Utskrift fra rbkweb.no

Ranet på Bislett
Skrevet av Thomas Myren, 2. oktober 2010, 18:24

Rosenborg skulle i 1981 bli belønnet med sitt første seriemesterskap på ti år. Gullplanene gikk i knus mot Vålerengen.

Nils Arne Eggen hadde tatt over som trener igjen da RBK var nede i 2. dvisjon i 1978, og bygginga av et nytt lag begynte. I 1981 blomstret det nye mannskapet, som var anført av nyankomne Sverre Brandhaug fra Strindheim og Odd Iversen.

Endelig skulle Øystein Wormdal få sitt første seriegull; orkdalingen hadde ikke nok kamper til medalje verken i serie eller cup i debutsesongen sin i 1971. Han hadde vært svært nær å bli norgesmester, men trener Eggen valgte å bytte innpå hjelpetrener og reservekeeper Tor Røste Fossen i sluttminuttene av finalen mot Fredrikstad.

Men nå skulle karrieren til trofaste Wormdal bli kronet!

- Den våren spilte vi fantastisk fotball. Det var full fart forover. Jeg hadde Jan Hansen foran meg på høyre midtbane, og jeg tror han ble lut lei av denne sidebacken som kom halsende bakfra og kauket etter ballen i hvert bidige angrep, flirer Wormdal.

Parallellene til dagens svenske backpar var slående:

- Rett som det var kunne begge vi sidebackene befinne oss i motstanderens 16-meter samtidig, vi spilte nok temmelig naivt, konkluderer han sjøl.

Trøndere sultefôret på suksess strømmet til Lerkendal i et antall man ikke hadde sett på årevis. Mot gullutfordrer Vålerengen kom det hele 21 377 tilskuere i juni - det største hjemmepublikummet i serien siden 1968!

Etter 17. serierunde ledet RBK 1. divisjon med tre poeng.

- Jeg begynte å tro at det endelig skulle gå, at jeg endelig skulle få et seriemesterskap, sier Wormdal.

Men 0-3 borte mot Hamarkameratene og 0-2 hjemme mot Haugar ga ikke direkte forsterket sjøltillit foran seriefinalen mot Vålerengen nesten på dagen for 29 år siden. RBK ble bortdømt på Bislett av Ivar Fredriksen, som skulle få æren av å dømme et storoppgjør i sin siste kamp:

Steinar Nilssen scoret for Rosenborg, men fikk også annullert et mål for tvilsom offside. Deretter ble RBK snytt for både straffespark og mål i samme situasjon: Øivind Husby ble meid ned foran mål, men Odd Iversen scoret etter ei dårlig klarering. Målet ble annullert fordi Husby lå utslått i offside!

Kampen så ut til å ende 1-1 da Henning Bjarnøy scoret seiersmålet for VIF i det 90. minutt.

- Det var et ran, sukker Wormdal.

Lufta gikk helt ut av RBK, som hadde ledet serien i 15 runder. De tapte også den påfølgende hjemmekampen mot Viking, som dermed krøp forbi på tabellen. I stedet for trøndersk gull ble det bare bronse.

- Vi hadde spillere som fungerte utmerket i medgang, men i motgang var det ingen som kunne ta skikkelig ansvar, konkluderer Øystein Wormdal.

Høsten 1984 hadde han bestemt seg for å ta enda en sesong, men Bjørn Hansen var motvillig til å forlenge kontrakten. Lagkameratene laget faktisk et eget opprop der de sa seg enig med treneren.

En sjokkert Wormdal fikk derimot enorm støtte i leserinnlegg i både Adresseavisen og Arbeideravisa, og til slutt ga trener og klubben etter. Men da hadde Wormdal mistet motivasjonen, og valgte å legge opp.

Dermed fikk han aldri være med på 85-seriefinalen mot Lillestrøm, som endte i tidenes gullfest i Trondheim.

- Jeg satt hjemme og hørte kampen på radio, og jeg må innrømme at følelsene var litt ... blandet. På den ene siden ville jeg jo selvfølgelig at Rosenborg skulle bli seriemester, samtidig var det surt å ha vært så nær et seriegull uten faktisk å få være med på det, skildrer Øystein Wormdal.

Kampfakta

Vålerengen2-1ROSENBORG

Søndag 4. oktober 1981
1. divisjon, Bislett stadion, Oslo
13 939 tilskuere

Rosenborg [4-3-3]
Anders Eggen - Øystein Wormdal, Jørn Ødegaard, Knut Torbjørn Eggen, Geir Jenshus - Jan Hansen, Sverre Brandhaug, Steinar Nilssen - Magne Florholmen, Odd Iversen (Jørgen Sørlie), Øivind Husby (Svend Didrichsen)

Gult kort RBK: Øystein Wormdal, Magne Florholmen og Øivind Husby

Kilder:
«I Rosenborgs hus», Geir Svardal, 1997
«Svart på hvitt», 1/2009