Utskrift fra rbkweb.no

Fra «verst» til best i landet
Skrevet av Thomas Myren, 31. desember 2006, 13:56

I ti år var juniorlaget til Rosenborg ikke mye mer enn en leverandør av spillere til de andre klubbene i Trondheim. Med to cupfinaler på to år er RBK best i landet også på aldersbestemt nivå.

Foto: Thomas Myren

- Det har blitt tatt mer tak i ungdomsarbeidet enn før. I likhet med alt annet er det hardt arbeid som gir resultater. Vi har samtidig hatt et kull med mange gode spillere, sier assistenttrener Trond Henriksen til rbkweb.no.

Å kalle Rosenborg «verst i landet» på talentarbeidet var gjerne å ta litt for hardt i, men etter en solid årgang med egenproduserte spillere i årene før og etter 1990, stoppet det nesten helt opp. Fredrik Winsnes med gjennombrudd i 1997 var lenge regnet som den siste juniorspilleren som hadde etablert seg på førstelaget.

Den enkleste forklaringa er at juniorspillerne var for dårlige. En mer utfyllende forklaring er at kravene til kortsiktig suksess i blant annet kvalifisering til Champions League gjorde at RBK måtte hente ferdig utviklede spillere fra andre klubber. Samtidig er det en kjensgjerning at Nils Arne Eggen mot slutten av trenerkarrieren var lite lysten på å eksperimentere så mye med laget. Lovende tenåringer fikk ikke muligheten til å bevise hva de var gode for.

Bedre vekstgrunnlag
- Det gode kullet vi har nå, har sånn sett vært heldigere enn de gode kullene for sju-åtte år siden. Samtidig har vi hatt et lite generasjonsskifte, og vi har derfor prøvd å slippe til en del unggutter. Ettersom vi har fulgt dem siden de var 15-16 år gamle, har vi følt oss sikre på at de skulle prestere, og det er en allright følelse, smiler Henriksen.

Den tidligere tribunehelten spilte på juniorlaget som sikret det første norgesmesterskapet til Rosenborg i 1982. I fjor ledet han klubben til gull nummer to med 4-0-seier over Lyn i finalen. Henriksen skal ha mye av æren for at RBK igjen er å regne med når det gjelder juniorfotball. Han gjorde flere grep da han ble ansatt som juniortrener:

- For tre år siden fant jeg ut at vi måtte være med i seniordivisjonene i stedet for juniorserien, som bare ble dårligere og dårligere for hvert år som gikk. Vi utvidet spillerstallen litt, og lot de yngste spille 4. divisjon. De rykket rett opp, så nå har vi et lag i 2. divisjon og et lag i 3. divisjon. Spillerne får noen ekstra utfordringer, og tar stegene littegrann fortere – spesielt på den fysiske biten, slår han fast.

Samtidig har hverdagen til juniorspillerne blitt bedre tilrettelagt.

- Vi har fått på plass samarbeidsavtaler med videregående skoler, slik at spillerne trener på formiddagene. Opplæringsopplegget har i det hele tatt blitt bedre, slik at spillerne har fått en mye bedre mulighet til å bli gode, mener Trond Henriksen.

Inkludert vanlige treninger med juniorlaget og kamper for RBK2 og RBK3 blir det dermed rundt ti økter i uka.

Leter etter de beste
Det viktigste kriteriet for at spillerne skal kunne ta steget opp på førstelaget, er uansett at de er gode nok. Spillerutvikler Trond Nordsteien har hovedansvaret for å plukke ut dem han tror kan bli stjerner på Lerkendal.

- Vi ser på hele talentet i forhold til tekniske ferdigheter, fysikk og ikke minst holdninger - om de har treningstalent og iboende vilje til å bli god. Vi ser ikke bare på hva de presterer på banen, men også på om de har de andre egenskapene som er nødvendig for å bli gode Rosenborg-spillere, forteller Nordsteien.

- Hvordan finner dere de rette spillerne?

- Når det gjelder det å finne talentene, er toppklubbsamlingene det største tiltaket. Det er samlinger for de 25 beste 14- og 15-åringene i Trøndelag. Fotballkretsen er en samarbeidspartner for oss når det gjelder utplukking av disse spillerne. I perioden november til mars er det samling én gang i uka i Abrahallen. Etter disse har vi et godt utgangspunkt for å velge.

- Vi er også ute og kikker på nesten alt av aldersbestemte landskamper for å se spillere fra resten av landet. Det er jeg og Kåre Ingebrigtsen som har ansvaret for dette, forklarer Trond Nordsteien.

Det sistnevnte tiltaket har ført til at både nordlendinger og vestlendinger de siste årene har spilt for juniorlaget. Disse guttene har måttet flytte hjemmefra for å bo i kollektiv i leiligheter som Rosenborg eier.

- Vi setter store krav til dem som får lov til å ta del i opplegget. Vi prøver å dra dem med oss, men etter hvert setter det seg sjøl og blir til gode vaner. Vi trenger ikke å be dem om å trene ekstra eller å følge styrkeprogrammet sitt. Det passer de sjøl, skryter Henriksen.

- Uansett må de som vil bli virkelig gode stå på. Det er tålmodighet og knallhard jobbing som uansett avgjør til slutt, konkluderer Trond Henriksen.

nyheter
forum