English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Hamrén bygger støtteapparat
Skrevet av Thomas Myren, 8. mai 2008, 12:42

Erik Hamrén har begynt å ta grep i Rosenborg, og har allerede knyttet til seg kostholdseksperten Henning Svendsen.

Hamrén mot Lillestrøm? (05.05.08)

Svendsen underviser i ernæringsfysiologi ved Göteborgs folkhögskola, og har tidligere samarbeidet med Hamrén både i Örgryte og Aalborg. Han har allerede vært i Trondheim, og undersøkt kostholdet til RBK-spillerne. Han vil ikke røpe resultatet, men innrømmer at det er en del å rette på, skriver Nettavisen.

I AaB har Henning Svendsen revolusjonert kostholdet. Spillerne fikk instruks om å skrive kostdagbok, og basert på disse ble det lagt individuelle planer. Hvert femte uke har Svendsen samtale med hver enkelt spiller, og fettprosenten i kroppen blir målt.

- Laget har gått fra en gjennomsnittlig fettprosent på ca. 13 til ca. 8. Hvis man skal tolke det, betyr det at spillerne spiser bedre og derfor har mer brennstoff å ta av. Det betyr at vi også har karbohydrater til hjernen i det siste kvarteret av kampene, og derfor ikke gjør så mange feil, forklarer Svendsen til Mejeriforeningen.

Aalborg-spillerne spiser felles frokost og formiddagsmat på klubbhuset. Til sammen skal de ha tre store og to små måltider hver dag. Kosten består av 55 prosent karbohydrater, 25 prosent fett og 15 prosent proteiner, kort sagt litt magrere og med mindre karbohydrater enn vanlig.

Havregrøt til frokost har blitt fast vane for spillerne, som forbrenner rundt 4500 kalorier om dagen.

- Min kone sa at jeg ville få sparken etter tre måneder om jeg skulle lære danskene å spise havregrynsgrøt, men nå spiser de som bare det. Brød er bra, men ikke om man er idrettsmann. Det bør bare være et tillegg. Du og jeg klarer oss bra med å spise 2000 kalorier om dagen, men en kamp tar alene 1500 kalorier. Spillerne må derfor spise mye mat, og ikke minst riktig mat. For meg er dette like viktig som å trene teknikk, sa Erik Hamrén på den improviserte pressekonferansen i Abrahallen i januar.

Det var i Örgryte Hamrén for alvor tok tak i kostholdet til spillerne sine. Han merket at brasilianerne Afonso Alves, Paulinho og Valter Tomaz ikke akkurat struttet av energi på treningene.

- Det er en artig historie. Afonso var et fantastisk talent, men var ødelagt etter hver trening. Da jeg var i Brasil, og så hva de spiste, forsto jeg hvorfor. Så under mitt siste år i Örgryte, sto jeg og laget havregrynsgrøt til ham og de andre brasilianerne. Nå spiller Afonso på landslaget, og han har sagt at utviklingen hans begynte da han kom til Sverige og begynte å spise grøt, smiler Hamrén.

Spørsmålet er om Rosenborg-spillerne er like entusiastiske.

- Alt handler for meg om kunnskap, og det bør spillerne ta del i. Alle spillerne jeg har møtt, vil bli bedre, og merker de at dette gjør dem bedre, så gjør de det. Det er selvsagt forskjell i displinen i kost slik som i trening, men de som virkelig ønsker å bli bra, må fokusere like mye på hva man gjør utenfor banen som hva man gjør på banen, sier Erik Hamrén.

Henning Svendsen mener likevel det er viktig ikke å være for rigid.

- Spillerne er profesjonelle og har disiplin til å spise ordentlig når de vet hva det betyr. Derfor har det ikke noe å si at de tar en pizza eller noe søtt engang imellom, hvis ellers diettene overholdes, sier Svendsen.

Han advarer dessuten mot å overfokusere på kostholdet.

- For en idrettsmann utgjør kosten vel 10-15 prosent av helheten. Derfor må kosten ikke fylle verken for mye eller for lite. Kosten blir fort litt halleluja - så gidder spillerne spise riktig i en måned, og så holder de opp.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Hamrén bygger støtteapparat» i forumet! Diskutér «Hamrén bygger støtteapparat» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb