English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Da Kvik var fienden
Skrevet av Thomas Myren, 9. mai 2006, 10:34

Onsdag kveld begynner Rosenborg ferden mot en ny cupfinale på Ullevaal. Motstander er den tidligere erkerivalen Kvik.

Kvik ble stiftet allerede i 1900, og er den eldste fotballklubben i Trondheim. I øyeblikket opplever blåstripene en beskjeden tilværelse i 3. divisjon, men klubbhistorien er rik: Kvik var den første, store fotballsuksessen fra Trøndelag.

Ettersom det ikke fantes noen landsdekkende serier i begynnelsen, var det i cupen Kvik markerte seg. De spilte semifinale mot navnebror Kvik Halden så tidlig som i 1915. I tillegg kan de skimte med kvartfinalespill hele åtte ganger; 1910, -11, -22, -23, -25, -47, -48 og -52.

Rivalisering
Rosenborg var til sammenligning en lilleputt, men på begynnelsen av 60-tallet fikk «Troillongan» mer grep på sakene, og Kvik ble tidlig en av de argeste rivalene. Den første store tvekampen sto i 1960, da RBK med ett poengs margin sikret seg kvalifisering til eliteserien på bekostning av nettopp Kvik.

Rosenborg rykket dessverre ned igjen, og dermed var det duket for videre rivalisering i årene framover. I oktober 1965 var forholdet mellom de to klubbnaboene på bristepunktet: Kvik opplevde en begredelig sesong, og ble tidlig liggende fortapt på bunnen av tabellen i 2. divisjon avdeling B. Rosenborg var derimot regjerende cupmestere, og tok tidlig sikte på opprykk.

- Blant annet slo vi nettopp Kvik hele 8-0 i vårkampen. Odd Iversen laget tre mål, jeg og Tore Pedersen to hver og Eldar Hansen ett, forteller Tor Kleveland.

Den tidligere venstrevingen og lagkameratene fosset videre i serien, og så ut til å sikre seg 1. plassen foran Hødd og Brann. Motstander i nest siste serierunde var nettopp Kvik.

- Vi vant 2-1, og seiersmålet var det jeg som scoret på straffespark. VG slo fast at «Straffespark sikret toppserie». Alle trodde at vi hadde rykket opp, smiler Kleveland (bildet).

Det var heller ingen grunn til å tro noe annet: Foran siste kamp tronet nemlig RBK på topp med 19 poeng og 17 plussmål. Bak lå Hødd og Brann, begge med 17 poeng, og henholdsvis 11 og 5 plussmål.

Sabotasje?
Dessverre skulle Kvik blande seg inn. De møtte nemlig Hødd hjemme på Lerkendal, mens Rosenborg reiste til Bergen.

- Så skjedde det at vi tapte 1-2 mot Brann mens Hødd vant hele 8-2 mot Kvik! forteller en fortsatt rystet Tor Kleveland.

Dermed krøp sunnmøringene forbi RBK med flere plussmål, og sikret seg opprykk. Den rosenborgske delen av Trondheim var mildt sagt misfornøyd med innsatsen til byrivalen.

- Vi spillerne syntes sjølsagt at dette var tragisk. Vi så jo ikke kampen ettersom vi var i Bergen, men vi hørte jo kommentarer fra folk som hadde sett Kvik-kampen. De kunne fortelle om ganske så slett forsvarsspill. Det pussige var at Hødd ledet bare 3-2 midt i 2. omgang. Målene begynte å ry inn først da rapportene om at vi lå under kom, konstaterer Kleveland.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Om det rett og slett var sabotasje, som mange sier. Vi kan ikke si noe sikkert, men det var ganske tydelig at Kvik ønsket at Hødd skulle rykke opp på bekostning av oss…

Rosenborg fikk senere revansjert seg med cuptriumfer mot Kvik både i 1971 og 1979. Onsdag kveld på Lade gressbane er hevnen fortsatt søt.

- Ja, det bør gå bra denne gang, avslutter Tor Kleveland.

Kvik - Rosenborg har avspark 18:00.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Da Kvik var fienden» i forumet! Diskutér «Da Kvik var fienden» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb