English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Den egentlige rekorden?
Skrevet av Thomas Myren, 14. mai 2008, 21:05

Seriefinalen mot Lillestrøm i 1985 trakk enorme horder til Lerkendal. Spørsmålet er om det ikke var minst like mange innenfor stadiongjerdene mot Bryne 16. mai samme år.- Antallet tilskuere ble oppgitt til 25 000, men det må ha vært over 30 000 innenfor portene. I seriefinalen mot LSK utpå høsten var det 28 516 betalende, og det var avgjort flere mot Bryne, sa daværende daglig leder Lars Krokan i Rosenborg i ettertid.

Det offisielle publikumstallet mot Lillestrøm ble senere satt til 28 569, men det er antatt det var rundt 34 000 til stede. Spørsmålet er hvor mange det var på Lerkendal fem måneder tidligere.

Åpnet portene
Allerede tre timer før avspark var køene utenfor svært lange. Da portene åpnet halvannen time senere ble det raskt kaos. Nye telleapparater var i ferd med å bli installert denne våren, og både publikum og vaktene var uvante med det nye opplegget. Ting tok tid, og trengselen ble bare større og større.

Over høyttaleranlegget ble køståerne bedt om å vise hensyn, men flere måtte til legevakta etter å ha falt og blitt tråkket på. En halvtime før kampstart begynte enkelte å ta egne grep. Utålmodige tilskuere begynte å klatre over de to meter høye nettinggjerdene, og det ble etter hvert en stri strøm.

Mellom 700 og 1000 hadde klatret over gjerdene, da politiet ga ordre om å åpne stadionportene og slippe folkemassene inn gratis.

- Vi ga ordre om dette vel ti minutter før avspark, fordi trengselen var så stor og stemningen så amper at det kunne fått virkelig alvorlige følger, forklarte en politimann.

Fram til da hadde 17-18 000 kommet inn med ordinær billett. I løpet av noen svært hektiske minutter ble altså tilskuerantallet nesten doblet. Akkurat hvor mange tilskuere det ble til slutt, vet altså ingen.

Stanset kampen
Alle gratispassasjerene havnet på "Store stå" og i Klokkesvingen. Der begynte ting å utarte. 16. mai er som kjent den store festdagen i Norge, og det var lite blod i alkoholomløpet til mange i den yngre garde.

Fyllebråket førte faktisk til at politiet krevde et opphold på seks minutter i selve fotballkampen en halvtime ut i 1. omgang. Et titall ungdommer hadde nemlig tatt tll med å klatre opp i de 40 meter høye flomlysmastene. Fire gutter kom helt til topps, den ene klatret til og med på utsida! Der ble de sittende i 20 minutter (se bildet til høyre) før altså politiet grep resolutt inn.

Knivstikking
Også hjelpemannskapene fra Røde Kors hadde en travel kveld på Lerkendal. Trengselen på ståtribunene var enorm, og tingenes tilstand ble ikke bedre av at glassflaskene haglet nedover. Mange tilskuere måtte til legevakta, noen i ambulanse med politieskorte. Én av disse var Olav Langeland, som ble knivstukket bakfra. Lungen ble punktert, og 20-åringen fra Råkvåg var i livsfare:Det er uvisst om gjerningsmannen ble arrestert, men politiet tok i alle fall med seg 30 tilskuere. Flere av disse hadde gjort seg fortjent til en natt i fyllearresten.

«Årets 16. mai-arrangement på Lerkendal er den hittil verste orgie i fyll og bråk på banen. Fra flere hold rettes det nå inntrengende oppfordringer om å la årets Lerkendal-kamp 16. mai bli den siste,» skrev Adresseavisen.

Tradisjonen overlevde
De aller fleste blant rekordpublikummet gikk likevel helskinnet på byen for å feire 3-1-seieren etter mål fra Gøran Sørloth, Sverre Brandhaug og Jørgen Sørlie. Heldigvis fikk ikke bråkmakerne ødelegge for folkefesten!

Dessuten hadde Fotballforbundet økonomiske interesser i å videreføre tradisjonen. NFF og gjestende lag hadde på den tida nemlig krav på 15 prosent hver av brutto billettinntekter på seriekamper. Sjøl om ståplassene bare kostet 30 kroner på den tida, var det store penger i sånt. Nettopp derfor var det også svært attraktivt å få spille borte mot Rosenborg 16. mai, da tribunene garantert ville bli fylt opp.


RUSSEFRAKKER: Tusenvis av russ i Klokkesvingen en 16. mai tidlig på 90-tallet.

...fakta
Historien om RBK og 16. mai begynte i 1969, da en vanlig søndagskamp mot Skeid trakk hele 18 300 tilskuere.

Tradisjonen ble likevel først etablert på 80-tallet. Kampen mot Fredrikstad i 1981 ble utsatt fra 1. serierunde på grunn av kraftig snøvær. Det utsatte oppgjøret trakk hele 17 058 tilskuere dagen før dagen.

Suksessen ble gjentatt over hele landet året etter, da 16. mai tilfeldigvis var en søndag med ordinær serierunde. En tradisjon var født.
Det ble likevel krav om tiltak før Tromsø kom på besøk året etter.

- I år har vi forsøkt å forberede oss bedre. Vi har hatt to møter med baneeierne og vaktmannskapene. Ca. 25 politifolk vil være på plass innenfor murene sammen med folk fra schäferhundklubben. Utenfor banen skal en god del politifolk ta hånd om trafikkavviklingen, fortalte Lars Krokan.

Alt var nok ikke bare idyllisk på ståtribunene denne kvelden heller, men fyllebråket avtok år for år. Den ferske tradisjonen overlevde.

Kilder:
Aftenposten, 18.05.85 og 16.05.86
«Patriotavisa - RBK 75 år», Adresseavisen 92


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Den egentlige rekorden?» i forumet! Diskutér «Den egentlige rekorden?» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb