English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Viktigheten av en velfungerende sportslig leder
Skrevet av Åsmund Sjøberg, 18. april 2011, 21:22

Rosenborgs vaklende start på 2011 har fått flere til å rette kritikken mot Erik Hoftun – og det er vrient å være uenig.


Foto: Thomas Karlsen
RBK har flere flotte år bak seg hvor man knapt har tapt. Likevel har man sett flere varselstegn for den nærmeste fremtiden. For gjennom hele 2009 og 2010 har man hatt nøkkelspillere med identisk utgåelsesdato på sine kontrakter. Dette i takt med at spillere selv har signalisert at man ikke ønsket å forlenge burde fått varselsklokkene til å kime lenge før man skrev 2011 i almanakken på Brakka. Samtidig har en presset økonomi tvunget frem spillersalg for å få de røde tallene til å bli så små som mulig. Dermed har Sapara, Stadsgaard, Demidov, Iversen og Annan forsvunnet ut på svært kort tid.

At alle disse skulle forsvinne i løpet av 2010 kan unektelig ha kommet som en overraskelse på den sportslige ledelsen etter hvert som året skred frem. Men hva slags prosesser ble satt i gang for å finne erstattere? Det er først og fremst her Erik Hoftun som øverste sportslig ansvarlig må tåle ramsalt kritikk. Og det er nok også her deler av forklaringen på Rosenborgs dårlige seriestart ligger.

For hvordan var spillerkartleggingen av potensielle nye spillere gjennom 2010? Tilsynelatende kan ikke den ha vært all verden. Det er mye som tyder på at den må ha vært skandaløst dårlig – ikke minst i fraværet til Stig Torbjørnsen.

I 2011 foretok ikke Rosenborg seg mye fornuftig på spillemarkedet før seriestarten var rett rundt hjørnet. Unntaket var vel Jon Inge Høiland som ble klar i rimelig tid. I tillegg til Daniel Fredheim Holm - til tross for skadesituasjonen.

Utover dette ble nok en midtstopperforsterkning innhentet bare dager før seriestart. Prislappen på Larsen ble dessuten høy fordi Silkeborg ikke kunne skaffe erstatter i det stengte danske overgangsvinduet. Og med en fra før solid vingling på den andre midtstopperplassen (inkludert nykomlingen Høiland som vel slett ikke ble innhentet som et førstevalg?) er det ikke rart man ser mye snodig forsvarsspill hos Rosenborg.

Den mye omtalte erstatteren til Annan på midtbanen har man ennå ikke funnet. Det nærmeste man kom var vel et-siste-liten-bud på den mest offensive midtbanespilleren i landet – Celso Borges. Ironisk i seg selv…

At man derfor ser et fra før allerede svekket Rosenborg slite i seriestarten er opplagt. For hva slags mannskap har treneren hatt tilgjengelig under hele vinteren? Daniel Fredheim Holm, Jim Larsen og Boti Goa har i hvert fall ikke fått være med på mer enn et fåtall treninger. Og midtbanekonstellasjonen har man grublet mye på, kan man tenke seg. "Vi får en ny defensiv midtbanespiller snart – gjør vi ikke?" har nok vært et spørsmål som har ligget latent hos trenerapparatet gjennom hele oppkjøringen. Dette har vist seg i prøving av ulike konstellasjoner, og arenaen for å skape samhandling, spillemønster og trygghet i mannskapet i forkant av sesongen har vært fraværende.

Dermed har man et Rosenborg-mannskap som står ribbet tilbake. Man må bruke de første 10-15 kampene av årets serie til å spille inn et lag, og lure på hva slags forsterkninger som kommer i sommer. Dette arbeidet skulle vært gjort i treningskampene og på treningsfeltet i vinter. Den sportslige ledelsen med Erik Hoftun i spissen har ikke klart å levere varene. Det blir spennende å se hvor mange flere tap det tar før Adresseavisen også ser dette, og sier opp vervet som Hoftuns største beskytter...

For i år må man bare forvente en Rosenborg-sesong langt under pari. Og det i en sesong hvor Tippeligaen sannsynligvis er svakere enn på særs mange år sammenlignet med andre ligaer. Det sier jo ganske så mye i seg selv...

For en gangs skyld er det ikke treneren sin feil at man ikke vinner fotballkamper - befriende nok å slå fast det en gang også.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Viktigheten av en velfungerende sportslig leder» i forumet! Diskutér «Kommentar: Viktigheten av en velfungerende sportslig leder» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb