English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Tidenes beste Rosenborger?
Skrevet av Thomas Myren, 20. juli 2005, 15:28

I løpet av elleve fanastiske år på Lerkendal har Erik Hoftun i alle fall spilt seg inn i det aller gjeveste selskapet blant mange gode Rosenborg-spillere. I kveld tar han farvel.


TAKK FOR ALT, ERIK: Sheriffen av Lerkendal søker lykken i østerled.

Foto: Thomas Myren

Hoftun klar for Sundsvall

fakta
Foto: Glenn Slydal Johansen

Født: 3. mars 1969
Høyde/vekt: 186 cm / 85 kg
Posisjon: Midtstopper
Tidl. klubber: KIL/Hemne, Molde
Seriekamper/-mål totalt for RBK: 279/15
NM-kamper totalt for RBK: 60
E-cupkamper totalt for RBK: 95
Royal League-kampe for RBK: 8
Kamper totalt for RBK: 442
Landskamper: 30
Meritter: 11 serie- og 3 cupmesterskap

Fakta: Erik Hoftun
Foran 1994-sesongen trengte Nils Arne Eggen en erstatter for Rune Tangen i midtforsvaret. Valget falt til slutt på 25 år gamle Erik Hoftun, som tre år tidligere hadde prøvespilt for RBK uten å få kontrakt. Han hadde i mellomtida skaffet seg solid Tippeliga-erfaring etter to gode sesonger for Molde, og fikk full tillit av Eggen fra første sekund.

Det skulle raskt vise seg at Hoftun fylte fotballstøvlene til Tangen og vel så det. Han gjennomførte en solid debutsesong på Lerkendal, og i 1995 var han sterkt delaktig i at RBK for første gang kvalifiserte seg til nyvinningen Champions League: Han førte Rosenborg i ledelsen i hjemmekampen mot Besiktas med et knallhardt frispark fra 30 meter.

Nettopp disse offensive kvalitetene til Hoftun ble etter hvert et viktig angrepsvåpen. Med en spillestil lik en tysk libero har han i alle år satt i gang kontringer ved å forsere oppover på motstanderbanehalvdelen med ballen i føttene, og levere fra seg (målgivende) pasninger til medspillerne sine.

Det er likevel forsvarsspilleren Erik Hoftun som vil bli best husket. Gjennom elleve og en halv sesong har hemnværingen opptrådd som en konge i de bakre rekker - eller "sheriff", som Deportivo-trener Irureta slo fast. Makkerne har skiftet jevnt og trutt; Bjørn Otto Bragstad, Jon Olav Hjelde, Tor Trondsen, Christer Basma og Vidar Riseth, men Erik har holdt stand.

Med et enormt blikk for spillet har "gammel-Erik" tatt ballen fra langt raskere motstanderspisser og avverget baklengsmål i både serie, cup og ikke minst Champions League. Sammen med Bent Skammelsrud og Roar Strand har Hoftun vært lokomotivet på et RBK-tog som har tøffet fra triumf til triumf ute i Europa.

Dette har ikke gått upåaktet hen utenlands: I august i fjor ble Erik fra Kyrksæterøra i UEFA-regi kåret til den 86. beste fotballspilleren i Europa gjennom alle tider! Stjerner som Paolo Rossi, Ronald Koeman, Olivier Kahn og Patrick Vieira blant mange andre måtte pent stille seg i skyggen!

«Rosenborg and Norway's defender is a legend in his home country. He's provided stability for his club in a remarkable 74 Champions League games since 1995,» het det i uttalelsen til juryen bestående av 300 fotballpersonligheter.

I fjor høst kunne han plusse ytterligere åtte kamper til Champions League-kontoen, som ble lukket med et akrobatisk volleymål mot Arsenal på Highbury. Bortekampen mot Tromsø 3. juli ble hans siste obligatoriske kamp for Rosenborg, den 442. i rekka.

Antall landskamper er derimot beskjedne 30. Drillo fikk aldri opp øynene for trønderjuvelen, og da Erik til slutt fikk tillit fra Semb var det for seint: Etter å ha mistet EM-sluttspillet i 2000 på grunn av skade, valgte Hoftun å takke nei til videre landslagsspill for i stedet å konsentrere seg om klubb og familie (nesten to identiske ting for hans vedkommende).

De siste sesongene har vært av variabel kvalitet både for Hoftun sjøl og Rosenborg. Veteranstopperen fikk en opptur i 2003 under Åge Hareide, som fokuserte mye på det defensive, og ble kronet som kongen av Ullevaal etter seieren mot Bodø/Glimt i cupfinalen.

Deretter gikk det dessverre bare en vei. Nedover. Det siste månedene har vært de tyngste i karrieren for Erik Hoftun. Han ble vraket under Royal League i vinter, og var for første gang som RBK-spiller henvist til benken. Erik tok dette med fatning, men syntes ikke det var riktig å tviholde på kapteinsbindet han hadde hatt siden 1999. I stedet fikk lagkamerat Strand ta over hedersvervet.

Skader hos stopperkonkurrentene har ført til at Erik likevel har fått spille 10 av 13 seriekamper denne sesongen. Men han har spilt på lånt tid, som løper ut hvert sekund. RBK har i år forsterket kraftig i midtforsvaret, og Alejandro Lago er den hittil siste som har blitt utpekt som arvtager.

Lysten til å spille fotball er likevel fortsatt veldig sterk hos Erik, og derfor var han ikke motvillig da den gamle lagkameraten Jan Halvor Halvorsen ytret ønske om å hente ham til "Giffarna". RBK ønsket ikke å stå i veien for en overgang, som altså til slutt gikk i orden i formiddag.

I kveld er det altså slutt. Treningskampen mot GIF Sundsvall på Lerkendal blir scene for en avslutning som ikke den beste regissør kunne ha laget bedre. Sannsynligvis vil Erik spille 1. omgang i hvitt og svart før han bytter til blå drakt i pausen. En symbolsk handling i helt konkret form.

I kveld skal Erik hylles! Takk for alt!

Ta farvel med Erik Hoftun - skriv en siste hilsen i forumet!

Oppdatering 21.07.2005:
Som alle nå vet, ombestemte Erik seg i siste sekund og valgte å gå til Bodø/Glimt i stedet.


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «Tidenes beste Rosenborger?» i forumet! Diskutér «Tidenes beste Rosenborger?» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb