English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Bokanmeldelse: Levende historie
Skrevet av Thomas Myren, 5. juni 2007, 21:50

Jeg skal ikke skryte på meg å ha lest så mange jubileumsberetninger, men den offisielle jubileumsboka til Rosenborg er nok helt i øvre sjikt.


Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007
av Geir Svardal

Innbundet, 288 sider
Forlag: Tapir, 2007
Først skal Tor Kleveland få en stor takk fra meg på vegne av Rosenborg-supportere verden rundt: Allerede som aktiv spiller begynte han å samle gamle medlemsblader og annet stoff, som ellers ville ha vært tapt for lengst. Som redaktør av medlemsbladet og senere prosjektleder for jubileumsboka har han arbeidet videre med dette verdifulle materialet.

Derfor hadde forfatter Geir Svardal et utmerket utgangspunkt da han begynte skrivinga. Han har behandlet kildene med omhu, men har omarbeidet en heller faktabasert historie til et aldri så lite Trondheims-eventyr. Han har i den forbindelse lagt ord i munnen på gamle Rosenborg-kjemper, men han har belegg for alle påstandene gjennom detaljerte skildringer i medlemsbladene og intervjuer med tredjepersoner.

Spesielt har arbeidet med å levendegjøre de første av klubbens 90 år blitt vellykket. Triumfer og tragedier er gjenfortalt med vekt på mindre hendelser, som samlet gir et veldig godt bilde av Rosenborg den gang da.

Svardal skreiv for ti år siden "I Rosenborgs hus" som tok for seg begynnelsen av den virkelige storhetstida fra og med slutten av 80-tallet. Denne perioden er naturligvis viet stor plass også i jubileumsboka, og det er tydelig at forfatteren har god innsikt i denne delen av historien: Kapittelet er det mest interessante og velskrevne i boka. Enkelte av den yngre garde vil nok bli overrasket over å lese om konflikter og kaos i og rundt klubben like før eventyret med Champions League kom og glattet over problemer både sportslig og økonomisk.

Det er likevel litt å påpeke, særlig mot slutten av boka. Nedturen i begynnelsen av årtusenet er naturligvis behyrlig omtalt, og problemene er påpekt. Men forfatteren har ikke gjort så mye for å se på årsakene. Det er egentlig litt pussig siden klubben sjøl har lagt ned mye tid og krefter for å finne disse. For eksempel er det verdt å nevne at Nils Arne Eggen de tre siste årene av sitt virke brukte nærmere hundre millioner på nye spillere, som nesten alle kunne klassifiseres som bomkjøp. Dessuten er heller ikke problematikken rundt egenrekruttering av spillere tatt opp.

Uansett er dette en veldig god jubileumsbok. Svært mange flotte fotografier er kronen på verket. Disse har også tidvis svært underholdende bildetekster!

Etterord:
Eggen påpekte tidlig at han fant en del faktafeil. De fleste er mot slutten av boka, noe som kanskje tyder på hektisk sluttføring? Her er noen fra Champions League som burde ha vært mulig å luke bort:

- Heggem scoret tjue minutter før slutt mot Milan, ikke fire.
- Ikke bare gruppevinnerne gikk videre i 97/98: Juventus jublet høyt etter å ha passert Rosenborg (som spilte 2-2 i Aten) i duellen om å bli en av de to beste toerne.
- 1-1-kampen mot Bayern München i november 99 ble spilt på Lerkendal, ikke Olympiastadion.
- Det ble uavgjort, ikke tap, hjemme mot Olympiakos høsten 2005.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Bokanmeldelse: Levende historie» i forumet! Diskutér «Bokanmeldelse: Levende historie» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb