English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Jubilerer med ny bok
Skrevet av Thomas Myren, 3. mai 2007, 10:09

19. mai er Rosenborg Ballklub 90 år, og det blir feiret med egen jubileumsbok.

Utsetter jubileumsboka (13.06.06)
RBK skriver sin historie (01.05.05)

- Det har blitt skrevet en del bøker om Rosenborg opp gjennom åra, men disse har bare tatt for seg bolker av historien. Dette er første gang hele historien fra og med 1917 er samlet mellom to permer, konstaterer forfatter Geir Svardal overfor rbkweb.no.

I de tidligere bøkene, deriblant hans egen "I Rosenborgs hus" fra 1997, er gullperiodene på 60- og 90-tallet vært i fokus. Det faktum at RBK har vunnet 20 av 40 mulige seriemesterskap siden opprykket i 1967 blir naturligvis viet stor plass i jubileumsboka, men nå skal også den spede begynnelsen fram i lyset.

Det var en gang i 1917...
- Jeg er journalist, men jeg har også brukt historiske og skjønnlitterære virkemidler for å gi liv til dem som stiftet klubben. Karl Skagen, en av de 12 stifterne, er en gjennomgangsfigur i første del av boka. Han bodde i Rosenborg gate 19, og var ikke særlig sentral sportslig sett - han var ingen god fotballspiller. Men han var en veldig viktig administrator i de første årene - blant annet kasserer, forteller Svardal.

- Samtidig har jeg forsøkt å skildre hvordan Trondhjem var på 20- og 30-tallet. Det var for eksempel mange diskusjoner og stridigheter innad i klubben om hvorvidt man skulle inn i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF) eller fortsatt stå i den såkalt borgerlige idrettsbevegelsen. RBK rekrutterte medlemmer fra arbeiderstrøkene på Rosenborg og Møllenberg, og alle de andre idrettslagene i området var i AIF. Rosenborg valgte likevel å holde seg utenfor den politiske AIF-verdenen, til tross for at klubben hadde markante ledere som sto godt plasserte på venstresida i norsk politikk. Richard Olsen, fiskehandler i Ravnkloa, var blant disse, men han var veldig opptatt av at klubben skulle stå utenfor AIF og dermed være åpen for alle.

Frie tøyler
Vaktsjefen i Adresseavisen begynte arbeidet med boka allerede sommeren 2004, og har gått grundig til verks. Over hundre personer er intervjuet for å kunne gjenskape de historiske hendelsene. Svardal har dessuten fått god støtte fra en redaksjonskomité bestående av Tor Kleveland, Kåre Rønnes, Klaus Berg og Ola By Rise.

- Sammensetninga var ikke tilfeldig fra klubbens side. Dette er fire stykker som sitter med en enorm kunnskap om Rosenborg helt fra tidlig av. Jeg har brukt dem som samtalepartnere og korrektiv, sier Geir Svardal.

Noe sensur har det likevel ikke vært.

- Jeg har fått veldig fritt spillerom. I sånne offisielle oppdrag kan man tenke seg at man får stramme tøyler, men jeg sitter med en følelse av at en uautorisert bok ikke ville ha blitt veldig mye annerledes. Det er enkelte personer i klubben som ikke er helt enige i mine tolkninger - for eksempel rundt avgangen til Ola By. Sjøl om jeg har lyttet til innspill, har jeg ikke endret på noe i det hele tatt. Såpass slingringsmonn må jeg ha, slår forfatteren fast.

Boka har ganske enkelt blitt hetende "Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007", og blir lansert på Lerkendal i forbindelse med Start-kampen 16. mai.

- Jeg er spent på hvordan mottakelsen kommer til å bli. Det er ennå ikke mange i som har lest boka – heller ikke i Rosenborg, avslutter en spent Geir Svardal.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Jubilerer med ny bok» i forumet! Diskutér «Jubilerer med ny bok» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb