English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2019
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
- Slutt med Sollied-snakket
Skrevet av Thomas Myren, 21. mai 2005, 14:29

Rosenborg-maskineriet harker for tida. Derfor har rbkweb.com søkt eksperthjelp. Førstemann ut er Bengt Eriksen, TV2.

- Sliter RBK fordi klubben for seint tok fornyelse av laget på alvor, og at for mange nye spillere nå skal samspilles? Har problemene dermed på mange måter blitt kastet i rett fanget på Per Joar Hansen?

- Ja, for det er vanskelig med mange utskiftninger på en gang. I Vålerenga opplevde vi det på 80-tallet. Seriemesterlaget fra 1984 ble nesten totalribbet for bautaer før 1985 (7 spillere, så vidt jeg husker). Vi tok bronse og var tapende cupfinalist i 1985, året da RBK (og Trond Sollied) steg til topps i siste serieomgang. Etter 1985 forsvant ytterligere et par, og vi slet de kommende årene. Håndballstorheten Oppsal erstattet en hel generasjon, og siden har de ikke maktet å fargelegge det norske håndballkartet.

Det er to grunner til at det er ekstra vanskelig for RBK å samspille mange nye spillere: For det første har dette laget vært det mest finstemte fotballmaskineriet i norgeshistorien. Da skal det ikke mye slinger til i valsen før det ser kraftig dårlig ut - med den samme stilen.

Sagt enkelt: Lag som spiller på små marginer sliter mer når spillerne skal forholde seg til/danne nye relasjoner, enn lag som har "sparket fotball". For det andre mener jeg RBK har brutt med tradisjonen. Før hentet de inn gode Rosenborg-spillere, i den senere tid har de hentet inn gode fotballspillere. RBK typejusterte spillet sitt - om enn ikke mye - da Bent erstattet Sverre og da Harald Martin erstattet Gøran. Jeg ser ikke den samme typejusteringen/omleggingen nå.

Ja, Perry har fått enda større utfordringer enn Ola.

- Hvordan skal RBK komme på rett kjøl igjen?

- De bør gå til kjernen av godfotteorien og spille slik at dagens spillere får frem godfotferdighetene de besitter. Det synes jeg ikke de gjør. Skal de fortsatt spille Rosenborgsk, tror jeg de må lete frem spillere som i større grad passer RBK-stilen. De må dyrke frem nye kontinuitetsbærere. Det vil ta tid. Men jeg tror det vil ta kortere tid dersom Nils, som har konstruert og skrudd sammen dette forbilledlige instrumentet, jobber like mye med vedlikeholdet som tidligere. Men det var dette med å gjøre han mer og mer overflødig i klubben da! Han kan jo ikke holde på til evig tid.

- Er Per Joar Hansen rett mann til å lede RBK framover?

- Jeg får da inderlig håpe det. Han er en ærgjerrig, flink og skikkelig kar. Men jeg lurer fælt på om han følger sin overbevisning som trener, eller om det er opplest og vedtatt at han skal videreføre det som har vært. Det siste funker best med Nils. Det er ingen kritikk til Perry, men det skyldes en iboende egenskap hos oss mennekser (også spillere): Vi vil helst ha det fra autoritene. Selv om Perry både gjør og sier mye av det samme som Nils, så er han ikke Nils. Vi er grenseløst autoritetstro, med mindre etterfølgeren makter å skape enighet og tro på sitt løp. Og da fortrinnsvis et litt annet løp.

Jeg synes det er forstemmende at RBK snakker så mye om Trond Sollied. Forstå meg rett, han er den beste til å lede fremtidens RBK, men så lenge han ikke er tilgjengelig, bør de grave der de står. Perrys autoritet svekkes med Nils i gangene og det stadige snakket om Trond, i hvert fall så lenge de skal spille som de har gjort.

Jeg er godt vant med det jeg har sett fra Lerkendal, og takker og bukker for alle gledesstundene. Nå kjenner jeg ikke igjen stort av det jeg har sett tidligere. Men av hele mitt fotballhjerte ønskes Perry og hele Rosenborg lykke til med fortsettelsen. Som trener oppvokst i et trenerhjem, innbiller jeg meg at jeg vet litt om hvor vanskelig fotball kan være. Det gleder meg verken når RBK møter motbakker - eller når andre møter motbakker. Trøsten er at det er i motbakker det går oppover!

Mer ekspertisehjelp er underveis - følg med her på rbkweb.com!


Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon | Diskutér «- Slutt med Sollied-snakket» i forumet! Diskutér «- Slutt med Sollied-snakket» i forumet!

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2019 RBKweb