English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Kommentar: Vær åpne, UEFA!
Skrevet av Thomas Myren, 1. august 2008, 11:29

UEFA har vist seg å være en atskillig mer åpen organisasjon enn storebror FIFA, men prosedyrene ved noen av trekningene lukter dessverre ikke helt godt.

Jeg tenker først og fremst på:

1. og 2. kvalikrunde samt 1. runde av UEFA-cupen.
Playoff i EM- og europeisk VM-kvalik.

For å starte med sistnevnte, så ble det ut av ingenting plutselig bestemt at Norge ble useedet både i 2003 og 2005, og dermed møtte Spania og Tsjekkia. Tidligere hadde alle disse trekningene vært helt åpne der alle kunne trekke alle. Disse gangene var det derimot med mange store nasjoner, og disse måtte tydeligvis beskyttes...

Rosenborg har tidligere bare spilt UEFA-cupkvalik i 1994/95 (den norske seriemesteren fikk ikke delta i kvalik til Champiopns League!), og jeg har derfor ikke engasjert meg særlig rundt prosedyrene til UEFA. Nå er jeg både frustert og irritert.

Det er mange hemmeligheter rundt oppsettene foran de tre første trekningene. I kvaliken blir det operert med tre regionale grupper (nord, sentral-østlig og sør) som skifter fra hver gang. Foran dagens trekning er klubber fra Latvia og Litauen alle blitt erstattet med franske og belgiske lag!

Målet er at intet useedet lag i en region skal ha poeng nok til å bli seedet i en annen, men det maktet ikke UEFA å få til denne gang heller: De to sveitsiske deltakerne Young Boys og Bellinzona hadde begge blitt seedet i region sør!

Desto mer irriterende er det at UEFA i tillegg deler hver region opp i to. Dermed er RBK foran trekninga klokka 13 allerede fratatt muligheten for å trekke enkle motstandere som Haka, FH Hafnarfjördur og St. Patrick's.

I stedet er altså Midtjylland, Nordsjælland, Djurgården, den svenske serielederen Kalmar og finske Honka de mulige motstanderne. Hvorfor UEFA valgte akkurat disse vet ingen. Det vil de ikke si noe om utover at de prøver å skille seedede og useedede lag fra samme nasjon. Altså ble Lillestrøm og Stabæk plassert i den andre gruppa, men hvorfor må RBK møte et av de fem påfølgende best rangerte lagene?

Hvorfor skal store deler av trekninga bli bestemt på forhånd? I vår moderne verden er det enkelt å fly rundt om i Europa, og egentlig kunne man ha trukket fritt som i Champions League!

Realiteten er uansett at den svenske serielederen Kalmar og den danske sølvvinneren Midtjylland framstår som de to verste trekningene. Djurgården sliter derimot i Allsvenskan, og maktet bare to uavgjorte mot Flora Tallinn i forrige runde (0-0 og 2-2). Nordsjælland er med på "fair play"-kvota til Danmark, og ble bare nummer 9 av 12 i superligaen. Honka kjemper om seriegull i Finland, men bør være minst like overkommelige som Tampere i fjor.

Om RBK går videre til første ordinære runde av UEFA-cupen venter et minst like innfløkt system. De 80 klubbene blir før trekninga delt inn i ti grupper med åtte lag, men UEFA vil ikke si hvordan. En slags matrise er muligens idealet, men det er stadige avvik.

Minner forresten om: Følelsen av å bli snytt


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Kommentar: Vær åpne, UEFA!» i forumet! Diskutér «Kommentar: Vær åpne, UEFA!» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb