English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Den siste tvekampen
Skrevet av Thomas Myren, 10. september 2010, 22:00

Nils Arne Eggen og Åge Hareide var de to store kamphanene på 90-tallet. Søndag møtes de for siste gang.

- Åge er sikkert spent foran dagens kamp, men kanskje ikke like ille som da jeg tok ham ut på U-landslaget for første gang i 1973. Da var han så nervøs at han glemte å ta på seg badebuksen da spillerne tok seg en dukkert før kampen, gliste Eggen før den første av de to NM-semifinalene i 1994.

Hareide fyrte opp stemninga foran returkampen ei uke senere, da han lot seg irritere over en «dresskledd, arrogant hjemvendt Tyskland-proff», som nylig hadde tatt over som direktør i RBK:

«- Tørk vekk bedehussmilet, Rune!» lyste forsida i Dagbladet. I en annen avis ble Roar Strand karakterisert som en «baby» mens Hoftun ble latterliggjort som en spiller med «for mange tabber».

De to cupkampene ble på mange måter klimakset i rivaliseringa mellom Eggen og Hareide, men dessverre endte det som kjent i et antiklimaks for Rosenborg.

- Det pleier å gå hett for seg når jeg og Nils møtes. Skumle blikk og høylytt ordbruk hører med. Men det er bare artig. Det skal være litt temperatur, og vi må bruke alle midler for å vinne. Etter kampene er vi gode venner igjen, hevdet Hareide.

Han ga seg brått og plutselig i Molde etter 97-sesongen, og oppgjøret på søndag blir hans første kamp mot Rosenborg siden den gang. Det blir altså også hans siste tvekamp med Nils Arne Eggen.

I en overgangsperiode høsten 2002 var de to profilene kolleger i RBK:

- Det var mest et ønske fra klubben. Jeg observerte det Nils gjorde på treninger og under kamp. Jeg gjorde meg også bedre kjent med Nils og hans oppfatninger. Han var veldig opptatt av at jeg problemfritt skulle klare å ta over laget. Det var hyggelig å oppleve. Andre trenere ville gjerne ha vært mer bryske og mindre omgjengelige overfor erstatterne sine, tror Hareide.

Men allerede før han tok over, skapte han kontroverser med å nekte ny kontrakt til Bent Skammelsrud.

- Det gjelder å beholde stilen, og fortsette i samme bane. Samtidig må vi være flinke til å skifte ut spillere når det trengs, argumenterte sunnmøringen.

Generasjonsskiftet kom likevel aldri ordentlig i gang - egentlig ikke før Per-Mathias Høgmo tok over, og i stedet fløt Rosenborg anno 2003 mye videre på gammel rutine.

- Alle de eldre spillerne har fortsatt noen år igjen av sine kontrakter, og de skal i alle fall få lov til å fortsette så lenge. Men når vi kommer så langt, får vi sette oss ned og se på situasjonen. Det er umulig å spå framtida. Om noen år kan disse spillerne være plaget med skader, samtidig som at de ikke viser den nødvendige utviklingen. Men før vi bestemmer oss for å si stopp, er det i alle fall viktig å ha gode nok erstattere på plass, kommenterte Åge Hareide.

Samtidig som RBK seilte inn mot dobbeltmesterskap, begynte ryktene om Hareide-kandidatur som erstatter for Nils Johan Semb som landslagssjef å surre.

- Nei, det er helt uaktuelt, hevdet Hareide overfor rbkweb.no et par uker før seriefinalen mot Bodø/Glimt.

Det samme svaret fikk Rosenborg. Men bak ryggen på ledelsen hadde Hareide allerede begynt forhandlinger med fotballforbundet. Han benektet dette flere ganger overfor Rune Bratseth, som til slutt fikk nok og eksploderte i et legendarisk, direktesendt TV-intervju fra Beograd:- Han er like vinglete som han har vært hele tida. Jeg oppfatter situasjonen som folk flest, vil jeg tro: Det er uholdbart i lengden å holde på sånn. Vi har konfrontert ham med denne saken, og faktisk fått klare svar tre ganger på rad i møter. Så prøver vi å ta det som god fisk, og stoler på at det folk sier, er sant. Men det vingles framdeles. Det sier seg sjøl at dette i lengden ikke går, og han blir for oss uspiselig etter hvert.

- Jeg er mer frustrert enn provosert egentlig, men denne saken blir en parodi etter hvert, la sportsdirektøren til.

Rosenborg-spillerne visste før kampen ingenting om at Hareide var ferdig, og sikret avansement i UEFA-cupen med en solid 1-0-seier over Røde Stjerne.

Den formelle ansettelsen i NFF skjedde først i desember. På grunn av «utroskapet» måtte NFF betale hele fire millioner kroner i kompensasjon til Rosenborg.

- Vi er ikke fornøyd med å miste en så god trener som Åge, men sånn som situasjonen har utviklet seg er vi fornøyd med å ha kommet til en løsning, konstaterte Nils Skutle.

Kilder:
Verdens Gang, 10.09.94
RBKweb, 03.09.03
TV2, 01.12.03


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Den siste tvekampen» i forumet! Diskutér «Den siste tvekampen» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb