Utskrift fra rbkweb.no

Den plagsomme lillebroren
Skrevet av Thomas Myren, 23. mai 2008, 18:51

Molde er tilbake i eliteserien, men hatet i lokaloppgjøret er nok ikke like intenst som på 90-tallet.


VARM VELKOMST: Kjernen tar i mot Molde i 1999.

Med unntak for gjestespillene til Strindheim i 1984 og 1995, er det Molde som har vært nærmeste geografiske motstander til Rosenborg siden Steinkjer forsvant fra toppfotballen på 70-tallet. Også fra et sportslig standpunkt har kampene vært de heteste blant norske lokaloppgjør.

- Etter min mening kommer Molde - Rosenborg øverst. Dette er nabokrig. Men jeg vil ikke kalle det hatkamp, har Åge Hareide tidligere uttalt.

Temperaturen mellom trønderne og romsdalingene var behagelig til å begynne med, og Torkild Brakstad kom til RBK via Tromsø i 1986. Trenerkarrieren på Lerkendal ble derimot heller kort. Allerede etter halvspilt sesong fikk moldenseren sparken.

Året etter ble Nils Arne Eggen en lite populær mann i Molde, da han og Moss snøt hjemmelaget for gullet med 2-0-seier i seriefinalen. Deretter begynte ting å balle på seg. På vei til dobbeltmesterskapet i 88 karret Rosenborg seg videre etter et Molde-sjølmål i ekstraomgangene i kvartfinalen i cupen.

Dessuten var Eggen og Mini Jakobsen ankommet Trondheim, og ordkrigen mot Molde kunne begynne:

- Hver gang de møter et storbylag, blir de helt sinnssyke, konstaterte den nye venstrevingen hos RBK.

Avføring i posten
- En kortvokst fyr som er stor i kjeften. Han gjør dette for å pirre moldenserne, mente Hareide, som likevel elsket stridighetene:

- Slik har det vært lenge, lenge. Helt fra vikingtida den gang ladejarlene kom ned til oss har det vært en rivalisering mellom trøndere og romsdalinger/møringer, sa Hareide.

Han deltok sjøl mer enn villig i ordkrigene. Nåværende trenerkollega Ola By Rise var blant de som fikk passet sitt påskrevet. Hareide prøvde flere ganger å psyke ut Rosenborg-keeperen i forkant av lokaloppgjørene gjennom lite flatterende uttalelser i avisene.

- Har Åge gått grunnkurs i psykologi nå igjen? Hver gang vi skal møte Molde skal Ola psykes. Det er for sent, Ola er for gammel til å la seg lure av slikt, sa Nils Arne Eggen før en av de siste kampene til keeperlegenden.

Hatet ble veldig håndfast etterjulsvinteren 1992: RBK kjøpte Øyvind Leonhardsen for rekordsummen 975 000 kroner, og Molde-supporterne svarte med å sende en stor konvolutt med "mainnskit" til Brakka!

Klimaks i 1994
RBK prøvde å kompensere ved å selge benkesliter Roar Strand motsatt vei, men han ble kjøpt tilbake allerede året etter. Sammen med Erik Hoftun hadde han i mellomtida ført Molde strake veien ned i 1. divisjon. Begge fikk førstehåndskunnskap i hvor stort mindreverdighetskomplekset var i Molde foran kampene mot Rosenborg.

- Petter Rudi og Sindre Rekdal var ekstreme. De sto og sparket i benkene og dunket hodene i murveggen mens de ropte "Kom, ska vi ut og dræp dem!", har Strand senere fortalt.

I 1994 kjempet Molde for opprykk, og storebror Kjetil Rekdal ble leid inn fra Lierse for å hjelpe til. Dessuten gjorde de det godt i cupen, og sikret seg semifinale mot Rosenborg. Dette var den første av tre sesonger det var doble oppgjør i siste hinder på veien mot Ullevaal.

Spyttet og tråkket på
Kent Bergersen ga RBK ledelsen på gamle Molde stadion, men tidligere rosenborger Tor Gunnar Johnsen var med på å snu kampen til 2-1-seier til hjemmelaget.

Etter kampen var Rosenborg-spillerne illsinte: Petter Rudi hadde spyttet i håret til Mini, mens Rekdal hadde tråkket på Hoftun, som lå på gresset etter å ha blitt stygt sparket ned av Trond Strande.

- Jeg er skuffet over gamle lagkamerater. Jeg trodde ikke at de kunne oppføre seg slik. Men jeg vet fra årene i Molde at et par av karene er troende til litt av hvert, sa Hoftun.

Fra midt på sittetribunen hadde faren til en av Molde-spillerne kommet med følgende ordre til sønnen:

- Drep han derre Mini!

Åge Hareide fyrte opp stemninga foran returkampen ei uke senere, da han lot seg irritere over en "dresskledd, arrogant hjemvendt Tyskland-proff", som nylig hadde tatt over som direktør i RBK:

"- Tørk vekk bedehussmilet, Rune!" lyste forsida i Dagbladet, mens i en annen avis ble Roar Strand karakterisert som en "baby" mens Hoftun ble latterliggjort som en spiller med "for mange tabber".

Rævva-fotbaill
Molde i 5-3-2-formasjon la seg i forsvar og greide 2-2 på Lerkendal der Kjetil Rekdal i realiteten ble en slags matchvinner med et langskudd som ga 1-2-ledelse.

- Fordi RBK-erne virker så blærete, spiller vi spesielt bra nettopp mot dem, sa Rekdal, som samtidig slang med leppa mot Mini.

For en gangs skyld tok nordlendingen seg nær av skitkastinga fra landslagskollegaen.

- Jeg ble såret og følte meg hånet av Kjetils uttalelser etter semifinalen på Lerkendal: "Vi flirte da Mini kom innpå." Når slikt kommer fra en av mine egne, blir jeg sår og irritert. Jeg svarte med noen uttalelser om Kjetil på lokal-TV. De angrer jeg på i dag. Jeg har ikke snakket med Kjetil siden. Vi må snakke sammen. Kanskje vil Drillo si at vi må skvære opp, sa Mini senere samme høst.

Det var likevel Nils Arne Eggen som skapte de største overskriftene, da han på TV gratulerte Hareide med følgende hilsen:

- Herre va itj fotbaill. Herre va rævva-fotbaill!

Den første gullstriden
Mens RBK furtet, kunne Molde noen uker senere feire sitt første norgesmesterskap etter å ha slått Lyn 3-2 i finalen.

Året etter gikk Molde igjen rett i trynet på Rosenborg, denne gang på tabellen: Anført av Ole Gunnar Solskjær, Arild Stavrum og Ole Bjørn Sundgot fikk det nyopprykkede laget en svært god start, og ledet serien hele våren. Først på seinhøsten rykket RBK i fra, og tok sitt fjerde strake seriemesterskap med rekordmarginen 15 poeng.

I 96 hang ikke Molde med, mens i 97 ble det fjerdeplass etter å ha kjempet om sølv bak suverene Rosenborg med bare ett tap hele sesongen.

Seriefinale i Molde
I 98 var det igjen duket for gullstrid mellom RBK og Molde. Fram til midten av september ledet MFK, men de ble passert etter et 1-3-tap borte mot Vålerenga.

I påfølgende kamp ventet Rosenborg. Mini satte stemninga med å "takke for følget", og temperaturen ble igjen høy. Molde-supportere ringte inn drapstrusler mot Jakobsen.

- Det er tydelig at mine uttalelser har vært vonde å fordøye, og satt sinnene i Molde i kok, men jeg lar meg slett ikke skremme av de halvfete, øldrikkende, såkalte supporterne som utbasunerer sine meninger. Hvorfor skal jeg det? svarte Mini.


SJØLINNSIKT: Heller ikke Tornekrattet liker Molde by (fra 2006).

Nye Molde stadion var smekkfullt (13 308) denne lørdagskvelden, og som vanen tro var flertallet av publikum tilreisende Rosenborg-supportere fra Trøndelag og Nordmøre. RBK ledet i forkant med to poeng, og avgjorde i praksis gullstriden med 2-0-seier etter mål fra Roar Strand og Totto Dahlum.

- Det var vanvittig artig å score, springe bort til RBK-supporterne i svingen og bare kauke. Men det var nok mer synging i garderoben da vi vant de første seriemesterskapene. Vi er jo blitt ganske vant til dette, sa Strand.

Roligere forhold
Sølvmedaljen ga Molde mulighet til å kvalifisere seg til Champions League neste høst fordi RBK hadde spilt Norge oppover UEFA-rankinga. MFK tok vare på muligheten, men Mini prøvde å få gjengen ned på jorda gjennom blant annet å gjøre narr av stortap mot Real Madrid.

Samme uke ble Knut Anders Fostervold utvist for filming, da han latet som om Petur Marteinsson slo ham ned. Mini, John Carew og Jan Derek Sørensen fulgte opp dagen etter med å gjenskape skuespillet da de feiret et av sju mål borte mot Skeid.

- Vi bare registrerer at han fortsetter å stikke oss. Men Mini har brukt seg opp i Molde-sammenheng. Han blir bare en fjert for oss, sa trener Erik Brakstad, som ledet Molde til sølv for andre år på rad.

Den forrige store duellen mellom RBK og Molde foregikk høsten 2002, da MFK på tampen passerte Lyn og hadde sjansen til å ta igjen RBK. Men Magne Hoset og kompani tapte 2-4 på Nadderud, og Nils Arne Eggen kunne avslutte karrieren med nok et seriegull.

En æra var over.

- Dette var mest av alt et spill for galleriet. Det handlet mest om å skape motivasjon og få spillerne til å ta ut alt som var av krefter. I Molde har det alltid vært litt sånn, de er en lillebror i forhold til Rosenborg. Utenfor banen har det alltid vært et godt forhold mellom klubbene, hevdet Åge Hareide, da han tok over Rosenborg.

Kilder:
Verdens Gang, 10.09.94, 13.11.94, 22.09.98 og 24.09.99
Aftenposten, 26.09.98 og 27.09.98
Adresseavisen, 24.04.01

nyheter
forum