant de beste hos Ghana både i semifinalen mot Nigeria og i finaletapet for Egypt.

I fraværet til en kneskadet Michael Essien var fast plass på VM-laget aldri truet for Annan. Ghana reddet æren for Afrika i mesterskapet på eget kontinent, og var bare et par dårlige straffespark mot Uruguay unna en historisk semifinale.

Mange forventet derfor at Annan kunne bli solgt allerede samme sommer. I stedet kom Sevilla først på banen ved juletider. Spanjolene ble aldri enige med Rosenborg om et beløp, og en skuffet Annan svarte med å avvise kontraktsforlengelse. Like før overgangsvinduet stengte ble det i stedet salg til Schalke, som betalte 22 millioner kroner.

PS! Annan ble rikskjendis våren 2007, da NRK nektet ham deltakelse i "Først & sist" etter at det viste seg at tidligere FN-generalsekretær Kofi bare var søskenbarn til faren Herbert, ikke onkel til Anthony.

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb