English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Eggen mot Hareide
Skrevet av Thomas Myren, 14. mai 2009, 17:41

Rosenborg mot Molde, men ikke minst Nils Arne Eggen mot Åge Hareide. På begynnelsen av 90-tallet var det store slag både på og utenfor banen.

Den plagsomme lillebroren (23.05.08)

- Herre va itj fotbaill. Herre va rævva-fotbaill!

Eggen satte et evig stempel på rivalen Hareide, da et svært defensivt Molde sikret seg cupfinale i 94 med 2-2 på Lerkendal etter å ha vunnet 2-1 i første kamp. Romsdalingene vant deretter finalen mot Lyn og sikret seg sin aller første pokal i norsk fotball.

Ellers har Molde og Åge Hareide heldigvis for det meste vært nummer to. Det første tapte slaget mot Nils Arne Eggen sto i 1987, da Hareide som spillende trener ledet laget i seriefinalen mot Moss. Det endte i sviende nederlag for Hareide i det som var hans siste kamp som aktiv.

Året etter var Eggen tilbake i Rosenborg. Og i kvartfinale på Molde stadion, foran over 10 000 tilskuere, gikk det mot hjemmeseier på stillingen 1-0.

- Jeg var på vei bort for å gratulere Åge da Trond Henriksen utlignet i siste minutt, minnes Nils Arne Eggen.

På tampen av ekstraomgangene scoret Kjetil Rekdal sjølmål på et trøndersk frispark. RBK fortsatte ferden mot dobbeltmesterskap med å knuse Start 5-1 i semifinalen. Finalen mot Brann endte i omkamp.

Den jevne 1990-sesongen var første gang både Molde og RBK kjempet om seriegull. Foran den TV-sendte tippekampen, som den gang var en fersk oppfinnelse i norsk fotball, 8. september ledet Tromsø fire poeng foran Rosenborg, som igjen var poenget foran Molde.

Kampen ble et høydepunkt i rivaliseringa:RBK rykket fra Molde, og tok igjen Tromsø. Seriegullet ble sikret hjemme mot Brann, i en kamp der bergenserne faktisk kunne ha tatt gull om de samtidig hadde fått hjelp i form av nordnorsk tap.

Ettersom Brann tapte kunne Hareide og Molde juble for bronse. Siste ord var uansett ikke sagt, og ordkrigen begynte for alvor å ta seg opp foran kampene.

- Det pleier å gå hett for seg når jeg og Nils møtes. Skumle blikk og høylytt ordbruk hører med. Men det er bare artig. Det skal være litt temperatur, og vi må bruke alle midler for å vinne. Etter kampene er vi gode venner igjen, har Hareide fortalt.

Ola By Rise var blant dem som fikk passet sitt påskrevet. Hareide prøvde flere ganger å psyke ut Rosenborg-keeperen i forkant av lokaloppgjørene gjennom lite flatterende uttalelser i avisene.

- Har Åge gått grunnkurs i psykologi nå igjen? Hver gang vi skal møte Molde skal Ola psykes. Det er for sent, Ola er for gammel til å la seg lure av slikt, sa Eggen før nettopp den første av de to semifinalene i 94.

Året etter var Molde tilbake i eliteserien. Anført av Ole Gunnar Solskjær, Arild Stavrum og Ole Bjørn Sundgot fikk det nyopprykkede laget en svært god start, og ledet serien hele våren. Foran toppkampen på Molde stadion hadde RBK likevel gått forbi og fått luke på fire poeng:Egentlig skulle returmøtet ha blitt spilt bare to uker senere, men kampen ble utsatt til oktober fordi Steffen Iversen var opptatt med G18-landskamper. I mellomtida ble Molde hektet av, og det ble aldri noen ordentlig seriefinale på Lerkendal. Rosenborg var likevel storfornøyd med å sikre seg sitt fjerde strake seriemesterskap i nettopp denne kampen. Seiersmarginen ble til slutt rekordstore 15 poeng.Det var oppsiktsvekkende at nettopp Åge Hareide ble den som erstattet Eggen i 2003.

- Dette var mest av alt et spill for galleriet. Det handlet mest om å skape motivasjon og få spillerne til å ta ut alt som var av krefter. I Molde har det alltid vært litt sånn, de er en lillebror i forhold til Rosenborg. Utenfor banen har det alltid vært et godt forhold mellom klubbene, hevdet Åge Hareide, da han tok over Rosenborg.

Samme høst gikk han bak ryggen på ledelsen, forhandlet med Fotballforbundet og ble landslagssjef. NFF måtte betale RBK fire millioner i kompensasjon.

Kilder:
Verdens Gang, 10.09.94
moldefk.no


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Eggen mot Hareide» i forumet! Diskutér «Eggen mot Hareide» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb