Utskrift fra rbkweb.no

- RBK må bli mer ydmyk
Skrevet av Thomas Myren, 24. september 2005, 12:50

Per Joar Hansen mener at nedturen til Rosenborg skyldes at klubben har vært for dårlig til å lære av andre.


- Alt Rosenborg har stått for og har gjort opp gjennom årene er delt rundhåndet med alle som har vist interesse. Alle erfaringer har kommet klubbfotballen i Norge til gode. Men klubben har ikke vært like flink til å lære fra andre. Klubben har vært navlebeskuende og ikke ydmyk nok, sier Perry til FireFireTo.

Helgelendingen trakk seg etter 1-2-tapet mot Lillestrøm 7. august, og har brukt de siste ukene til ferie og refleksjoner over ti måneder som sjef i Norges største fotballklubb.

- Min rolle som hovedtrener i Rosenborg kom til feil tid. Jeg tok over som hovedtrener etter å ha vært med på begynnelsen av nedturen. Jeg var en del av et fellesskap som følte det buttet i mot. Jeg fikk derfor ikke muligheten til å komme inn som en frisk inspirator. Jeg var en forlengelse av et gammelt regime som strevde med å oppnå resultater. Slike psykologiske faktorer er svært viktige, slår Hansen fast.

Mange hadde store forventinger til samarbeidet mellom ham og Nils Arne Eggen. Men det skar seg fort.

- Nils Arne skulle overføre kompetanse gjennom meg for å gjenopprette samhandlingen i det kollektive anrepsspillet, som klubben mente var svekket gjennom perioden Åge Hareide trente Rosenborg. Verken Nils Arne eller jeg fikk dette til å fungere. Settingen ble feil. Det ville seg ikke. Spillerne opplevde dette som frusterende. De ble usikre, for de manglet klarhet om spillestilen og ansvarsforhold, sier Per Joar.

Samtidig ble det enkelte gnissinger innen spillergruppa.

- Rosenborg er inne i et generasjonsskifte. De yngre spillerne strevde med å spille seg inn på laget. De eldre ble utfordret i spillerhierakiet. Det var eksempler på spillere som gikk fra høystatus til benk. En del spillere i Rosenborg har vært vant til fast plass.

- Jeg ser i ettertid at det var en del spillere som ikke burde vært tatt med videre. Jeg arvet en spillergruppe hvor flere slet med prestasjonene. Jeg har et godt forhold til spillerne, men jeg begynte å se på kroppsspåket deres at noe var grunnleggende galt. Tilliten må gå begge veier. Du må ha tro på spillerne du sender ut i krigen. En del klarte ikke å gjennomføre på banen det de fikk beskjed om. Vi hadde en energilekkasje, og da må lederen si at dette går ikke! Jeg var aldri nær å gå på et tidligere tidspunkt. Spillerne uttrykte tillit. Hadde de ikke trodd på meg, hadde jeg gitt meg for lenge siden, sier Per Joar Hansen.

40-åringen vil bruke resten av høsten til å planlegge framtida si.

- Det skal mye til før jeg flytter på meg. Det har vært vist interesse fra lag i eliteserien, men jeg vil helst være her. Det er ikke så lenge siden jeg hadde familien med til Sverige, og jeg hadde jo suksess der, men det er ikke bare å flytte hele tida.

For tre uker siden var han gjest i FotballXtra på TV2.

- Kanskje blir jeg fotballekspert? Er det ikke det alle blir når de ikke får til noe annet? Det har vært forespørsler der også. Eller kanskje jeg går tilbake til en sivil jobb som organisasjonsutvikler, som jeg holdt på med før jeg ble trener på heltid? Kontrakten med Rosenborg går ut i januar. Jeg vil bruke tida til å tenke meg om, avslutter Perry.

Oppdatering: Hansen vil jobbe som talentspeider utover høsten.

nyheter
forum