English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
- Hemningsløs lyst til å vinne
Skrevet av Thomas Myren, 14. mars 2013, 07:34

Føler du at du har mye å motbevise nå som du er tilbake i Rosenborg, Per Joar Hansen?


Foto: Thomas Karlsen

- Nei, jeg tenker ikke sånn i det hele tatt. Jeg er en person som legger ting bak meg og går videre i livet. Jeg surrer ikke med ting som har vært. Det har jeg aldri gjort, og det kommer jeg aldri til å gjøre heller.

- Nå er jeg her. Det er blanke ark. Fotball er her og nå. Det er en ny spillergruppe og nye trenere. Den tanken har jeg ikke tenkt engang.

- Det er sju år siden, og jeg har vært mange andre plasser siden den gangen. Jeg har vært så heldig at jeg har fått jobbet med flinke folk og lært mye nytt, som jeg har puttet i bagasjen.

- Jeg har ingen prestisje i dette. Jeg er ansatt for å trene Rosenborg, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjøre laget bedre. At det blir et gjenkjennbart lag helg for helg.

- Om du likevel skal sette fingeren på hva som gikk galt i 2005?

- Det kan jeg heller ikke si. Det var et prosjekt som de prøvde å få til. Og det var et prosjekt som ble mislykket. Man kan fordele ut skyld til høyre og venstre og si at det ene var rett og det andre gærent med meg og Nils sammen, med ham som mentor og jeg som trener. Men det der er jeg ferdig med for lenge siden. Det er nesten som om jeg vil kaste opp når jeg hører om det. Fordi det er dinosaurustida i fotballen.

- Hvis jeg hadde gått rundt og brukt energi på den greia der, så kunne jeg ikke ha vært her i dag. Og det har jeg heller ikke gjort. Fra den dagen jeg sluttet i 2005 har jeg ikke brukt en kalori på det. Jeg lever her og nå. Det er 2013 og framover som er mitt fokus. Jeg tramper ikke i gammelt vann, fordi da kommer du ikke av flekken.

- Har du fortsatt et forbedringspotensial som fotballtrener?

- Det har jeg innenfor alt. Hvis du som fotballtrener tror du er ferdig utlært, er du ikke utlært, men ferdig. Så enkelt er det. Det som er så fantastisk med denne bransjen, er at det stadig vekk er nye ting som skjer. En dag er totalt ulik den andre dagen. Hvis du ikke henger med i svingene i forhold til utvikling, så blir du ikke gammel i dette gamet.

- Så jeg er stadig vekk opptatt å bli bedre, utvikle meg og lære. Dét håper jeg at jeg fortsatt kan være. Den dagen du drar ned rullegardina og sier at "sånn er fotball", blir du ikke gammel i denne bransjen. Jeg tror at jo lenger du holder på, så mer ydmyk blir du på hva du ikke kan.

- Lysår unna meg
- Fotball har forandret seg mye. Fra å ha hatt den eneveldige hovedtrenerherskeren har vi nå et nå et team med Bård, som er en fantastisk dyktig fotballtrener med 25 års erfaring fra inn- og utland, og Geir Håvard Hjelde, som er fysiolog og som ser til at alle spillerne individuelt får den treninga de skal ha. Han driver på med greier som jeg ikke har filla peiling på. I forhold til hva han har av kompetanse er jeg lysår unna. Og så har vi Jørn, som selvsagt er ekspert på keepere.

- Den viktigste jobben blir å få dratt ut all den gode kompetansen slik at laget skal fungere best mulig. Det skjer selvsagt under min ledelse. Derfor får jeg stå og prate med deg og andre, mens de gjør en fantastisk jobb litt i bakgrunnen. Dét er det som er et lite minus, at de får for lite skryt. Det er et fantastisk team jeg har rundt meg.

- Hva tilfører Wiggen Rosenborg?

- Han har som sagt en veldig erfaring. Han er en voksen mann, og har vært med i veldig mange kriger. Jeg besøkte ham og Ståle i Köln da det var som verst, og presset der går ikke an å sammenligne med presset her. Så har han vært i København under stort press. Han var med på å utvikle et lag som tok seg inn i Champions League og gjorde det veldig bra.

- Han er kjempegod på feltet og god på detaljer. Han er god på å sette krav og referanser. Der har Rosenborg gjort et kjempescoop! Ikke minst har han filosofien i ryggmargen ettersom han har vært her sjøl og er trønder og rosenborger.


Foto: Thomas Myren

- Hvordan fordeler dere oppgavene på treningsfeltet mellom dere?

- Vi planlegger selvsagt treningene sammen. Bård kjører veldig mye av de teknisk-taktiske aktivitetene inn mot både enkeltspillere og lagdeler. Han kjører også dødballøvelsene. Så blir det mer helhet på meg; når laget er i angrep og i forsvar. Jeg er selvsagt med og bidrar i aktivitetene som han legger opp til.

- Han trener spillerne mens jeg trener laget, om vi kan si det sånn. Han trener altså også lagdelene. Han har stor kompetanse på backfireren, som han har utfordret veldig i vinter med tanke på "pumping" og de kollektive bevegelsene.

- Hvem har ansvar for kampanalyse?

- Bård. Vi skal inn med en person etter hvert, men dette har òg Bård veldig stor kompetanse på. Jeg tror nok videobildene som har blitt vist i vinter har vært veldig tydelige og klare på hvordan vi ønsker ting skal se ut.

- Blir det en deltidsansatt analytiker?

- Det vet jeg ikke. Vi skal i alle fall ha en person som hjelper oss med den biten der.

- Vil Trond Henriksen som ny spillerutvikler bli knyttet mot A-stallen?

- Han skal i utgangspunktet ikke være med A-stallen. Han har mer et ansvar for de unge spillerne.

Kraftprøver
- I fjor var Rosenborg og Twente de eneste lagene som kvalifiserte seg for europaligaen etter å ha spilt alle fire rundene. Hvordan skal dere gjenskape prestasjonen?

- Det var en kjempeprestasjon å gå videre med de marginene det ble etter hvert. Vi skal gjøre alt vi kan for å gjenta den bedriften. Men dét må vi tenke på når vi kommer så langt fram i tid. Først må vi konsentrere oss om å starte opp med Tippeligaen og ta helg for helg der.

- Men grunnlaget for å tåle to kamper uka blir lagt nå i vår?

- Ja, det blir jækla viktig. Det er 14 kamper nå i april og mai. Det blir ofte to kamper i uka. Derfor må vi ha en stall som vi vet tåler kamper og som kan spille kamper.

- I juni blir halve NM unnagjort - 3. og 4. runde samt kvartfinale - omtrent midt oppi U21-EM og seriepausen.

- Det er sånn det er. Vi får ta det når det kommer.

- Hvor viktige blir de første seriekampene nå som det er så mye nytt?

- Det er alltid viktig å komme godt i gang. Sånn er det jo. Men vi vet at Tippeligaen er jækla jevn og tøff, spesielt de første kampene. Uansett hvem som møter hverandre, så blir det "bikkekamper" som kan bikke den ene eller andre retninga. Det gjelder å ha tro på egne ferdigheter og ha en jækla innsats i bunn. Man kan snakke om 4-3-3 og spillestil til høyre og venstre til vi blir blå i ansiktet, men kampene i starten er noen skikkelige kraftprøver. Da må innstilling, innsats og duellkraft ligge i bunn hele tida. Fordi du får ingenting gratis.

- Som jeg sier til spillerne: De kampene vi har spilt ute i Europa nå i vinter er én type fotball. Når vi kommer til Tippeligaen blir det en annen type fotball. Det må vi være med på. Det blir mer bakrom og mer duellspill. Det blir fokus på dødball. Og kampene bølger mer - det blir åpne fotballkamper. Da må du ha løpskrafta, duellkrafta og innstillinga i bunn, uansett hvor gode fotballspillere man er. Det er der disse kampene vil bli avgjort de syvende og sist.

- Alexander Lund Hansen maktet medaljekravet i 2009, men i realiteten er det bare Mikael Dorsin og Daniel Örlund av spillerne som tidligere har vunnet gull med Rosenborg.

- Det er ei veldig ny spillergruppe og det er veldig få av dem som har vært med på å vinne noe utover dem du nevner. Vi må gjøre alt vi kan for å bli ei gruppe av vinnere. Du må ha en hemningsløs lyst til å vinne. Så kan vi bruke historien til noe positivt, den viser at det er muligheter. Vi blir nødt til å bygge en ny prestasjonskultur.

- I fjor reiste Rosenborg til Molde som serieledere, men endte med å tape en gullstrid for første gang siden 1981. Et bevis på manglende vinnerkultur?

- Det er vanskelig å svare på akkurat det. Det tenker jeg ikke så mye på. Nå får vi prøve å gjøre det beste ut av laget vi har nå. Det er i hvert fall ei spillergruppe som har veldig lyst til å bli bedre og som har lyst til å vinne. De er revansjelystne.

- Bare vi klarer å holde en skadefri tropp på beina, er jeg helt sikker på at vi utover i sesongen kommer til å utvikle oss i en positiv retning. Så vet vi at det er mange andre lag som har lyst til å være med på det samme. Vi må bare se til å bli bedre sjøl. Vi får ikke gjort så veldig mye med Molde, Brann, Strømsgodset og Vålerenga - eller hvem det nå er som har de samme ambisjonene.

- Trenger spillerne mental trening i den forbindelse?

- Vi har et tilbud til de spillerne som vil, om å bruke en idrettspsykolog - Jan Fjeldsæter. Det er ikke noe vi pålegger spillerne, men vi har laget en meny. De som vil, kan bruke ham. Det blir opp til hver enkelt.

- Hva skal til for at du blir fornøyd med sesongen?

- Det er at vi fra helg til helg ser igjen et Rosenborg-lag som er gjenkjennelig. Og at vi er i utvikling og at prestasjonene er stabile. Vi skal selvsagt gjøre alt vi kan for være med og slåss om gull. Dét må alltid ligge i bunn. Hvis ikke hadde jeg ikke giddet å holde på - det hadde blitt for kjedelig. Vi er her for å prøve å vinne kamper.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Hemningsløs lyst til å vinne» i forumet! Diskutér «- Hemningsløs lyst til å vinne» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb