Utskrift fra rbkweb.no

Skal skaffe forsprang
Skrevet av Thomas Myren, 25. februar 2009, 19:54

Rosenborg planlegger sesongen nærmest som om ingenting har hendt i omgivelsene, og tærer på egenkapitalen for å gjeninnta tronen i norsk fotball.Europaliga eller spillersalg (19.02.09)

Rosenborg Ballklub 2009
Driftsinntekter:
190,2 (220,2)
Driftsresultat:
-33,3 (-13,6)
Resultat før skatt:
-29,8 (-12,7)

(mill. kr, 2008 i parantens.)

Les mer:
- Budsjett 2009
- Vi ser i klubber både i Norge og i utlandet at det er ganske tøffe tak i denne bransjen. Vi tror vi er ganske godt rustet til det, og at vi kan komme ganske godt ut av det. Derfor satser vi i år, forteller Nils Skutle til rbkweb.no.

Etter to strake femteplasser skal RBK ta igjen og gå forbi konkurrentene, som sliter etter at sine "rike onkler" har stengt igjen pengekranene.

- Vi satser friskt, og tror det er riktig å benytte oss av muligheten som ligger der. Om du ser på det store bildet i norsk fotball, kunne vi for seks-sju år siden kjøpe de spillerne vi ville. I tre-fire år har det vært slutt på dette, og det skyldes i stor grad investorpenger. Klubbene har sagt at de ikke vil selge til oss. Jeg tror vi vil se at den situasjonen kan komme til å endre seg. Derfor er vi såpass offensive, begrunner Skutle.

Underskudd på 30 millioner
Det koster å være kar, nærmere bestemt 240 millioner kroner. Fordi inntektene er 30 millioner mindre går det mot et dundrende underskudd.

- Hadde vi kjørt med samme fart som i fjor, i henhold til ambisjonene våre, hadde vi hatt et mye større minus. Vi har et kostnadsbesparelsesprogram for å kutte 20 millioner fra A til Å i det vi driver med. Det innebærer åtte prosent av omsetninga, konstaterer Skutle.

- Hvor blir det størst innsparinger?

- Jeg har ikke lyst til å gå inn på enkeltområder, men delvis er noe gjennomført og delvis holder vi fortsatt på. Det ligger ikke inn noen oppsigelser eller planer om nedbemanning, men vi har heller ingen planer om nyansettelser eller utvidelser av administrasjonen. Vi har tenkt å klare oss med de folkene vi har, svarer han og utdyper:

- Det er mange små ting, men samtidig symbolhandlinger som jeg tror er viktige vi får gjort. Vi har vært en bedrift med stor vekst. Vi har planlagt uten e-cup, men så har vi fått store inntekter og oppgaver å løse med den eksisterende organisasjonen. Det har nesten vært som å arrangere VM på ski hvert år med samme organisasjon, og det tror jeg har vært kostnadsdrivende for oss.

Proffere markedsavdeling
RBK har fått kritikk nettopp for å ansette for mange i administrasjonen. Ved nyttår var 16 kvinner og 28 menn sysselsatt med å skaffe inntekter til den sportslige satsinga.

- Det å levere varene til partnere og bedriftskunder, det å gi god service, jobbes det ganske mye med i markedsavdelinga. Vi har gjort noen endringer i organisasjonen som gjør det enklere å levere et godt produkt, forteller Nils Skutle.

- Hva har dere gjort?

- Det har vært litt utskiftninger med noen nye inn mens andre har slutta. Det har vært ei omstilling som har ført til en kompetanseendring i forhold til nye krav. Prosessen har vart et halvt års tid.

- Vi har også forsøkt å skille litt mer mellom langsiktig, strategisk planlegging og det driftsmessige. Vi har nå en person som jobber med langtidsplanlegging av blant annet e-handel mens resten selger det vi har nå, sier Skutle.

Tenker å selge spillere
Størrelsen på underskuddet i år kan bli mindre om RBK får en norsk friplass i den nye europaligaen som belønning for "fair play". Dessuten kan overgangsinntektene fra forventede spillersalg i sommer bli langt større enn budsjetterte 22 millioner. Likevel er det ingen tvil om at RBK ikke kan fortsette mange sesonger på rad med så store underskudd.

- Dette er et veldig viktig år for å se om vi kan gå i balanse neste år eller om vi må gjøre flere tiltak. Kostnadsnivået på sportslig avdeling er for høyt til at det kan bæres av inntektene, slår Skutle fast.

- Vi må se på hva vi kan gjøre. Kan vi få opp inntektene eller må vi ta ned kostnadene? På det sportslige området har vi fleksibilitet til å ta ned kostnadene.

- Lønningene er kontraktsfestede, og kontraktene løper ut. Hvis vi ikke har råd til å skrive ny kontrakt, får vi selge – det gjør også andre klubber. På de andre områdene er det vanskeligere å redusere kostnadene. Nivået på lønningene er lagt i forhold til at vi satser inn mot Europa og at vi skal være gode. Om det ikke slår til, må vi justere kursen. Det er ikke noe verre eller mer hokus-pokus enn det.

- Hvis vi må selge en spiller, må han erstattes, men da erstatter vi helt sikkert med en som er billigere. Vi har også ganske mange spillere som kommer opp fra juniorlaget. Om du ser på Tettey og Ciljan, som har gått hele veien, har vi hatt en lav kostnad på dem i snitt de siste fem årene. Men lønna går vel fortjent opp fordi de presterer. Hvis de drar og det kommer inn noen nedenfra, går kostnadene ned. Dette kan vi justere, mener Skutle.

Han er kort sagt optimistisk på vegne av Rosenborg.

- Noen sier vi står i et veiskille, men det er jeg ikke enig i. Vi må ikke velge mellom høyre eller venstre. Det er mer snakk om gass eller brems. Vi har handlefrihet til å justere.

- I stedet for å se på potensielle "worst cases", som vi selvfølgelig må ha i bakhodet, er vi mer offensive og ser etter muligheter i denne situasjonen, avslutter Nils Skutle.

nyheter
forum