English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
- Mer å hente på felles spilleforståelse
Skrevet av Thomas Myren, 22. mars 2012, 20:36

Hvor langt er Rosenborg unna å være det laget du ser for deg, Jan Jönsson?


Foto: Thomas Karlsen

- Vi er en bit unna, men jeg syns vi har fått en bra plattform i forsesongen. Grunnmuren sitter ganske så bra - ikke minst forsvarsgrunnmuren. Angrepsspillet skal bli bedre, men vi har sett tendenser til det i kampene, svarer treneren til rbkweb.no.

- I januar og februar var det terping ikke minst på forsvarsspillet. Vi har jobbet med angrepsspillet også, men vi har sett mest resultater av tryggere defensiv. Jeg tror det er en bra grunnmur å bygge kreativt og bra angrepsspill på.

- Vi forsøker å spille inn en måte å spille på; et grunnsystem som vi tror på. Vi forsøkte å fastsette spilleprinsipper i januar og februar, sånn at det føltes trygt for de nye som kom inn.

- Steffen har sånn sett rukket å sette litt spor. Sett at vår tropp er såpass ung som den er, så tror jeg det passer godt inn med en rutinert trønder, som kommer tilbake og som har hjertet her. Samtidig som at han har den spillebegavelsen som han har.

- Hvor bra fungerer det offensive spillemønsteret?

- Det er mer å hente med tanke på felles spilleforståelse. Steffen ser bilder veldig på direkten, og han kan holde på ballen de ekstra sekundene når han skal gjøre det. Han ser et mønster som han kan forholde seg til.

- Vi skal forsøke å bygge opp et mønster som gir en trygghet slik at man nesten kan spille i blinde og vite hvor man har sine lagkamerater.

- Og vi har spillere som kan følge mønsteret, men som også skal få lov til å bryte mønsteret vi snakker om; spillere som tar seg forbi motstandere, og som gjennom det passerer et ledd. Vi har unggutter med disse egenskapene - som Berntsen, Midtsjø, Jonas og John.

- Innenfor visse rammer skal de også få lov til å mislykkes med sine offensive forsøk. Det blir en vurdering: "Hva skal jeg gjøre, og når skal jeg gjøre det?"

- Hvor stor forståelse har spillerne for måten du ønsker RBK skal spille på?

- Den er ganske så god. Men det faller seg mer naturlig for visse. Steffen behøver ikke så mye tid fordi han har vært med såpass lenge. Noen trenger mer tid, men det jobber vi med.

- Kan du beskrive den offensive samhandlinga dere har øvd på i vinter?

- Vi vil ha en kjemi mellom de to lengst framme, akkurat som det også bør være en kjemi mellom de to på sentral midtbane. Men dette avhenger litt av hvilke typer vi har: I en av kampene i Spania spilte Ole og Issah i hop, og da ble det to "kontrollører". Dét kan fungere, og det fungerte bra i den kampen. Med Markus og Ole sammen, blir Ole litt mer spillefordeler mens Markus kan gå. Da er det timingen til ham som er viktig.

- Firebacklinjen skal fungere som en bra lagenhet, der vi vil ha offensive backer. Men de må ikke fly i vei samtidig. Vi setter også litt krav til midtstopperne; at de skal kunne være litt spillende og føre ballen oppover. Og så har vi blokkeringen framfor på midtbanen.

- Venstrekanten skal kunne kombinere med sin back: Jonas og Dorsin skal vite hvor de har hverandre, og Jon Inge skal kunne samspille med Dockal. Dette ser vi kommer mer og mer.

- Grunnet ankeloperasjonen til Prica og lyskeplagene til Chibuike har det vært lite samhandlingstrening i angrepet?

- Ja, men vi skal ha noen ulike alternativer avhengig av form og skader. Men det er klart at en Rade i toppslag, som han var i lange stunder i fjor, er en sterk kandidat. Det lukter litt toppscorer av ham, med den rå styrken som fins der.

- Men er han i god nok kampform til seriestart?

- Det ser bra ut på treningene. Han har vært gjennom noe lignende tidligere, så han har litt erfaring i det. Vi får skynde oss langsomt, men det ser bra ut.

- Er han aktuell fra start mot Brann?

- Vi får gjøre en vurdering om det er smart at han starter på benken eller om det er smart å starte med ham.

- En av målsettingene i år er å utvikle hjemmebanespillet mot defensive motstandere. Hva skal til?

- Vi skal kunne bearbeide motstanderne, og få opp tempoet uten at vi går oss bort og mister ballen, sånn at vi blir slått på kontringer. Det må bli enda bedre bevegelser foran ballen, og enda bedre kombinasjoner for å slite ut motstanderne. Enda det er lite bakrom å true, er det viktig å true det lille bakrommet som fins der.

- I fjor føltes det som at dere ofte ga opp og bare spilte langpasninger på Prica?

- Ja, men dét vil vi ikke: Vi vil unngå å få en isolert toppspiss - hva skal han gjøre med ballen? Vi hadde likevel noen sånne tendenser i noen kamper. Jeg syns ikke det var noe stort problem, men tidvis var dét det.

- Vi vil ha et mønster å følge: Langpasningene kan komme til slutt i en kamp, men da må vi ha mer folk inni boksen når tiden klokker mot 90 minutter. Et godt eksempel på trykk på slutten var i Spania mot russerne, der vi fikk opp Jim. Men da oppsto sjansen ikke via en langball, derimot via fint kombinasjonsspill. Mot Göteborg var det også fem-ti minutter med trykk-trykk-trykk. Da hadde vi tilstrekkelig med folk som skaper innlegg og ettertrykk. Vi fikk cornere og traff stolpene et par-tre ganger bare helt på slutten.

- Hvor bra fungerer overgangsspillet?

- OK. Det kan bli bedre. Vi må skape overtall, og mer bevisst kle av motstanderne. Når vi faktisk kommer i overtall, må vi ta vare på overtallet sånn at det slutter med for eksempel en to-mot-én-situasjon, der vi kan frispille i sluttfasen.

- Hvor bra er kommunikasjonen, særlig defensivt? Det er ofte helt stille på banen.

- Det er også noe vi har mistet litt. Vi vil høres mer og være tydelige i kommunikasjonen. Det kan ha litt med karakterdrag og typer å gjøre, men det er viktige detaljer.

- Er det manko på naturlige ledertyper?

- Ja, det kan det være. Så får hver og én jobbe med seg sjøl. Har du vært med en stund og spiller sentralt på banen - keeper, midtstopper eller sentralt på midtbanen, så må du ha et stemmevolum som inngår i ditt repertoar. Det er sånt som kan utvikles.

- Prica er fortsatt visekaptein, sjøl om Iversen er tilbake?

- Riktig.

- Hvorfor?

- Han var det i fjor, men vi utnyttet det bare i ett tilfelle: Vi håpet at han kanskje skulle løfte seg litt i Molde-kampen, og det slo godt ut. Han har vært her en stund, og står for rutine. Han har et godt navn i gruppen.

- Hvor gode er de defensive relasjonene?

- Vi dekker hverandre bedre. Kanskje fordi at kommunikasjonen har blitt litt bedre, men det er fortsatt utviklingspotensial. Vi er tightere i den bakre fireren, og sammen med keeperen skal det være en bra grunnenhet. Har vi blokkeringen foran med to sentralt på midtbanen, så skal de også ligge riktig. Vi skal være kompakte også i midtbaneleddet: Blir det en overflytting til den ene siden, skal den tilbaketrukne - Steffen eller John - gjøre midtbanen kompakt.

- Hva skal til for du blir fornøyd med 2012-sesongen?

- Vi har satt noen krav til oss sjøl: At vi skal bli bedre. Hvert individ har noen utviklingsmål. Blir vi bedre, så håper vi at det skal synes på sluttabellen også. Vi setter litt trykk på oss sjøl om at utvikling og prestasjoner skal bli bedre, og så langt har vi lagt et grunnlag for det.

- Vi skal trene bedre, utvikle oss og bli bedre. Blir vi bedre enn bronsen fra i fjor, blir det medalje igjen. Helt fornøyde er vi ikke før vi er aller lengst oppe, slår Jan Jönsson fast.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Mer å hente på felles spilleforståelse» i forumet! Diskutér «- Mer å hente på felles spilleforståelse» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb