Utskrift fra rbkweb.no

- Må få brukt midtbanen mer
Skrevet av Thomas Myren, 12. mars 2013, 07:55

Hvor stort preg har du fått satt på laget, Per Joar Hansen?


Foto: Thomas Myren

- Jeg syns vi er i framgang. Det er nye trenere, veldig mange nye spillere og ny spillestil. Det er ikke mange her som har spilt 4-3-3 etter et veldig innlært mønster. Derfor vet jeg at det ikke bare er å knipse i fingrene, så skal du være ferdig på to måneder. Lagutvikling er en prosess, svarer den nygamle Rosenborg-treneren til rbkweb.no.

- Men jeg syns vi blir bedre og bedre. Når vi ser videobilder etter kampene, så diskuterer vi mer prinsipper nå. Det tyder på at vi har kommet et godt stykke på vei. Jeg vet og tror at vi skal vokse mer inn i det underveis i sesongen. Det er øving og øving, terping og terping som må til for at du skal komme i mål med det ønskede bildet.

- Hvor langt unna er laget fra å framstå som du ønsker?

- Det er vanskelig å sette en eksakt dato. Men vi er i framgang både offensivt og defensivt. Dét tror jeg òg spillerne føler. Det er det viktigste.

- Hva mangler?

- Det er hele tida små detaljer som du ønsker skulle ha vært bedre. Jeg syns fortsatt vi har litt å gå på når det gjelder å se "innvendig" i oppspillsfasen og angrepsstarten, slik at vi får brukt midtbanen litt mer. Jeg syns òg at vi kan bli enda flinkere og råere med hensyn på å starte i bakrom. Vi kan bli enda flinkere til å få til de motsatte bevegelsene på siste tredjedel av banen: De gangene kanten kommer i mot, må indreløperen gå. Der òg syns jeg vi er i framgang. Jeg syns skjæringsbevegelsene fra motsatt side har blitt stadig vekk bedre.

- Så jobber vi langsiktig med at vi skal bli enda bedre på det. Jeg ser at spillerne adopterer mer og mer av det tankegodset vi har, og det er dét jeg er opptatt av.

- Jeg syns vi begynner å se igjen det vi jobber med defensivt. Vi har jobbet veldig hardt med backfireren med hensyn på å være rå i "pumpinga" - at vi går når ballen går og ikke minst flytter oss kollektivt som en enhet. Der syns jeg vi er i framgang, men det er selvsagt fortsatt detaljer.

- Har måten du ønsker å spille fotball på, forandret seg siden du var i Rosenborg sist?

- Både òg. Mange av grunnprinsippene offensivt ligger der med hurtig spill gjennom midtbanen, skape to-mot-én-situasjoner på siste tredjedel av banen, skjæringsbevegelser fra motsatt side og kontringer i hundre når vi har sjanse til å forsterke motstanderens ubalanse. Jeg er fortsatt veldig opptatt av det. Så dét har ikke forandret seg.

- Men fotballen har forandret seg på disse årene. Kampene har blitt mye tettere. For å ta et eksempel: I Premier League har antall makshastighetsløp steget med 120 prosent de siste åtte årene! Spillet går fortere, og du trenger kvikkere spillere - kvikke med ball, kvikke til å ta valg og med hurtighet. Det får konsekvenser for hvordan man legger opp treningene.

Nytt spillestilsdokument
- Det er mye snakk om å gjenskape tradisjonell Rosenborg-fotball. Har du også andre trenere og lag som forbilder?

- De jeg henter mest inspirasjon fra er Nils Arne og Bjørn Hansen. Det gjelder Nils Arnes tilnærming til angrepsspillet og Bjørn Hansens tilnærming til forsvarsspillet. Det ligger mye i grunnmuren min.

- Jeg som alle andre lar meg inspirere av Barcelona. Spesielt under Guardiola syns jeg det var fantastisk fotball, sjøl om jeg syns antall pasninger mange ganger blir overdrevet. Jeg lar meg òg inspirere av forsvarsspillet til Mourinho - det handler om å forsvare seg òg.

- Jeg prøver selvsagt å se hva som rører seg og hente inn "best practice" i tillegg til å beholde mye av X-faktoren som vi sjøl skal være gode på. Det handler om identitet. Rosenborg-identiteten min er veldig sterk, men jeg må fornye meg og hente impulser - se hva de beste i Europa gjør. Hvis ikke blir vi bare dårligere.

- Er 4-3-3 nå et krav eller har du myndighet til å forandre formasjon?

- 4-3-3 kan spilles på litt ulike måter. Jeg har brukt klassisk 4-3-3 med djup midtbane, men jeg har også spilt veldig mye 4-3-3 med snudd "V" på midtbanen. Jeg har også spilt "skeiv" 4-3-3. Formasjonen kan være annerledes, det er åpning for dét.

- Men grunnprinsippene ligger i bunn. Vi har nå laget et spillestilsdokument - et konsept. Veldig mye er Rosenborg-postulater, men noen er litt reviderte i forhold til nye tider. Vi prøver å være i forkant.

- Hvor flinke har spillerne vært til å benytte seg av overgangsmuligheter i vinter?

- Jeg syns det har blitt bedre og bedre. Vi har en treningsaktivitet som vi kaller "Arsenal", der vi kjører overganger over midten, forbi mannekenger. Den øvelsen har vi brukt veldig mye i vinter fordi vi ønsker hurtige overganger med overlap, utfordre to-mot-én, dytte gjennom på topp og sprinte gjennom.

- Jeg ser stor framgang i denne øvelsen. Jeg syns spillerne har tatt store steg siden vi startet. Nå er det ikke så mye mikk-makk før vi kommer til avslutning. De er flinkere til ikke å bruke opp rommet og komme inn for tidlig når ballfører har ballen på siste tredjedel av banen, slik at de har rommet åpent og bare kan sette fart mot første stolpe.

- Vi så resultatet mot BATE Borisov på den siste scoringa. Øvelsen het altså "Arsenal", men nå har vi døpt den om til "Rosenborg"! Vi har "best practice" sjøl. Det var ei fantastisk kontring, og det er sånn som jeg elsker.

- Dere er sjanseløse
- Har dere fått øvd nok på angrep mot etablert forsvar?

- Mange i Norge har ikke peiling på hvor gode lag vi har møtt i vinter. Vi har møtt Shakhtar Donetsk med ni mann fra førsteelleveren som slo ut Chelsea. Vi har møtt CSKA Moskva, som er et fantastisk fotballag med landslagsspillere i alle posisjoner. Vi har møtt København med erfaring fra Champions League og europaligaen. Vi har møtt Spartak Moskva. Jeg snakket med Kim Källström før kampen, og han sa: "Dere er sjanseløse. Vi har landslagsspillere i alle posisjoner - vi har tsjekkere, brasilianere, russere, armernere - alt mulig!" Vi har møtt BATE Borisov, som tok seks poeng i Champions League og har bare hviterussiske landslagsspillere.

- Det har vært en klar tanke bak. Det er et gammelt Rosenborg-postulat: Du produserer på det nivået du er på. Hvis du skal bli bedre, må du utfordre deg sjøl ved å spille mot de beste, få referanser og virkelig se hvor lista ligger. Det har vi virkelig fått se. Ettersom motstanderne har vært i en helt annen fase av sesongen, mens vi har vært i en tidlig fase med mange nye spillere og ny spillestil, har vi nesten havnet utenfor flytsonen. Det har nesten blitt i overkant med utfordringer. Min tese er at om du skal inn i flytsonen igjen, så må du utvikle deg inn i flytsonen. Dét syns jeg faktisk vi har klart. Mot BATE Borisov viste vi at vi er opplæringsdyktige.

- Når vi nå skal spille i Tippeligaen blir det en helt annen fotball: Det blir mye mer åpne kamper og mye mer kontringer. Det blir mye mer langballer å forholde seg til. Det blir mange dødballer. Det blir en annen type fotball. Jeg håper vi har lært så mye gjennom vinteren gjennom å spille mot så gode lag, at det skal være en gode for oss.

- Men hittil har det vært lite erfaring med å bryte ned defensive lag?

- Vi har gode spillere og vi har et mønster som skal sette dem i situasjoner der de skal få brukt ferdighetene sine best. Så lenge vi er gode i forsvarsspillet - det er vi nødt til også i Norge, så vil vi få muligheter framover fordi vi har gode ballspillere. Gjennom det vi har trent på i vinter, tror jeg vi skal være et angrepsdyktig lag. Vi har gode pasningsspillere og vi har gode spillere én-mot-én, som kan ta av motspillere og skape ubalanse. Vi har raske spillere. Jeg har veldig tro på at det her skal bli veldig bra.

- Hvordan vil du beskrive et drømmeangrep i 2013?

- Det er veldig sjeldent i dagens fotball at du scorer etter å ha kastet ut ballen fra keeper og startet angrep bakfra. De fleste mål kommer på kontringer. Et drømmescenario er selvsagt at vi kaster ut bakfra og ser igjen grunnmønstret fra vi frispiller en midtbanespiller til vi durer i bakrom og får ei skjæring fra motsatt side eller stikkløp av spissen vår mot bakre stang. Jeg tar gjerne flere kontringsmål à la det mot BATE Borisov.

nyheter
forum