Utskrift fra rbkweb.no

Spillet om Hamrén
Skrevet av Thomas Myren, 10. oktober 2009, 14:35

Rosenborg manglet både hovedtrener og sportslig leder da 2007 gikk mot slutten. I kulissene tok Stig Torbjørnsen og Rune Bratseth ansvar.- Vi jaktet Trond Sollied, men så begynte (Knut Torbjørn) Eggen å skjønne at Sollied antageligvis ikke kom fordi det var mye "nja". Han var på noen besøk, men det drøyde og drøyde. Han begynte å skjønne at dette ikke gikk, innleder Torbjørnsen, som fortsatt jobber på oppdrag fra Rosenborg som talentspeider sjøl om han ikke lenger er ansatt i klubben.

- Så spurte Eggen meg på kontoret, jeg husker det godt: "Du Stig, hvis ikke Trond Sollied kommer, har du noen forslag, du eller?"

- "Ja," sa jeg. "Jeg har ett forslag: Erik Hamrén." Han ble litt usikker. Han hadde hørt om ham, men "er han bra?" "Ja, han har gjort en jævlig bra jobb i Aalborg og han var i Örgryte, der han var kjempepopulær."

I mellomtida var Eggen i ferd med å bli utbrent av arbeidsbelastninga og presset i sin nye jobb. Dette skapte komplikasjoner for RBK.

- Vi skulle spille mot Schalke da Knut Torbjørn var på sitt sykeste og Trond Sollied sa nei. Da fikk jeg oppdraget fra styreformannen (Terje Svendsen) om å finne ny trener til oss. Det oppdraget fikk jeg ene og alene. Jeg tok jobben, og hadde tre kandidater, forteller Bratseth.

"Elgen" hadde den høsten fungert som mentor for sin etterfølger, og hadde trukket seg tilbake fra media. Utad ble det derfor uttalt at Nils Skutle skulle lede arbeidet med treneransettelsen.

- Det er nesten sånn at jeg ikke vil snakke om det fordi det var ingen andre involvert enn meg, kommenterer Bratseth.

Fortsatt vil han ikke avsløre hvem alternativene til Hamrén var, men Stuart Baxter og Morten Olsen var i følge avisryktene høyaktuelle navn.- Jeg husker at det gikk tre dager, så ringte Bratseth til meg og sa: "Stig, få tak i et nummer til Hamrén, da!" Så fikset jeg det, og så hadde de møte med Hamrén uka etterpå. Så var det vel enda to eller tre møter til før han dukket opp på RBKTV, smiler Torbjørnsen.

I mellomtida hadde nyansatte Erik Hoftun blitt forfremmet som midlertidig sportslig leder.

- Jeg hadde ingen møter med Hamrén. Erik tok over jobben, og gjennomførte sammen med (organisasjonsleder) Trond Alstad jobbintervjuene med de aktuelle kandidatene, forteller Rune Bratseth.

Ville ha voksen trener
- Et hovedkriterium var at treneren måtte være voksen; ha autoritet, erfaring, karisma og utstråling. Vi fikk tidlig bekreftet at Hamrén kunne være riktig mann.

- Han hadde en bra CV, og vi gjorde undersøkelser. Stig var en viktig person i ansettelsen. Han gjorde research i forhold til de klubbene som hadde hatt ham tidligere. Og ikke minst fikk jeg snakket med Fredrik Winsnes da jeg var i Gelsenkirchen, fortsetter Bratseth.

Winsnes hadde et halvår tidligere forlatt Aalborg, og underbygget inntrykket RBK hadde av svensken.

- Klubben var villig til å se litt bort fra stilen til Nils Arne Eggen med 4-3-3. Da Sollied ikke kom, tror jeg ikke de så så mange alternativer faktisk, sier Torbjørnsen.

- Hadde du snakket mye med Hamrén og kjente ham?

- Nei, men jeg følger, som du forstår, såpass bra med at jeg hadde et ganske godt inntrykk gjennom det jeg hadde lest om ham - jeg følger med på både danske og svenske nettsteder og aviser. Jeg hadde også sett hva lagene hans hadde gjort, så jeg tenkte at det kunne være en god mann.

- Hvilket inntrykk hadde du av ham?

- Gjennom pressen virket han som en veldig seriøs og ordentlig mann. Han gjorde en veldig bra jobb med Örgryte - de hadde brassene og var ordentlig gode da han hadde dem. I Aalborg var det litt opp og ned, men jeg var og så dem i kamp: Du ser på kroppsspråket til en trener på sidelinja hvilken "attityd" han har. Du legger også merke til hvilke beskjeder han gir og hvordan han går kledd. Jeg hadde dannet meg et veldig godt bilde av ham uten at jeg visste hva han sto for som fotballtrener. Men ut i fra den informasjonen jeg hadde samlet, mente jeg at det var et navn verdt å tenke på og eventuelt kontakte.

Vålerenga i villrede
- Det jeg ikke visste da jeg spilte opp den ballen med Erik Hamrén, var at Vålerenga var centimeter fra å signere ham. De hadde faktisk vært i tre møter med Hamrén, og ville ha ham. Hamrén visste for så vidt at han ville bort fra Aalborg, så Vålerenga var veldig interessant for ham.

- Men opp i det hele roter Vålerenga litt med at Martin Andresen kommer på banen, og det blir det interne uenigheter om trenerprosessen. Rett etterpå kommer Rosenborg, og da tror jeg at Erik Hamrén syns at Rosenborg er en større og bedre klubb enn Vålerenga. Men jeg vet ikke helt datoene for når alt skjedde, så du må gjerne arrestere meg. Hendelsesforløpet var likevel sånn, forteller Torbjørnsen.

- Deres jobb i forhold til Hamrén var avsluttet på det tidspunktet, hevder Bratseth.

Ettersom Andresen ble presentert som eneveldig hersker i VIF allerede tidlig i november stemmer Bratseth-versjonen, men like fullt:


Foto: Nils Heldal
- Vi må prise oss lykkelig for at Vålerenga ikke klarte å ta en beslutning, og at ting dukket opp som de gjorde. Jeg tror vi skal være veldig glade for at jeg fikk spilt inn hans navn, mener Torbjørnsen, som ikke greier å dy seg:

- Jeg leste en gang, at han derre håndballtreneren (Arne Högdahl) hadde møtt Hamrén på en jazzklubb, og at det var årsaken til at han valgte Rosenborg. Det er i alle fall bare vås. At de møttes på jazzklubben er nok tilfelle, men jeg vet at det hadde ingenting å si for treneransettelsen.

Vanskelig ventetid
Det ble tidlig klart at Erik Hamrén ønsket å fullføre sesongen med Aalborg, som overraskende for mange ledet den danske superligaen halvveis.

- Hamrén gjorde et såpass bra inntrykk på intervjuene at man var villig til å vente og la Trond Henriksen kjøre ut vårsesongen. Man følte at man hadde funnet den karen man ville ha, og var villig til å vente et halvt år kontra det å gjøre retrett og finne en annen kar man egentlig ikke hadde navnet på, konstaterer Torbjørnsen.

Rune Bratseth bekrefter:

- Klubben var fort villig til å vente, og aksepterte det ganske greit sjøl om det ikke var en optimal løsning. Men vi mente han passet oss ganske godt, og var villige til å vente på noe godt.

Ledet av Henriksen og Hoftun tok Rosenborg i en periode bare ett fattig poeng på fem kamper, og var i realiteten allerede hektet av på 9. plass med ti poeng opp til Stabæk, da Hamrén overtok 1. juni.

- Venteløsninger er sjelden vellykket, og det var det heller ikke denne gang. I ettertid må jeg si at det fungerte ikke all verden. Det er flere årsaker til det, men det blir for dramatisk å legge ansvaret på de som gjorde jobben. De gjorde bare jobben de ble satt til, mener Bratseth.

Bygger grunnmur
Resultatene og prestasjonene forble ustabile resten av sesongen, men tre kamper før slutt var Fredrikstad fire poeng unna og Tromsø bare poenget foran.

- Med litt heldigere avslutning kunne vi havnet høyere i fjor. Med litt mer hell og tur hadde vi kanskje fått sølv eller bronse. Det var i alle fall det han jobbet for, og vi var ganske nærme - så raskt. Vi kvalet også til UEFA-cupen. Sjøl om det ikke gikk så bra der, så spilte vi faktisk ganske bra kamper. St. Etienne-kampen var jævlig bra, at vi tapte 3-0 var helt feil bilde av kampen, slår Stig Torbjørnsen fast.

Uansett hadde Erik Hamrén allerede overbevist skeptikerne. I år har RBK tatt nye steg.

- Tabellen og strukturen viser egentlig alt hva han har bidratt med. Man har nå kavet i to år på 5. plass, og byttet mange trenere. Det har vært mye turbulens og snakk, det ene med det andre. Nå har det faktisk vært veldig rolig siden Erik kom, og han har fått tid til å bygge opp en grunnmur som han er i ferd med å etablere, men som vi allerede er i ferd med å se resultater av.

- Både klubben og laget ser mye tryggere ut utad med hvordan vi gjennomfører kampene og hvordan vi ser ut. Det er ikke minst stabilt, skryter talentspeideren.


Foto: Thomas Karlsen

Spillerne er alltid noen av de største skeptikerne. Også de virker overbevist.

- Han har bidratt med mye av det vi ville ha gjennom autoriteten og gode lederegenskaper. Han har han fått på plass ei god spillergruppe, og apparatet rundt ham fungerer. De har respekt, og det må utøverne ha, slår Rune Bratseth fast.

- Det er likevel ikke til å underslå at vi har brukt store ressurser på at vi skal ha en god stall. Trenerne før ham hadde ikke samme utvalg av spillere. Sånn som Adressa skrev, er det kanskje den beste stallen vi har hatt så langt. Jeg skal ikke nedvurdere jobben Erik Hamrén har gjort, fordi det er det ingen grunn til, men det må tas med i bildet at vi har brukt mye penger på spillere. Budsjetteringa til klubben i år har aldri tidligere skjedd, det er første gang i historien at vi presenterer et slikt budsjett, kommenterer den tidligere sportsdirektøren.

Forlenget kontrakt?
Mens spillere kjøpt om sommerne pleier å få kontrakter på 3,5 år, skrev Hamrén bare under for 2,5 år. Det betyr at han og Rosenborg allerede for alvor må vurdere framtida.

- Erik forlenget ganske tidlig med Aalborg og det samme mener jeg han gjorde i Örgryte. Jeg tror han trives med å være i Trondheim, og så tror jeg at Rosenborg er et såpass bra lag at han ser at han kan oppnå noe både nasjonalt og internasjonalt. Han har aldri vært i en større klubb med større ressurser enn det han er nå. Jeg tror heller ikke det er noen større klubber med større utfordringer som står og river i ham akkurat nå, uttaler Stig Torbjørnsen.

- Tror du han forlenger kontrakten, Bratseth?

- Jeg er ikke så tett på Erik Hamrén at jeg kan svare på det, men jeg håper virkelig det. Jeg syns han er en flott kar som har gjort en god jobb så langt. Kontinuitet vet vi hva betyr i Rosenborg; trenere må få litt tid på å sette sitt stempel. Han har begynt å få gjort det, men det er alltid forbedringspotensial. Den tida må vi gi ham.

nyheter
forum